marcink90 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Witam nadeszły u mnie śniegi i założyłem w ciągniku łańcuchy na koła a teraz przyszły roztopy i śniegu nie ma i tak z ciekawości się pytam czy jazda na suchym asfalcie będzie szkodziła? Bo jeżdżę teraz dużo właśnie i szybko bo głównie z przyczepami i nie wiem czy zdejmować to czy nie? Quote
Vademecum Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Zdecydowanie zdejmij i nie z powodu opon tylko łańcóchów. Zedrą się.... Quote
massay1 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Dokładnie. Może też zaszkodzić błotnikowi. jak się urwie. Quote
VoYtek8 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Popieram przedmówców. Jazda z łańcuchami na kołach nie ma sensu gdy masz czarny asfalt bez lodu i śniegu. Obniża to komfort jazdy i tak jak pisze powyżej łańcuchy się zdzierają i zwiększa się ryzyko zerwania jednego z nich, a to już może bardzo oszpecić wygląd Twojego ciągnika. Dla opon to czy masz łańcuchy założone czy nie jest raczej obojętne. Krótko mówiąc: zdejmuj. Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 W Polsce nie wolno jeździć z łańcuchami jak nie ma pokrywy śnieżnej grozi ci nie tylko uszkodzenie pojazdu ale i mandat karny. Quote
Vademecum Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 No tak, przecież niszczą asfalt !!!! Quote
Stiven1983 Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 No tak' date=' przecież niszczą asfalt !!!! [/quote'] Który i tak od nowości jest w opłakanym stanie i nadaje się tylko do remontu.. Quote
Vademecum Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 Kolego, zadajesz pytanie więc kto chce udziela Tobie odpowiedzi, a o asfalcie będziesz się tłumaczył policji czego Ci szczerze nie życzę. Z tego powodu też nie wolno jeździć na oponach z kolcami w naszym kraju. Pozdrawiam Quote
massay1 Posted January 2, 2015 Report Posted January 2, 2015 Ale są drogi na które cie nie wpuszczą w zimie bez łańcuchów. Kiepy utrzymywane w zimie na biało. Po asfalcie kolcami nie wolno jeździć nie tylko ze względy na sama nawierzchnie. Są niebezpieczne bo się ślizgają. Próbowałem swojego czasu jak miałem ładę nive. Quote
marcink90 Posted January 3, 2015 Author Report Posted January 3, 2015 Szczerze to mnie tam nic nie obchodzi asfalt, ani to że się łańcuch zerwie, tylko oponek mi szkoda dlatego pytałem czy nie będą się właśnie ździerać jak się na czarnym asfalcie trochę kołem pomieli? xD Quote
Recommended Posts