Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolego czy się opłaci 30 arów??,w ogóle bezsensu pytanie.Komu Tobie jak pożyjesz jeszcze sporo czasu OK. .Czym dębem,akacją ??,lipą.Plan zagospodarowania-jest???,a dopłaty do zalesień wtedy,ale (popytaj chyba od 1 ha)

Weż chłopie nawet brzóz samych nasadż co metr-jak co do czego to samosiewy i tyle.

Posted
Kolego jak nie wiesz to nie odpowiadaj, Ja niewiedziałem to się zapytałem a ty widze że nie masz zielonego pojęcia tak jak ja więc załżyłem wątek aby się dowiedzieć. Nie zanasz się, to się nie udzielaj
Posted
spawer94 na takim areale to najlepiej załóż plantacje choinek, najlepiej na tym wyjdziesz, nie musisz się nikogo pytać bo to nie las a wieloletnia uprawa drzewek choinkowych. Na 30 arach to posadzisz około 3000 choinek. Nakład nie taki wielki a za sześć siedem lat już będziesz miał jakiś dochód. Przez kolejnych kilka lat niech byś sprzedał po 300 choinek średnio licząc po 40 zeta każda lub 50 jak już będą tak 8-mio letnie i starsze to masz średnio po 12 tys. zł. co roku prezent na święta. Tak możesz przez 5 do 7 lat sprzedawać to co ci da taki dochód jaki las. Po tych 12-13 latach wycinasz wszystko przeorujesz i nasadzasz nową plantacje lub jeszcze inaczej tam gdzie wytniesz w danym roku to wiosną po wycięciu nasadzasz następne sztuki i masz odnowiona plantację. Tylko musisz przed założeniem plantacji przygotować teren najlepiej oprysk "porządnym" stężeniem randapu abyś miał spokój z chwastami (przez pierwsze trzy lata) później sobie już same poradzą. Ja nie widzę lepszej inwestycji na tych 30 arach a choinki przed Bożym Narodzeniem idą jak świeże bułeczki. Przemyśl. Jak posadzisz las to po pięciu latach zmienią ci przeznaczenie gruntu i odwołania już nigdy nie będzie a choinki zawsze możesz zlikwidować i będzie dalej łąka przynajmniej w rejestrze gruntów.
Posted

Już od 1 czerwca będzie można składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o wsparcie finansowe przy zalesianiu gruntów rolnych i innych niż rolne. Nabór potrwa do 1 sierpnia. Pomoc ta jest finansowana z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Justyna Golonko: - W tym roku zmieniły się zasady przyznawania wsparcia, jakie są te zmiany?

Bartosz Sołek – ekspert ARiMR: - Przede wszystkim jest możliwość zalesienia rolnikom do 100 ha. Poprzedni limit to było 20 ha na lata 2007-2013. Również korzystną zmianą jest możliwość zalesienia powierzchni poniżej 0,5 ha, jeśli grunt przylega do lasu i jego minimalna powierzchnia wynosi 10 arów.

Na jaką pomoc może liczyć rolnik, który zdecyduje się na zalesianie gruntów rolnych?

Bartosz Sołek: - Agencja wypłaca rolnikowi trzy premie: wsparcia, pielęgnacyjna i zalesieniowa. Wysokość tych premii zależy od zastosowanych gatunków, ukształtowania terenu oraz różnych możliwości ochrony przed zwierzętami tych upraw. Wsparcie na zalesienie jest wypłacane w pierwszym roku i waha się od 4-9 tysięcy zł. Jest to premia na koszty związane z realnym posadzeniem tego lasu. Premia pielęgnacyjna, której celem jest pielęgnowanie tych upraw przez pierwszych 5 lat, jest wypłacana w wysokości od 1 do 2 tysięcy zł. Trzecia premia, zalesieniowa, jest wypłacana przez cały okres i wynosi 1580 zł do hektara, płatna raz w roku. Jest ona uzależniona od dochodów z rolnictwa, aby ją uzyskać należy mieć co najmniej 25% dochodów z rolnictwa.

A w przypadku posadzenia lasu na gruntach innych niż rolne są takie same dopłaty?

Bartosz Sołek: - W takim przypadku należy sobie uzmysłowić, że ten las nie był już użytkowany rolniczo. W związku z tym Agencja nie wypłaca premii zalesieniowej, która jest ściśle powiązana z rekompensatą z tytułu nie uprawiania już tych gruntów. Pozostają tu dwie premie: wsparcie na zalesienie i pielęgnacyjna. Wsparcie na zalesienie to stawka o połowę niższa, a premia pielęgnacyjna jest podobna jak w schemacie pierwszym. Te niższe stawki są związane z tym, że młode pokolenie lasu już rośnie na tym gruncie, wymaga ono niższych nakładów, a daje rolnikowi stosunkowo niezły zysk.

