ZUSMAN.pl Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Szukam takiej informacji, ile ton ziemniaków można zebrać z 4 klasy ziemi ?W necie znalazłem tylko informacje o 1 i 2 klasie ziemi.Może ktoś wie jak to jest, albo wie gdzie znaleźć taką informację? z ziemi 1 klasy zbiera się średnio 35-40 ton ziemniakówz ziemi 2 klasy zbiera się średnio 25-35 ton ziemniakówz ziemi 3 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniakówz ziemi 4 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniakówz ziemi 5 klasy zbiera się średnio 00-00 ton ziemniaków z góry dzięki Quote
Vademecum Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Najlepsi zbierają i 50 ton, obserwuje też takich co potrafią mówić pozytywnie o kilkunastu tonowym płonie z ha. I klasa to nie jest wyznacznik dla ziemniaka bo ten potrzebuje lekkiej ziemi, ale zarazem bogatej w wodę.IV klasa dla ziemniaka jest wystarczająca. W Nowej-Hucie sadzi się ziemniaki jak tylko da się uprawić ziemięI zbiera się około 15 ton z ha. ale na przełomie maj-czerwiec kiedy sprzedaje się je po 1-2 zł za kilogramKlasa ziemi I-II-IIIa Quote
p1a2w3 Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Ja w tamtym roku na pewnym kawału który miał 1.6 ha to zebrałem 9.5 tony ziemniaków to jest najlepszy kwałek mojej ziemi świński obornik i krowięcy i gnojówka i heja tylko nie polecam takiich do kopca zaraz gniją Quote
Vademecum Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Bydlęcy o.k. ale świński i gnojówka to nie bardzo dla ziemniaków.....Piszesz kolego 9,5 tony czy może 95 ton ? Quote
rafaello3 Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 To zależy jakie ziemniaki czy jadalne ,czy też przemysłówki .Ja uprawiam ekologicznie na oborniku ziemniaki i najwięcej zebrałem przy dobrym roku 40 ( Denary ) ton z ha cały plon .Na tej samej działce 2 lata wcześniej uzyskałem plon przemysłówki 25 ton z ha i też rok był wybitny ciepło i sporo deszczu i skrobia była dobra 20,2% klasa ziemi 5 . Może ziemia nie jest najlepsza ,ale mam ją w dobrej kulturze i praktycznie co 2 rok stosuję obornik i to sporo .Natomiast na glinie 4 a ziemi przemysłówki dostałem od 30(Kuby) ton do 40( Neptuny ) ton z ha .Średnio z ha zbieram 30 ton i z tego 70% to jest ziemniak jadalny na sprzedaż .Ja mam stałych odbiorców i nie wybrzydzają ,tylko biorą co daję ,a jak coś nie pasuje to mogą kupić sobie w Biedronce drożej i lepsze :-) Quote
p1a2w3 Posted December 30, 2014 Report Posted December 30, 2014 były to ziemniaki jadalne ale pojechały do gorzelni. a tak do siebie to tylko obornik krowięcy i troszeczke nawozu pod sadzenie i radlenie i tyle Quote
ZUSMAN.pl Posted December 31, 2014 Author Report Posted December 31, 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Podajecie przykłady z praktyki i fajnie bo się czegoś człowiek zawsze nowego dowiedział. Jeśli ktoś wie gdzie znaleźć teorie to dajcie też znać. Chcę napisać biznesplan i żeby nie być gołosłownym dla sprawdzających ten plan, chciałbym mieć jakieś odniesienie - gdzie jest napisane ile zbiorę ziemniaków. PS. Jak teraz to piszę to pomyślałem , że chyba GUS powinien mieć takie wyliczenia. Quote
Vademecum Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 GUS musi mieć, przynajmniej moje gospodarstwo wylosował i do tworzenia bazy danych dzwonią do mnie dwa razy w roku. Quote
Recommended Posts