Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam. mam starą przyczepę i potrzebuję zmienić w niej opony. na starych jest rozmiar 10 75 15, ale nie ma już takich w sprzedaży. jeden z wulkanizatorów zapewniał mnie, że oponki 10 75 15,3 będą dobre i nie będą luźne, przerabiał już ktoś może takie rozwiązanie?
Posted

Średnica felgi jest najważniejsza' date=' jeśli jest to 15' to założysz tam każdą samochodową w tym wymiarze.

[/quote']

zauważ że on miał 15-ki, te co zalecał mechanik są troszkę większe bo 15,3 ,jest to nie wielka różnica po prostu lżej się będzie zakładała,w końcu 1/3cala to tylko ok.8,5mm-trzeba ją ładnie ułożyć na feldze jeszcze przed pompowaniem bo inaczej może koło stwarzać wrażenie kulawego

Posted

jeśłi chcesz typowo rolnicze to bez problemu możesz zakładać na te obręcze

samochodowe nie będą tak łatwo dochodzić bo są to opony TL, czyli mają taką konstrukcję stopki, aby uszczelniać się z obręczą

od siebie polecam gumy z wszelkiego rodzaju pojazdów przemysłowych, takich jak widlaki czy niskopodwoziówki, np.: 8,25x15 czy 10.50x15

Posted

Samochodowe 4 szt używki to koszt 100 zł max. A do widłaka to za jedną czadać parę stów, a nawet tysiak.... Mi do prasy szukali niestandardowej i znaleźli od widłaka cena osiem stów. Dla tego co kto woli......

Mam małą ciężarówkę i do maszyn rolniczych ląduje opony z symbolem C tam gdzie da rady.

A temat 15-stek przerabiałem w rozrzutniku polskim 6 ton tandem i tak jak piszesz 15,3..... Zalecają kupić felgę nową są na allegro i drogie. A felgi stare na te piętnastki są skracane z połówek porażka. Dlatego są w sprzedaży kompletne felgi z oponami tylko, że mnie nie świerzbiło 500 zł x4 sztuki.... Prawdopodobnie to samo dotyczy D 47 B bo podchodzą słyszałem zamiast 20' z D 47 A. Ja rozwiązałem problem kupując używkę za 50 zł.

• 1 year later...
Posted

Ja mam rozrzutnik 2 osiowy  właśnie na oponach 10/15 z tarczami skręcanymi i muszę chyba wypróbować fizycznie, czy ona wciśnie się na nią do końca. Mierzyłem oponę w środku u kolegi to miała 385mm a,15 samochodowa ma 381mm. Szkoda że nie mam luźnej felgi to było by wszystko jasne,ale jutro lub po jutrze rozbiorę całe koło i zobaczymy co będzie. :idea: