Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie! Potrzebuję opinii na temat Deutza Fahra DX 90-S z 1980 roku. Konkretnie chodzi mi o ten ciągnik:

http://otomoto.pl/ciagnik-rolniczy-deutz-fahr-dx-90-s-a14121795-A477241.html

Byłem go wczoraj oglądać i traktor jest ok, ale martwi mnie to, że jest on chłodzony powietrzem oraz nie ma napędu na przód. Silnik ładnie odpalił i na zimnym chodził równo bez problemu. Jedynie nie wiem czemu miałem wrażenie, że wspomaganie jakby przeskakiwało a konkretnie jakby tryby w nim przeskakiwały. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale sprzedawca twierdził, że ten ciągnik jak się rozgrzeje to wtedy tego nie ma. Sprzedawca też mówił, że ten ciągnik mimo chłodzenia powietrzem to jest w stanie wytrzymać więcej w polu jak niejeden chłodzony cieczą. Podpowie ktoś coś ? :)

Pozdrawiam

Posted

A co bys chciał usłyszeć od handlarza ? Oni zawsze zachwalają swoje. Nie słyszałem jeszcze że ciągnik chłodzony powietrzem jest w stanie wytrzymać więcej w polu niż ciągnik chłodzony cieczą. Ja za te pieniądze rozejrzałbym się za czymś innym.

Posted
Pamiętaj iż handlarze, ludzie prowadzący komisy itd. potrafią tworzyć takie bajki że aż trudno w to uwierzyć, ale dla nich liczy się tylko to żeby sprzedać i tyle. To jest 90 konny ciągnik bez przedniego napędu. Czemu wybrałeś akurar go? Jak dla mnie ciągnik z takim silnikiem, bez 4x4 to nie najlepszy wybór. Inna sprawa to układ chłodzenia, handlarz po mojemu wcisnął Ci bajke, z takim układem chłodzenia możesz mieć problemy w zimę (przy wyższych mrozach oczywiście). Poza tym to ciągnik 35 letni, nic niezniszczalne nie jest, więc zacznie się psuć, a ta marka do tanich w naprawie nie należy i ten model zbyt popularny nie jest. Cena atrakcyjna, jednak na moje oko ten ciągnik tego nie jest wart. Dołóż lepiej te 10-15tyś i rozejrzyj się za czymś z przednim napędem, np. Renault czy Fergusonem jakimś. Pozdrawiam :)
Posted
Akurat ten mi się najbardziej spodobał. Nie muszę tego kupić, ale chciałem poznać prawdę na jego temat :) Cenowo wypadał najlepiej, więc mi się spodobał. Skoro jest drogi w naprawie to nie będę się oglądał za firmą deutz. Massey Fergusony też wchodzi w grę, ale raczej z napędem. Najbardziej podobają mi się zetory z napędem np. 7211 czy 5045 lub 6045 i inne, ale nie wiem jak z ich awaryjnością oraz ceną części zamiennych. W chwili obecnej to ja jestem zorientowany na cenach części do C360, bo takowy posiadam, więc... :D
Posted
Nie to że jest drogi w naprawie. Niczego za darmo nie naprawisz. :) Chodzi o to że przy tym wieku na pewno musiał trochę popracowac i powoli będzie się sypał, a to niesie za sobą koszty. Deutz to dobra firma, tyle ze ten egzemplarz mnie osobiście nie przekonuje. Jeśli chodzi o Fergusony to zaplacić musisz więcej, ale seria 30xx jest godna uwagi. Co do Zetorów to pomiędzy nimi, a zachodnimi ciagnikami rożnicy cenowej nie ma zbyt wielkiej, a jeslj chodzi o komfort pracy to juz ta rożnica występuje. Poza tym 7211 nie ma przedniego napędu, musiałeś się pomylić. ;) Pozdrawiam :)
Posted

Teoretycznie chłodzony powietrzem wytrzyma więcej, ale w rolnictwie jest masa brudu, kurzu i trzeba tego pilnować, jeśli nie to zapiekają się pierścienie..... Mając gospodarstwo ogrodnicze ( 5 ha ) miałem T 25 i nigdy nie miałem problemu z przegrzaniem.

Zimą zakrywa się wlot powietrza do chłodzenia silnika. T 25 w dmuchawie miał wkładkę zmniejszającą przekrój powietrza.

Generalnie silnik chłodzony powietrzem jest tańszy w produkcji.

Osobiście nie kupiłbym ciągnika z silnikiem chłodzonym powietrzem.

Tyle w temacie

Zobacz massey ferguson 690 lub 698

Za przedni napęd w każdej używanej marce trza dołożyć 10 tyś.

Masz na oto-moto 699 z przodem z 84 roku za 24 tyś. Tyle, że ten ma 6 cyl. silnik 6.354 zaje.... fajny :)

Posted
Na temat samego ciągnika zdania i wiedzy nie mam, ale jeśli chodzi o silnik to w lato problemów z przegrzaniem nie ma żadnych, wystarczy powietrzem przeczyscic żeberka i chłodnice oleju, silniki te starsze deutz są nie do zdarcia oczywiście jak o nie dbamy we właściwy sposób.pozdrawiam:-D
Posted
co do tych starszych deutzów to są lepsze na pewno od mtz czy zetora ale jak coś sie popsuje to MASAKRA dx to modele gorzej wykonane i jeszcze mają silniki 5 garowe .szczerze nie polecam
  • 2 weeks later...
Posted

Witam

Ja jestem podpowiadaczem takiego właśnie modelu Deutz DX 90-S bez przedniego napędu. Maszyna nie do zajeżdżenia spalanie tyle co c360 a potrafi a wiele więcej. Jeśli chodzi o chłodzenie to wystarczy po pracy umyć chlodniczke oleju i zebra silnika zajmuje to kilka minut i wszystko pod kontrola zero przegrzań. Komfort pracy to już zależy ale moim zdaniem jak na ciągnik z 80 lat to niema co narzekać widoczność dobra duża kabina. Ciągnik godny polecenia. Jeśli chcesz mogę wstawić filmik jak taki Deutz radzi sobie z gruberem 2m po rzepaku. Pozdrawiam

Posted

nie wiem jak tu sie wstawia wstawię na yt i najwyżej link zapodam

a co do kosztów utrzymania części sa drogie to prawda tylko ze są trwale to nie mtz ze wymieniasz co 5 min bo lipna jakość jeśli kupisz oryginały zapłacisz drożnej ale będzie ci długo służyć nie wymieniasz co sezon proste :)