Jump to content

Recommended Posts

Posted
Co to moze byc ocielil sie przedwczoraj wieczor , wczoraj rano pil mleko pozniej juz nie pil wogole a dzis lezy wylozony jest zimny i nie wstaje . brat pojechal po jakis zastrzyk do weta . dodam ze krowa dlugo przenosila, a cieliczka urodzila sie bardzo duza
Posted
Zachłysnęła sie przy porodzie prawdopodobnie i mogła przejść nadostre zapalenie płuc. Tzn bez objawów prawie. Przykro mi to pisaćale cielaka w takim stanie do tego tak młodego nie uratujecie. :( przy cielakach ja kieruję się zasadą, że jak raz nie wypił to już coś z nim nie tak i cielak jest mocno obserwowany a czasem od razu osłonowo daję antybiotyk i podaję sondą elektrolit.
Posted

dominika 1989 jeżeli ta człowieczyna tak dba o swoje krowy jak pisze posty ,to nie dziwię się że ma tyle strat ja zajmuję się hodowlą krótko bo zaledwie

od 25 lat i wiem jedno na na wirusy nie ma szczepionki , teoretycznie jest pod warunkiem że podasz ją na raz

całemu stadu i trafisz w moment w którym wirus nie zmutuje .Najważniejsza jest profilaktyka , nie bardzo kojarzę ale

walnął jakiś post że poza hodowlą dorabia na handlu i odchowie cieląt i tu jest problem z cielętami skupuje wszystkie

wirusy i bakterie .

Posted
Pablos starałam się Nie wnikać w całą radosną twórczość tylko odpowiadam na bieżący temat. :) ale rację masz co do szczepień. Warunkiem powodzenia jest szczepienie całej populacji i walka z wirusami jest ciężka ale producenci szczepionek aktualizują na szczęście w miarę na bieząco.
Posted

pablos to jakie ty masz straty cieląt po pierwsze to bydłem zajmują się moi pracownicy gównie ja od wiosny do jesieni jestem w polu nawet po 16 godzin . nie wydaje mi się żeby to były jakieś duże straty co z tego że zainwestuje pieniądze w szczepionki i co mi z tego może może uratują z 5 cielaków a za szczepionki kupiłbym ze 20

piła wodę ile chciała. a to ze pila duzo to ma jakieś znaczenie ? ciele wazylo 80 kg a przezyło 3 dni tak miała krowa po wycieleniu powina wypić maks 10 li wody nie zimnej następnie za kolejną godzinę np 10 li .

ale widzę że jak na 3 dniowego cielaka to ważył za dużo i to pewnie było przyczynom śmierci

Posted

JeSzcze nigdy żaden od żadnego lekarza nie słyszałam o tym, że krowa ma mieć ograniczone płyny po wycieleniu . Wręcz krowa ma wypić tyle ile chce, najlepiej ok 20 l najszybciej po wycieleniu, żeby uniknąć możliwości przesunięcia żwacza lub trawieńca. Poza tym poród to olbrzymi stres i wysiłek, krowa będzie miała dużo mleka. Musi pić. Bez ograniczania.

A niestosunek porodowy to zupełnie inna sprawa i ilość płynów nic do niego nie ma.

Posted

JeSzcze nigdy żaden od żadnego lekarza nie słyszałam o tym' date=' że krowa ma mieć ograniczone płyny po wycieleniu . Wręcz krowa ma wypić tyle ile chce, najlepiej ok 20 l najszybciej po wycieleniu, żeby uniknąć możliwości przesunięcia żwacza lub trawieńca. Poza tym poród to olbrzymi stres i wysiłek, krowa będzie miała dużo mleka. Musi pić. Bez ograniczania.

A niestosunek porodowy to zupełnie inna sprawa i ilość płynów nic do niego nie ma.

[/quote']

jak krowa po wycieleniu napije się tylko 10 li. a za godzine kolejne 10 to nic sie jej nie stanie po wycieleniu u krowy co prawda jest utrata wody ale nie znaczaca te 10 litrów w 1 godzinie zupełnie to pokryje . o odnośnie przesunięcia to woda tu niezbyt pomoże . a odnośnie mleka krowa napiła sie przed porodem i z tego wyprodukuje mleko co prawda nie za dużo ale po co ci więcej to bedzię siara to ci cielak tego nie wypije wszystkiego chyba że dla swin

Posted
Akurat szybkie wypełnienie zołądka krowy płynem bardzo często choni ją przed przemieszczeniami, poza tym ja po wycieleniu nie daję krowom wody samej a pójło, gdzie dawkę należy rozrobić w 20 l. Każdy robi jak uważa za słuszne.