dominika1989 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Do 10 dni norma powyżej juz dobrze jest obserwować krowę. Jeżeli to nie jest pierwsza ciąża i nie kryłeś jakimś wielkim mięsnym buhajem to czekaj cierpliwie. Jakby krowa zaczęła słabnąć lub gorączkować wezwij weterynarza. Quote
dominika1989 Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 U mnie ostatnio też, wieloródka, kryta simentalem. Urodziła dużego i ładnego byczka ale chodziłam kolo niej od 12 dnia po terminie co chwila, puszczałam, żeby pochodziła, nawet zbadałam, żeby sprawdzić czy ok i liczyłam, że to przyspieszy poród. W końcu urodziła, chyba dość miała tych wszystkich zabiegów tak czy inaczej nie można lekceważyc przenoszonej ciąży, bo choć to najczęściej normalne fizjjologiczne to zdarzają się różne przypadki, że krowa urodzić nie może lub cielę jest martwe. Quote
íktorn Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Hoduje dość spore stado i parę razy zdarzyło się nawet 14 dni wiec 5 czy 10 dni to nic nowego Quote
dominika1989 Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Do 10 luz ale powyżej mi o moje krowy ciśnienie skacze Quote
sszymonss Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 U mnie jest taka simentalka mięsna,która przenosi 25 dni.Cieli się zawsze na pastwisku jak nikt nie widzi.Rodzi bardzo duże byczki przeważnie po 60 kg.Ta to musi się męczyć sama Quote
spawer94 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 mi krowa przenosiła 2,5 tygodnia tyle zarwanych nocy bo poprzednie 2 porzuciła Quote
cioska Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Wszyscy piszą o przechodzeniu ciąży u krowy ale nikt nie napisał ile dni trwa ciąza u krów -pytający powinien napisać ile dni już chodzi i wtedy można mówić o przenoszeniu ciąży . Jeżeli liczysz 286 dni to plus minus dwa tygodnie a więc może być ok.300 jak i 270 -najpewniejsza metoda obserwacja . Quote
dominika1989 Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Cioska każdy kto hoduje krowy wie ile krowa w cią ży chodzi i po prostu od razu porzuciliśmy ten punkt wyjścia Quote
Michal207 Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Pamiętajcie że od RMF-ki jest wyprawka dla tych co przyjdą na świat 15 stycznia. Może warto zgłosić się do radia po wyprawkę Quote
cioska Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Cioska każdy kto hoduje krowy wie ile krowa w cią ży chodzi i po prostu od razu porzuciliśmy ten punkt wyjścia Jak to dobrze że każdy wie ile dni chodzi krowa -bo po Twoim drugim wpisie wychodzi że to jest 296 dni a u mnie to nie jest norma częściej bywa że brakuje paru dni do 286 niż przechodzi o 10. pozdrawiam. Quote
dominika1989 Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Cioska po co te uszczypliwości? Przecież ja tylko napisałam, że każdy kto trzyma bydło w temacie się jako tako orientuje i dlatego nie zastanawialiśmy się ile ma trwać ciąża tylko ile wg nas zdarza się przenosić i kiedy zacząć się martwić. Quote
Recommended Posts