Tomdar Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są wymogi przy hodowli kur n jajka. Dokładniej chodzi o to jakich pomieszczeń potrzebuje oprócz kurnika, jakie są wymogi czyli ile kur na metr kwadratowy(kurnik i wybieg). Myślę raczej o sprzedaży bezpośredniej i jeżeli się nie myle to max mogę mieć 350 kur. I czy przykładowo mógłbym też te jajak sprzedawać do sklepów? Myśląc całyczas o sprzedaży bezpośredniej. Z góry dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam Quote
lottomito Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 Kolego do 300 sztuk i ileś jajek nie pamiętam dokładnie możesz sprzedawać ze "skrzynki przy drodze". Nikt Ci się nie przyczepi do tego ile kur i w jakim kurniku je trzymasz. Wiadomo że kurnik musi być wyposażony w grzędy, poidła, karmniki żeby jakoś funkcjonował. Powyżej 300 sztuk podlegasz już pod nadzór weterynaryjny i musisz już mieć wyspecjalizowane pomieszczenia. Sporo już było pisane o tym na forum zachęcam do użycia szukajki:) Quote
ania1983 Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 witam wiadomość od naszego kolegi Dużego Grzegorza: "Sprzedaż bezpośrednią regulują:- rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej,lokalnej i ograniczonej (Dz.U. 2010 nr 133 poz753),- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktówpochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U.2007 nr 5 poz. 38).Musisz udać się do właściwego powiatowego lekarza weterynari w celuzgłoszenia działalności i on poinformuje Cię o warunkach którte zprzepisów które podałem na wstępie wyglądają mniej więcej tak:Limit sprzedaży jaj wynosi od 350 do 2450 sztuk tygodniowo.W przypadku mięsa (gdybyś chciał sprzedawać także kury):- 50 szt./tydzień tuszek indyków lub gęsi,- 200 szt./tydzień tuszek pozostałego drobiu.Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać4°CWymagania dla pomieszczeń związanych z prowadzeniem sprzedażybezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego:- Konstrukcja pomieszczeń umożliwiająca zachowanie zasad higieny,posadzki, ściany, sufity, drzwi i okna w dobrym stanie technicznym,łatwe do mycia i dezynfekcji,- skuteczna wentylacja zapobiegająca powstawaniu skroplin,- odpowiednie naturalne lub sztuczne oświetlenie,- bieżąca ciepła i zimna woda zdatna do spożycia przez ludzi,- zabezpieczone przed dostępem zwierząt, w szczególności szkodników(gryzoni, ptaków, owadów),- umożliwiające zmianę odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronnąoraz zmianę obuwia,- umożliwiające oddzielne przechowywanie odzieży własnej.Pomieszczenia związane z prowadzeniem sprzedaży bezpośredniej muszą byćwyposażone w sprzęt i urządzenia umożliwiające zachowanie zasad higienyWymagania dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej czyli pozagospodarstwem (np. targowiska i inne miejsca):- wydzielone miejsce na sprzęt i środki do czyszczenia i dezynfekcji,- toaleta spłukiwana wodą, wyposażona w naturalną bądź mechanicznąwentylację (jeżeli sprzedaż odbywa się przy drodze przed gospodarstwemto weterynaria uzna, tak myślę, toaletę w domu),- przynajmniej jedna umywalka z ciepłą i zimną wodą,- środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia,- wszystko co ma kontakt z żywnością musi być wykonane z materiałów niepowodujących zanieczyszczenia żywności.Osoby mające kontakt ze sprzedawanymi produktami pochodzeniazwierzęcego muszą posiadać orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazańdo wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością oraz odzieżroboczą, w tym nakrycie głowy i obuwie robocze.Opakowania muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością i przechowywanew oddzielnych pomieszczeniach lub zamykanych, szczelnych szafkach.Pakowanie musi odbywać się w obecności klienta. Na opakowaniachtransportowych poza teren gospodarstwa trzeba umieścić imię i nazwiskooraz adres gospodarstwa. To samo musi być umieszczone w miejscusprzedaży.Jajka i tuszki możesz dostarczać także do sklepów.Oczywiście muszą być także spełnione warunki dobrostanu zwierząt iznakowania jaj określone innymi przepisami.Limit 350 kur o którym pisze kolega lottomito dotyczy zupełnie innejkwestii." Quote
