Jump to content

Recommended Posts

Posted
Cześć! Posiadam stodołę z której chciałbym zrobić oborę na 12 krów. Dołączam przekrój: http://zapodaj.net/102f541f4ee67.png.html Tak to miało by być. Oczywiście tam gdzie drewniane ściany trzeba by zamurować i tam gdzie wierzeja także. No i strop zrobić i zrobić ścianę tą co jest na rysunku żeby oddzielić oborę od stodoły. Posadzki są wylane. Są też drewniane slupy, które podtrzymują dach to je tez zdemontować, wylać strop i na stropie dopiero je osadzić, żeby dach podtrzymywały. Miej więcej objaśniłem co i jak. Ile mogło by to kosztować?
Posted

Kolego, co z tego że podam tobie wycenę tego co mówisz, gdy u Ciebie mogą być całkowicie różne ceny materiałów i robocizny. Taniej wyjdzie jak zrobisz to sam, inaczej wyjdzie jak zrobisz to z pomocnikami a jeszcze inaczej jak dasz do zrobienia ekipie budowlanej. Inna cena będzie jak ekipa będzie to miała zrobić błyskawicznie a inna cena jak nie... Ja chcąc znać cenę takiej roboty udałbym się do szefa ekipy budowlanej, którą chciałbym nająć do takiej roboty i zapytał co i jak. Z Twojego rysunku nie widać ani jaka duża ta stodoła, ani jaki nakład pracy trza włożyć w wykonanie Twojego założenia.

Żadne wyceny twojego przedsięwzięcia uzyskane tutaj nie będą miarodajne.

• 2 weeks later...
Posted
Tak pod ścian musi być fundament, ale strop, tak jak kolega ma w oborze. Ma dodatkowe belki i do tego przymocowany styropian i wygląda jak by miał normalny strop. Myślę, że tak taniej wyjdzie niż strop
Posted

po pierwsze wymiary budynku.

Po drugie ja bym zrobił dwa rzędy wzdłuż budynku bo jak jest to stodoła to ma zapewne 10 metrów szerokości.

Po trzecie na kij Ci strop???

Zeby zrobić z obory bunkier bez wentylacji??

Jak ma być obora dla krów dajesz płytę warstwową na dach a w kalenicy na 2/3 długości budynku wywietrznik a w ścianach bocznych nad murłatami zostawiasz niezabudowujesz aby były szczeliny i robił się samoczynny obieg powietrza. W takim budynku dla krów będziesz miał optymalne warunki, po drugie zmieścisz tam 2x więcej bydła bo licz że jeszcze będzie młodzież, jakieś cielaki itp.

Po czwarte będzie tańsza przeróbka i kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tysięcy boriąc pod uwagę że chcesz lać strop piernik wie po co ??

Ja teraz też będę taką stodołę przerabial ale na opasy i w zasadzie będe miał podobny układ jak Ty w swoim planie ale u mnie będą luzem a w przyszłości będę na pewno powiększał budynek prostopadłe bo tak mi wygodniej przy mojej zabudowie, ale caly dach daję nowy, czyli nowa wywiązka z drzewa bez żadnych słupów na środku stodoły itp, na to eurofala i wywietrznik kalenicowy a w środku poidła niezamarzające bo wisi mi czy będzie mróz czy też nie w środku.

Bydło ogólnie woli chłod jak gorączkę.

Mój ojciec też mówił że strop itp żeby mieć gdzie trzymać słome i siano, za ten strop bym musiał wydać ok 40-40 tyś zł dodatkowo, to wole żeby mi się słoma zmarnowała co roku trochę (niech ze 400 belek słomy odpadnie ok 5 max 10 % to masz 40 bel x 20 zł = 800 zł czyli przez jakieś 50 lat mogę marnować slomę :P ).