przemek2092 Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Witam, wraz z mrozami powstaje problem który chyba dotyczy nas wszystkich, zamarzanie wody w poidłach Jestem ciekawy czy i jakich podgrzewaczy używacie ? muszę jakiś wybrać i ciekw jestem opinii pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 A gdzie Przemek masz te poidla że zamarzaja? Ja mam stara obore ale u mnie to zamarza ja jest ponad tydzień mróz -20. Quote
przemek2092 Posted December 29, 2014 Author Report Posted December 29, 2014 Ja mam kurnik ale ściana jest tylko z pustaka i nie ocieplone i też mi zamarza Robert ciesz sie że masz tak ciepło i szczelnie bo to na prawdę spore ułatwienie ja dwa razy dziennie nalewam ciepłą wodę ale też zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś podgrzewacza Quote
JoTeS Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 A jak z tym dawniej sobie radzono? Quote
Vademecum Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Zaglądnij na stronę grene.Parę lat wstecz nie odebrali mi tuczników w grudniu, dopiero końcem stycznia i ponad miesiąc nosiłem wodę ciepłą 100 metrów dla 80 tuczników. To była udręka !!! Praktycznie pół dnia grzałem wodę i nosiłem. Przez tydzień wachała się temperatura około -25 !!! Świnie były na strychu obłożone słomą i folią rano nieszło się tam dostać bo wszystko obladzało się i trzeba było siekierą rozdzielać bale.... Quote
przemek2092 Posted January 2, 2015 Author Report Posted January 2, 2015 Teraz temperatura poszła na plus ale jak przyjdzie mróz to pewnie temat powróci zamierzam kupic dwa typy podgrzewacza, jeden podstawkowy a drugi zanurzeniowy zobacze który w jakich warunkach i do jakich poideł sprawdzi sie lepiej Quote
lottomito Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 Teraz to faktycznie ratują Cię podgrzewacze ale to prąd i dodatkowe koszta. Proponuję Ci na wiosnę ocieplić kurnik a jeżeli to nie bedzie wystarczało to zrób ściankę i na duże mrozy zaganiasz kury do jednego mniejszego pomieszczenia. Po za tym zlikwidować każdą szparę jaka jest poza nawiewem i wentylacją i to dobrze mieć je regulowane. U mnie jak u Roberta muszą być spore mrozy i długo żeby mróz wszedł do kurnika. Quote
przemek2092 Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 Myślę że ocieplenie ze styropianu zrobi swoje i poddasze też trochę ocieplić, dobra wentylacja i będzie po kłopocie Quote
Recommended Posts