Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja mam kurnik ale ściana jest tylko z pustaka i nie ocieplone i też mi zamarza ;) Robert ciesz sie że masz tak ciepło i szczelnie bo to na prawdę spore ułatwienie ;) ja dwa razy dziennie nalewam ciepłą wodę ale też zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś podgrzewacza ;)
Posted

Zaglądnij na stronę grene.

Parę lat wstecz nie odebrali mi tuczników w grudniu, dopiero końcem stycznia i ponad miesiąc nosiłem wodę ciepłą 100 metrów dla 80 tuczników. To była udręka !!! Praktycznie pół dnia grzałem wodę i nosiłem. Przez tydzień wachała się temperatura około -25 !!! Świnie były na strychu obłożone słomą i folią rano nieszło się tam dostać bo wszystko obladzało się i trzeba było siekierą rozdzielać bale....

Posted
Teraz temperatura poszła na plus ale jak przyjdzie mróz to pewnie temat powróci ;) zamierzam kupic dwa typy podgrzewacza, jeden podstawkowy a drugi zanurzeniowy ;) zobacze który w jakich warunkach i do jakich poideł sprawdzi sie lepiej ;)
Posted

Teraz to faktycznie ratują Cię podgrzewacze ale to prąd i dodatkowe koszta. Proponuję Ci na wiosnę ocieplić kurnik a jeżeli to nie bedzie wystarczało to zrób ściankę i na duże mrozy zaganiasz kury do jednego mniejszego pomieszczenia. Po za tym zlikwidować każdą szparę jaka jest poza nawiewem i wentylacją i to dobrze mieć je regulowane.

U mnie jak u Roberta muszą być spore mrozy i długo żeby mróz wszedł do kurnika.