Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam chodzi mi dokładnie o sterowanie hamulców przyczepy. Sprężarka sama w sobie u mnie działa do tego zaworu gniazda łaczącego powietrze dochodzi, ale nie wiem czy zadziała bo mówili mi że wtedy pedał hamulca będzie ciężko wchodził, a u mnie właśnie wchodzi bardzo lekko czy to prawda? To jakbym podłączył teraz przyczepę i mimo że powietrze dochodzi to hamulce by nie działały??? Ja pamiętam że ojciec coś mówił że to od przyczep odłączył że lekko było wciskać, ale nie wiem czy sobie nie żartował dlatego pytam?
Posted

Powiedział bym to inaczej. Który normalny nie podłącza? Hamulce w przyczepie to podstawa do poruszania się po publicznych drogach czy górkach. Nienormalni nie podłączają.

Bez przesada nikomu na polu nie chce się tego łączyć. Gdy trzeba szybko podjechać przyczepą odczepić na chwile potem podczepić i tak w kółko, to komu by się chciało jeszcze kable od świateł i hamulców podłączać??? Nie ma po prostu na to czasu :)

Posted
Przyjedz do nas pokażę ci co się dzieje z niepodłączonymi hamulcami. Wywalisz ciągnik to zmienisz zdanie. Nie można wszystkiego do jednego wora wrzucać. U nas 60-ka nie zjedzie z 5-cioma tonami bez hamulca. U ciebie jeśli górek nie ma to można sobie bimbać.
Posted
Nie przesadzaj kolego u mnie też są górki i jakoś hamuje jak się ma dobre hamulce to ciągnik nawet z 8t dęba staje a i silnikiem można hamować a na żadne łączenia nie ma czasu niestety na wsi czas to pieniądz. No chyba że się jedzie np. do skupu ze zbożem no to wtedy można podłączyć
Posted

Jeśli ty 60-ka zatrzymasz 8 ton z górki to nie jest to górka. Hamowanie silnikiem nic nie daje kiedy waga przyczepy prawie trzykrotnie przekracza masę ciągnika.

Sunie jak na sankach.

I nie rozumiem ile ty czasu zyskujesz nie podłączając przyczepy? Robi się to 5 sekund. Podłączając ją dziennie 20 razy tracisz dwie niecałe dwie minuty. Głupoty opowiadasz i tyle.

Posted

Jak kiedyś 5 godzin będą z ciebie traktor ściągali to powiem ci że warto było na pierdołach 2 minuty na dobę zaoszczędzić.

Nie znam ani jednej pracy w polu w której miało by znaczenie dwie minuty. Nie znam ani jednej 60-ki która na górkach była by wstanie zatrzymać 8 ton.

10 lat w górach przy zrywce przerobiłem, ponad 20 w Beskidach rolnicze roboty, ty mówisz że hamulce w przyczepie nie są potrzebne i jeszcze uważasz że masz doświadczenie? Śmiech.

Posted
tylko człowiek bez rozumu nie podłącza hamulców do przyczep, może zrobić krzywdę sobie lub drugiemu dopiero wtedy się zastanowi,można mieć podłączone sprawne hamulce do przyczep a jeśli będą żle wyregulowane i na śliskiej nawierzchi lub z górki nie być w stanie ich użyć
Posted
Co ty się tak bulwersujesz? Hamulce w przyczepach są potrzebne, a mi chodzi tylko oto że przy takich traktorach jak 30-stka czy 60-ka to nikt tego używa bo raz rzadko co w tych ciągnikach działa czy światła czy sprężarka byle by traktor jeździł, a dwa polski chłop jest taki że dla niego to jest upierdliwe, używają cienkich sworzni żeby lepiej wchodziły nie zabezpieczają ich itp. I nie mów mi że jak np. jedziesz gdzieś nie daleko na pole to zawsze podłaczasz światła i hamulce??? No chyba nie. Ja sam jak jade gdzieś po GŁÓWNYCH drogach to nie powiem bo wszystko mam podłączone, ale no kurde na polu to nikt się nie bedzie w to bawił.
Posted
nie obrażaj tych co używają i mają wszystko sprawne a podłączenie i rozłączenie hamulca trwa 1-a minutę,10 lat pracowałem w bezpieczeństwie ruchu drogowego i nie jednego zapłakanego po fakcie widziałem który twierdził tak jak Ty,ale nieraz na płacz było za późno ,a Ty massay się nie przejmuj,kiedyś zrozumieją co znaczy nie podłączyć p-py do ukł. pneum.-byle nie za późno-pozdrawiam
Posted

Kurde ludzie czy wy mnie rozumiecie??? Ja się z nikogo nie śmieje sam lubię jak w ciągniku wszystko działa sam mam C-360 i to chyba lepiej zadbaną i sprawną niż wy tu wszyscy na forum (nie chce nikogo obrazić, ani się chwalić) ale no kurde jak się jedzie na pole gdzie nie ma górek ani nic tylko po kostki z sianem np. to ja się pytam po co to wszytko łączyć te światła i hamulce? I jeszcze nie dość że głośno to ta sprężarka huczy i co chwila tylko zawór powietrzem pluje.

Kamilc-c360 powinieneś dostać jutro mandat za jazdę bez podpiętych hamulców z górki mając 8 ton za sobą' date='nawet po polu

[/quote']

Pokaż mi na polu policje...

Posted

To ci napisałem wyraźnie że nie można każdej jazdy po polu do jednego wora wrzucić.

Jedna sprawa to 60-ka czy 30-ka nie wszędzie jeżdżą złomy. Akurat w moich stronach masa jest po całkowitych remontach. Jak policja na drodze trupa zobaczy to czy ty masz przyczepę czy nie pewne że cie zatrzymają. Sprawdzą przegląd, ubezpieczenie, światełka, wycieki. I leci 5 stów do budżetu za coś co za dwie byś naprawił. Więc to jeden wór.

Drugi to wyjazdy na drogę. Ja gdzie bym nie chciał jechać to na publiczną muszę jechać. Ruch jak diabli i nie wyobrażam sobie jazdy bez przyczepu która nie sygnalizuje hamowania nie wspominając o kierunku w lewo. Sam pomyśl co powiesz pod nosem jadąc za takim. Aż się prosi żeby wjechać starym samochodem w ciągnik skręcający w lewo bez kierunku.

Przyznał bym ci rację gdybyś powiedział u nas są takie górki że bez hamulców jako tako da się obyć a do publicznych dróg daleko.

U nas niestety tak lekko nie jest.

Posted

U mnie było już paru takich "kozaków": lecę za stodołę po parę kostek słomy. sucho itp itd. Teraz w najlepszym wypadku na wózkach jeżdżą. Niestety o ile wyobrażam sobie jazdę bez świateł w przyczepie to już bez hamulca nie ma mowy o jeździe. Jedynie mała jednoosiówka z paroma workami nawozu.

I zapewniam że nie ma to związku z mandatami. U mnie na wioskę policję rzadko zobaczysz.