Tomdar Posted January 4, 2015 Author Report Posted January 4, 2015 Czytając wypowiedz kolegi lottomito rozumiem ze jeżeli będę miał mniej niż 300 kur to mogę zanieść wyprodukowane jajka do lokalnego sklepu i będą mogły być tam sprzedane? Wydaje się to zbyt proste znając nasze realia. Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Tomdar, przeczytaj dokładnie to co wkleiłam. tam masz wszystko napisane. Quote
nowy Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Jakby to było takie proste to każdy by założył hodowle kur i poszedł sprzedał jajka do sklepu;)W naszym kraju panuje biurokracja i nic nie przychodzi łatwo. Quote
JoTeS Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 Niestety za dużo urzędasów i każdy siedzi za biurkiem i tylko wymyśla czym by się tu wykazać. Quote
henryk Posted January 4, 2015 Report Posted January 4, 2015 siedzi sobie i tak sobie myśli co by tu jeszcze sp..... ,co by tu jeszcze sp..... itd. itp.-pozdrawiam Quote
lottomito Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Kolego todmar nigdzie nie napisalem że możesz jajka nosić do sklepu w każdej ilości. Mówię oczywiście o legalnym działaniu. Te 300 kur jest traktowane jako "produkcja na własny użytek" i możesz je "rozdawać" sprzedawać znajomym. Współpraca z sklepami wiąże się już z wymogami sanitarnymi, stempolwaniem jajek itd. ________________________________________________ Grzesiek przestań się już fochać i wróć do normalnego pisania. Twoja znajomość prawa jest bezcenna. Quote
Tomdar Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 Dzwoniłem do powiatowego inspektoratu weterynarii i tam dowiedziałem się że trzeba spełnić następujące warunki aby móc sprzedawać jajka do sklepów lub samemu. 1. muszą być spełnione prawa o dobrobycie zwierząt, czyli dostęp do jedzenia, wody oraz przy wolnym wybiegu w kurniku może być do 12 kur na metr kwadratowy. 2. Pomieszczenie na wyprodukowane jaja musi być suche i czyste. Temperatura w takim pomieszczeniu powinna wynosić około 15 stopni. Jeżeli na przykład spadnie poniżej 10 to wtedy trzeba już trzymać poniżej 10 stopni. Tym sposobem można trzymać jajka przez 21 dni. 3. Jeżeli hodowla odbywa się przy gospodarstwie to uznawana jest toaleta znajdująca się w domu. Dzięki temu można sprzedawać jaja przed domem. 4. Jaja można sprzedawać wyłącznie do sklepów, przez co nie trzeba znaczyć każdego jajka wystarczy wyłącznie opakowanie w którym jajka się znajdują. Na opakowaniu powinien być numer który nada weterynarz oraz nazwa gospodarstwa w którym zostały wyprodukowane. Sprawa wygląda inaczej jeżeli chcemy sprzedawać jajka do hurtowni. Powiedziano mi wtedy trzeba znaczyć każde jajko, ale jak z resztą wymogów to nie wiem. 5. Przy zakładaniu tego numeru musimy mieć zaświadczenie że stado zarodowe od którego kupiliśmy pisklaki było zdrowe. 6. Nie ma obowiązku badania jaj ale Pani powiedziała że warto dla swojego bezpieczeństwa zrobić badania na salmonelle z dwa razy do roku. Takie informacje uzyskałem, teraz będę sprawdzał jak to wyjdzie w praktyce. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam Tomek Quote
ania1983 Posted January 11, 2015 Report Posted January 11, 2015 "Witam!Zasady o których pisze kolega Tomdar na podstawie informacji uzyskanychod powiatowego lekarza weterynarii obowiązywały do 31 lipca 2007 roku.Od 1 sierpnia 2007 są inne przepisy i to o czym pisze kolega możenarazić na grzywnę. Ponadto są pomieszane przepisy co do wielkości stadagdyż część odnosi się do wielkości stada do 50 szt., a część do stada od51 do 350 szt.Znakowanie jaj określają:Rozporządzenie Komisji (WE) NR 2295/2003 z dnia 23 grudnia 2003 r.wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG)nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj(Uwaga!!! Tu będzie zmiana przepisów dotycząca jaj "C"!).Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r.w sprawie znakowania środków spożywczych." "Z informacji którą uzyskał kolega Tomdar wynika tylko, że znajomośćprzepisów przez powiatowego lekarza weterynarii którego pytał,zatrzymała się nie później niż 31 lipca 2007 roku. Wystarczy popatrzećna paragraf 33 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych aby sięzorientować, że to co przekazał koledze powiatowy lekarz weterynarii,mówiąc delikatnie, mija się z prawdą. Pozdrawiam!"o umieszczenie powyższej wiadomości poprosił mnie Kolega Duży Grzegorz Quote
Recommended Posts