Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam nadeszły u mnie śniegi i założyłem w ciągniku łańcuchy na koła a teraz przyszły roztopy i śniegu nie ma i tak z ciekawości się pytam czy jazda na suchym asfalcie będzie szkodziła? Bo jeżdżę teraz dużo właśnie i szybko bo głównie z przyczepami i nie wiem czy zdejmować to czy nie?
Posted
Popieram przedmówców. Jazda z łańcuchami na kołach nie ma sensu gdy masz czarny asfalt bez lodu i śniegu. Obniża to komfort jazdy i tak jak pisze powyżej łańcuchy się zdzierają i zwiększa się ryzyko zerwania jednego z nich, a to już może bardzo oszpecić wygląd Twojego ciągnika. Dla opon to czy masz łańcuchy założone czy nie jest raczej obojętne. Krótko mówiąc: zdejmuj. Pozdrawiam :)
Posted

Kolego, zadajesz pytanie więc kto chce udziela Tobie odpowiedzi, a o asfalcie będziesz się tłumaczył policji czego Ci szczerze nie życzę. Z tego powodu też nie wolno jeździć na oponach z kolcami w naszym kraju.

Pozdrawiam

Posted

Ale są drogi na które cie nie wpuszczą w zimie bez łańcuchów. Kiepy utrzymywane w zimie na biało.

Po asfalcie kolcami nie wolno jeździć nie tylko ze względy na sama nawierzchnie. Są niebezpieczne bo się ślizgają. Próbowałem swojego czasu jak miałem ładę nive.

Posted
Szczerze to mnie tam nic nie obchodzi asfalt, ani to że się łańcuch zerwie, tylko oponek mi szkoda dlatego pytałem czy nie będą się właśnie ździerać jak się na czarnym asfalcie trochę kołem pomieli? xD