Jump to content

Recommended Posts

Posted
Potrzebuję kupić agregat uprawowy 4,2m i się zastanawiam nad marka Agro-Masz Expom Krośniwice Agro-Factory i Kombi. możecie się coś wypowiedzieć na ten temat każda odpowiedź się liczy
Posted

Kolego mam trochę mocniejszy ciągnik bo 1614 i zdecydowanie bierz agro factory i nie dlatego,że jest lepszy bo nie jest, ale on waży coś koło 960 kg. Te ciągniki mają marną hydraulikę i stale coś szczela. Bierz agregat z przednim wałkiem, pięć rzędów zębów sprężynowych 42 sztuki (4,2 m) i tylny podwójny wałek prawo lewo skrętny. Maszyna pozostawia ziemię jak po glebogryzarce, a mam ponad 30 ha z kamieniem. Co z tego, że ciągnik pociągnie i 6 m. agregat jak po godzinie pracy hydraulika ledwie zipi.Mam go 12 lat x 50 ha x2 to daje 1200 ha roboty !!! Awarie jakie zdarzają się u mnie to tylko z powodu kamieni.

Agregat ma jedną słabostkę i jeśli zechcesz pójść tą drogą to napiszę co się dzieje i jak temu zapobiec, a może uda mi sie wrzucić fotkę drobnej doróbki.

Posted

Unia Kombi 1200kg ma znacznie wytrzymalszy przedni oraz 2 tylnie wały, szersze łapy, które robią znacznie lepszą robotę. Pożyczałem ten agregat od znajomego i nie miałem żadnych problemów z uciągiem a mam gliniaste ziemie(bryła) znacznie lepiej się składa i nie trzeba zakładać żadnych bolcy ani nic sam zaskakuje no cena 20 tysięcy ale myślę że posłuży mi na lata.

Posted

Żadnych bolcy nie zakładam chociaż rzeczywiście producent zaleca. Na pewno nie masz cięższej ziemi ode mnie.....

Agro - Factory będziesz miał prawie dwie sztuki za 20 tyś. Powiem jeszcze, że wałki przednie na których go kupiłem były z cieńszego materiału i nawet jak padało to pięknie pracował. Niestety parę lat temu środkowy przedni złamałem na kamieniu wielkości wiadra i zamówiłem nowy, niestety jest z grubszego materiału i troszkę deszczu i zakleja się błotem, trzeba zjeżdżać z pola. Te delikatniejsze były łożyskowane w UFL 205, a późniejsze UFL 206. Niestety w tym wypadku mocniejsze okazało się gorsze.

Posted

Mieszkam we wałbrzychu to są góry zobacz sobie i poczytaj jaka tu jest ziemia i jakie góry xd. W kombi są wałki cienkie ale z mocniejszej stali. Syn mojego znajomego w tym kombi jeździ tak że ąż mi troche szkoda tego agregatu wgl nie patrzy na kamienie. Gaz Radio i do przodu, powiem że wałki nie są jakoś zbytnio połamane żeby je spawać czy coś tylko są troszeczke pogięte aw tych agromasz agro-factory expom doczytałem że wałki właśnie są słabiutkie i zdarza się że pękają :(

Posted

oj, kolego myślisz, że tylko w wałbrzychu są góry i kamień.... Ja akurat jestem na płaskowyżu w najwyższym punkcie jury krakowsko- częstochowskiej. Mam 18 skałek i 4 jaskinie na swoich polach, które powiększam rozkopując skałki i wywożąc kamień.

Mam pola gdzie jest kilka cm ziemi i lita skała gdzie pług idzie po wierzchu z lemieszami na wierzchu, albo przy orce 20 cm jest biało od kamienia (dolomit) na około mnie jest 36 kamieniołomów z czego 11 czynnych. Wystarczy 10 dni bez deszczu, a na połowie pól zborze żółknie nieraz w czerwcu, zamiast wody gruntowej jest skała.... A ziemia jak się wpije łopatę to drugą trzeba ją odrywać :)

Podczas orki nocnej miejscami idą skry.....

Posted
zeby w agregacie maja być wąskie i proste czasem nie typu S, a dlatego ze eSki wyrzucają wilgotną ziemie w powietrze, a zadaniem agregatu jest tylko spulchnienie wartwy ziemi na ok 3-4 cm i rozbicie brył a nie przesuszanie. Ja znowu jak będę bral agregat to tylko Expom, brat ma grubera tej firmy i jest naprawdę solidnie zrobiony, posiada go 2 sezony i cały czas wygląda jak nowy.
Posted

Mikrus zgadza się, tylko ząb typu S wytrzyma więcej niż prosty w polu gdzie miejscami zaczepiają o skałę.

Druga sprawa to ciągnik, każdy wie, że w zetorze czy Ursusie trzeba patrzeć na hydraulikę, jest słaba i każde 100 kilo powyżej tony masy maszyny to dużo.

• 3 weeks later...
Posted
Agro Factory 960 kg to znacznie za mało do 12145. Ja teraz zdecydowałem na Agro-Masz 4.2m. sam mam zetora 12145 i Robiłem pożyczonym agromaszem 4,2m na próbe cały sezon 40ha 2x i powiem, że żadnych problemów nie miałem 4 terenowa na kołach 38 z tyłu. Idzie jak opętana. A w mojej okolicy same góry ciężkie ziemie i praktycznie wszędzie glina ;( Trochę tu tak piszecie jak by dwie stare babunie plotkowały :)
Posted

Kolego i 6 metrów 1614 pociągnie. Tylko, że go nie podniesie..... I co mi z dobrego agregatu jak pojadę i urwie się coś z TUZ i go rozczaskam lub złapie za drzewo ????? Niestety pomijając inne wady to hydraulika eliminuje

te ciągniki z użytkowania.... I co byś nie wzmacniał to i tak hydraulika nie dorównuje 100 konnemu zachodniemu.

Z 4,2 to ja mogę po równym polecieć i 2 szosową tylko to nie jest robota tylko masakra. 4 terenową robię jak czas goni, ale rzadko. 1 szosowa i 1500 obr/min. Jest to prędkość optymalnej uprawy i najmniej lecą zęby kultywatora.

• 2 weeks later...
Posted

Mam Agro-Factory AU 4.2. Jedyna jego wada to to,że graczki za kołami łamią się gdy np. ciągnik wbije kamień w ziemię ( da się to zmienić na sprężynowe i problemu nie będzie tylko to trochę kosztuje)

Sam agregat bardzo dobrze uprawia, chodzi w nim Zetor 107 konny.