Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szukam takiej informacji, ile ton ziemniaków można zebrać z 4 klasy ziemi ?

W necie znalazłem tylko informacje o 1 i 2 klasie ziemi.

Może ktoś wie jak to jest, albo wie gdzie znaleźć taką informację?

z ziemi 1 klasy zbiera się średnio 35-40 ton ziemniaków

z ziemi 2 klasy zbiera się średnio 25-35 ton ziemniaków

z ziemi 3 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniaków

z ziemi 4 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniaków

z ziemi 5 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniaków

z góry dzięki

Posted

Najlepsi zbierają i 50 ton, obserwuje też takich co potrafią mówić pozytywnie o kilkunastu tonowym płonie z ha. I klasa to nie jest wyznacznik dla ziemniaka bo ten potrzebuje lekkiej ziemi, ale zarazem bogatej w wodę.

IV klasa dla ziemniaka jest wystarczająca. W Nowej-Hucie sadzi się ziemniaki jak tylko da się uprawić ziemię

I zbiera się około 15 ton z ha. ale na przełomie maj-czerwiec kiedy sprzedaje się je po 1-2 zł za kilogram

Klasa ziemi I-II-IIIa

Posted
Ja w tamtym roku na pewnym kawału który miał 1.6 ha to zebrałem 9.5 tony ziemniaków to jest najlepszy kwałek mojej ziemi świński obornik i krowięcy i gnojówka i heja tylko nie polecam takiich do kopca zaraz gniją
Posted
To zależy jakie ziemniaki czy jadalne ,czy też przemysłówki .Ja uprawiam ekologicznie na oborniku ziemniaki i najwięcej zebrałem przy dobrym roku 40 ( Denary ) ton z ha cały plon .Na tej samej działce 2 lata wcześniej uzyskałem plon przemysłówki 25 ton z ha i też rok był wybitny ciepło i sporo deszczu i skrobia była dobra 20,2% klasa ziemi 5 . Może ziemia nie jest najlepsza ,ale mam ją w dobrej kulturze i praktycznie co 2 rok stosuję obornik i to sporo .Natomiast na glinie 4 a ziemi przemysłówki dostałem od 30(Kuby) ton do 40( Neptuny ) ton z ha .Średnio z ha zbieram 30 ton i z tego 70% to jest ziemniak jadalny na sprzedaż .Ja mam stałych odbiorców i nie wybrzydzają ,tylko biorą co daję ,a jak coś nie pasuje to mogą kupić sobie w Biedronce drożej i lepsze :-)
Posted

Dziękuję za odpowiedzi. Podajecie przykłady z praktyki i fajnie bo się czegoś człowiek zawsze nowego dowiedział. Jeśli ktoś wie gdzie znaleźć teorie to dajcie też znać. Chcę napisać biznesplan i żeby nie być gołosłownym dla sprawdzających ten plan, chciałbym mieć jakieś odniesienie - gdzie jest napisane ile zbiorę ziemniaków.

PS. Jak teraz to piszę to pomyślałem , że chyba GUS powinien mieć takie wyliczenia.