gospodyni19 Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Co to moze byc ocielil sie przedwczoraj wieczor , wczoraj rano pil mleko pozniej juz nie pil wogole a dzis lezy wylozony jest zimny i nie wstaje . brat pojechal po jakis zastrzyk do weta . dodam ze krowa dlugo przenosila, a cieliczka urodzila sie bardzo duza Quote
dominika1989 Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Zachłysnęła sie przy porodzie prawdopodobnie i mogła przejść nadostre zapalenie płuc. Tzn bez objawów prawie. Przykro mi to pisaćale cielaka w takim stanie do tego tak młodego nie uratujecie. przy cielakach ja kieruję się zasadą, że jak raz nie wypił to już coś z nim nie tak i cielak jest mocno obserwowany a czasem od razu osłonowo daję antybiotyk i podaję sondą elektrolit. Quote
gospodyni19 Posted December 27, 2014 Author Report Posted December 27, 2014 brat mu da glukoze i jakis zastrzyk mu dal i na wieczor drugi zastrzyk ma mu dac cielakowi Quote
dominika1989 Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Zagrzejcie ta glukozę zanim ją podacie. I mimo wszystko trzymam kciuki za cielaczka. Quote
gospodyni19 Posted December 27, 2014 Author Report Posted December 27, 2014 tak brat zagrzal i jeszcze jakis proszek do tego wsypalnawet tej glukozy nie chce pic co jej brat wlal przez smoczek z butelki to wszystko wyplula Quote
dominika1989 Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Bez sondy pewnie nie wypije. Jest za słaby. Quote
Vademecum Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Morze rozgrzać nacierając sianem.Pojenie tylko sondą..... Quote
gospodyni19 Posted December 27, 2014 Author Report Posted December 27, 2014 nie mam sondy szkoda jej taka ladna duza . juz ledwo co oddycha przykryta jest kocami a nogi ma zimne jak lody Quote
gospodyni19 Posted December 27, 2014 Author Report Posted December 27, 2014 niestety zdechla a taka duza sliczna byla Quote
Michal207 Posted December 27, 2014 Report Posted December 27, 2014 Ja kiedyś straciłem jaglaka 3 dni po wycieleniu. A najgorsze było to że z dzisiejszą wiedzą by on był jeszcze ze mną. Wiem jak to boli, współczuję. Quote
Wielki124 Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 przykre jak mi rocznie do nieba idzie od 20do 30 cielaków to jest dopiero przykre a odnośnie tego twojego cielaka to podejrzewam że krowa przed wycieleniem opiła się zbytnio wodą Quote
dominika1989 Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 Zeus, strasznie dużo ale domyślam sie, że hodowla też spora. Szczepisz swoje sztuki? Quote
Wielki124 Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 ale naco szczepie mam 320 sztuk krów mlecznych 10 lm nie tak dużo u znajomego na 20 krów 3 zdechły Quote
dominika1989 Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 Odpada Ci jakieś 7-10 procent bez tragedii. Szczep na bvd brsv ip plus jak miewają biegunki to na e.coli korona i rotawirusy. Quote
pablos Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 dominika 1989 jeżeli ta człowieczyna tak dba o swoje krowy jak pisze posty ,to nie dziwię się że ma tyle strat ja zajmuję się hodowlą krótko bo zaledwie od 25 lat i wiem jedno na na wirusy nie ma szczepionki , teoretycznie jest pod warunkiem że podasz ją na raz całemu stadu i trafisz w moment w którym wirus nie zmutuje .Najważniejsza jest profilaktyka , nie bardzo kojarzę alewalnął jakiś post że poza hodowlą dorabia na handlu i odchowie cieląt i tu jest problem z cielętami skupuje wszystkie wirusy i bakterie . Quote
dominika1989 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Pablos starałam się Nie wnikać w całą radosną twórczość tylko odpowiadam na bieżący temat. ale rację masz co do szczepień. Warunkiem powodzenia jest szczepienie całej populacji i walka z wirusami jest ciężka ale producenci szczepionek aktualizują na szczęście w miarę na bieząco. Quote
gospodyni19 Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 piła wodę ile chciała. a to ze pila duzo to ma jakieś znaczenie ? ciele wazylo 80 kg a przezyło 3 dni Quote
Wielki124 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 pablos to jakie ty masz straty cieląt po pierwsze to bydłem zajmują się moi pracownicy gównie ja od wiosny do jesieni jestem w polu nawet po 16 godzin . nie wydaje mi się żeby to były jakieś duże straty co z tego że zainwestuje pieniądze w szczepionki i co mi z tego może może uratują z 5 cielaków a za szczepionki kupiłbym ze 20 piła wodę ile chciała. a to ze pila duzo to ma jakieś znaczenie ? ciele wazylo 80 kg a przezyło 3 dni tak miała krowa po wycieleniu powina wypić maks 10 li wody nie zimnej następnie za kolejną godzinę np 10 li .ale widzę że jak na 3 dniowego cielaka to ważył za dużo i to pewnie było przyczynom śmierci Quote
dominika1989 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 JeSzcze nigdy żaden od żadnego lekarza nie słyszałam o tym, że krowa ma mieć ograniczone płyny po wycieleniu . Wręcz krowa ma wypić tyle ile chce, najlepiej ok 20 l najszybciej po wycieleniu, żeby uniknąć możliwości przesunięcia żwacza lub trawieńca. Poza tym poród to olbrzymi stres i wysiłek, krowa będzie miała dużo mleka. Musi pić. Bez ograniczania. A niestosunek porodowy to zupełnie inna sprawa i ilość płynów nic do niego nie ma. Quote
Wielki124 Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 JeSzcze nigdy żaden od żadnego lekarza nie słyszałam o tym' date=' że krowa ma mieć ograniczone płyny po wycieleniu . Wręcz krowa ma wypić tyle ile chce, najlepiej ok 20 l najszybciej po wycieleniu, żeby uniknąć możliwości przesunięcia żwacza lub trawieńca. Poza tym poród to olbrzymi stres i wysiłek, krowa będzie miała dużo mleka. Musi pić. Bez ograniczania. A niestosunek porodowy to zupełnie inna sprawa i ilość płynów nic do niego nie ma.[/quote'] jak krowa po wycieleniu napije się tylko 10 li. a za godzine kolejne 10 to nic sie jej nie stanie po wycieleniu u krowy co prawda jest utrata wody ale nie znaczaca te 10 litrów w 1 godzinie zupełnie to pokryje . o odnośnie przesunięcia to woda tu niezbyt pomoże . a odnośnie mleka krowa napiła sie przed porodem i z tego wyprodukuje mleko co prawda nie za dużo ale po co ci więcej to bedzię siara to ci cielak tego nie wypije wszystkiego chyba że dla swin Quote
dominika1989 Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Akurat szybkie wypełnienie zołądka krowy płynem bardzo często choni ją przed przemieszczeniami, poza tym ja po wycieleniu nie daję krowom wody samej a pójło, gdzie dawkę należy rozrobić w 20 l. Każdy robi jak uważa za słuszne. Quote
Wielki124 Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 moje też piją z poideł i nie jestem w stanie ich kontrolować ile wypiły czyli piją ile potrzebują tylko te po wycieleniu piją z wiaderka po10 li a za go kolejne 10 Quote
Recommended Posts