Co powinien zrobić rolnik, który chce posadzić las?

Bartosz Sołek: - Powinien złożyć do miejscowego nadleśnictwa wniosek o sporządzenie planu zalesienia. Musi zgromadzić całą dokumentację.

Więcej można przeczytać na stronie: www.arimr.gov.pl

Gdy jest plan zalesienia, należy go złożyć w swoim biurze powiatowym ARiMR wraz z załącznikami. Kierownik ma 60 dni na jego rozpatrzenie. Jeśli wniosek przejdzie pozytywnie weryfikację, otrzymuje postanowienie o spełnieniu niezbędnych warunków we wniosku na zalesianie. Po otrzymaniu takiego dokumentu możemy już przystępować do prac zalesieniowych. Gdy dokonamy zalesienia, które nadleśniczy weryfikuje, rolnik otrzymuje zaświadczenie o zalesieniu zgodnie z planem zalesienia.

Ekspert ARiMR - Bartosz Sołek – odpowiada na pytania słuchaczy:

1) Jeśli ktoś zasadził hektar lasu samowolnie 7 lat temu, jest możliwość zaakceptowania?

Bartosz Sołek: - Niestety, przy lesie zasadzonym ze sztucznego nasadzenia nie ma możliwości wsparcia. Jest schemat II, który mówi o dostosowaniu samosiejek, ale to są lasy samoistne. Sztucznego nasadzenia nadleśniczy nie uzna.

2) Jaka jest kolejność składania wniosków?

Bartosz Sołek: - Dokument, który trzeba uzyskać w gminie, że zalesienie nie jest sprzeczne z celami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potem trzeba zebrać dodatkową dokumentację. Trzeba ustalić, czy dany grunt leży na obszarach NATURA 2000, bo jak nie leży to nie ma przeciwwskazań do zalesienia. Trzeba mieć kopię części mapy ewidencji gruntów i budynków. Wszystkie dokumenty trzeba złożyć do nadleśnictwa, gdzie złożyć trzeba wniosek o sporządzenie planu zalesienia. Nadleśniczy w ciągu 60 dni wykonuje taki plan. Ten plan i wcześniejsze dokumenty trzeba złożyć do biura powiatowego ARiMR.

3) Działka 30 arów jest przy lesie.

Bartosz Sołek: - Jeżeli jest powyżej 10 arów i przylega do lasu to się kwalifikuje.

4) Część działki jest zalesiona, pozostała część nie była uprawiana rolniczo parę lat. Należy zaliczyć ją do schematu I czy II?

Bartosz Sołek: - Do części nie uprawianej rolniczo musi być schemat II. Wypłacone mogą być koszty założenia uprawy, ewentualnie dostosowania młodego lasu, który tam już rośnie do modelowego lasu gospodarczego. Wypłacamy przez 5 lat pieniądze na pielęgnacje tego lasu. Można jeszcze dostać pieniądze na ochronę przed zwierzyną, można to ogrodzić lub zastosować inne zabezpieczenie.

To artykuł który znalazłem w internecie wynika z tego że można brać dopłąty za powierzchnie mniejszą niż pół hektara

Posted

Dobra, należy się tylko o jakich sumach wsparcia można myśleć dla 30 -stu arów. Ja mam pięć pól dosłownie w lesie będzie tego 2ha. W miejscowym planie zagospodarowania są to grunty pod zalesienie obok mam 3 ha lasu i nie bardzo wiem jak to ugryź - mało tego, żeby poświęcić wiele miesięcy pracy kiedy nie wiadomo do czego ręce włożyć.... Jeszcze przecinają mi to dwa wąwozy, a działki stykają się rogami.

Artykuł który znalazłeś jest dobry i ja z niego skorzystać

Dziękuję

• 1 month later...
Posted

Witam. Z góry przepraszam że wtrącę poza tematem - czy znajdę może wśród Was osoby chętne wypełnić anonimową ankietę odnośnie gospodarstw o produkcji roślinnej? Jeśli tak to proszę abyście odezwali się na mojego maila - pawel_buch@op.pl :) Wtedy prześlę na maila ankietę do wypełnienia. Będę bardzo wdzięczny, ponieważ opinia rolnika więcej mi powie niż jakieiś postronnej osoby.