kubeś Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Dzień dobry, jestem właścicielem pola przy lesie 1ha, który przez kilka lat nie był uprawiany. Po wizycie okazało się, że pole zarosło sosnami, które mają wysokość około 3m. Jest na tyle zarośnięte, że stało się atrakcją myśliwych, bez naszej zgody postawili sobie trzy "ambony". Czy można działkę uznać jako zalesioną i otrzymać z tego tytułu dopłatę ? Oraz, jakie warunki muszę spełnić, abym mógł wyczyścić pole z drzew? Quote
Vademecum Posted December 28, 2014 Posted December 28, 2014 Wyczyszczenie pola z drzew to ciężki problem i kosztowny bo jeśli to grunt rolny to musisz mieć na każde drzewo zezwolenie i w wielu gminach płatne.... Ja wykopuję drzewa i każdemu ciekawskiemu tłumaczę, że nie wycinam... Na razie mi się udaje..... Quote
lottomito Posted December 29, 2014 Posted December 29, 2014 Jeżeli drzewko ma do 10 cm srednicy na wysokość metra można śmiało wycinać. Jednak dobrze jest nieco cieńsze wycinać. Trzymetrowa sosenka nie ma tyle wiec karczować można spokojnie. Co do dopłat to nic nie wiem ale taki teren porośnięty samosiejkami spokojnie przechodzi jako zalesiony. Trzeba to tylko w gminie zgłoscić. Vademecum wiesz że to może być dobra linia obrony w razie czego. Bo o ile kojarzę ustawę to w niej jest mowa o wycinaniu drzew a ani słowa o wykopywaniu. Poprawcie jeżeli się mylę Quote
Recommended Posts