Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja mam kurnik ale ściana jest tylko z pustaka i nie ocieplone i też mi zamarza ;) Robert ciesz sie że masz tak ciepło i szczelnie bo to na prawdę spore ułatwienie ;) ja dwa razy dziennie nalewam ciepłą wodę ale też zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś podgrzewacza ;)
Posted

Zaglądnij na stronę grene.


Parę lat wstecz nie odebrali mi tuczników w grudniu, dopiero końcem stycznia i ponad miesiąc nosiłem wodę ciepłą 100 metrów dla 80 tuczników. To była udręka !!! Praktycznie pół dnia grzałem wodę i nosiłem. Przez tydzień wachała się temperatura około -25 !!! Świnie były na strychu obłożone słomą i folią rano nieszło się tam dostać bo wszystko obladzało się i trzeba było siekierą rozdzielać bale....

Posted
Teraz temperatura poszła na plus ale jak przyjdzie mróz to pewnie temat powróci ;) zamierzam kupic dwa typy podgrzewacza, jeden podstawkowy a drugi zanurzeniowy ;) zobacze który w jakich warunkach i do jakich poideł sprawdzi sie lepiej ;)
Posted

Teraz to faktycznie ratują Cię podgrzewacze ale to prąd i dodatkowe koszta. Proponuję Ci na wiosnę ocieplić kurnik a jeżeli to nie bedzie wystarczało to zrób ściankę i na duże mrozy zaganiasz kury do jednego mniejszego pomieszczenia. Po za tym zlikwidować każdą szparę jaka jest poza nawiewem i wentylacją i to dobrze mieć je regulowane.

 

U mnie jak u Roberta muszą być spore mrozy i długo żeby mróz wszedł do kurnika.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...