Wielki124 Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 posiadam starom stajnie na 6 koni a za tyłu 2 ha łaki tam bym wpuścił te konie myślałem żeby na początek kupić ze 3 klacze araby czystej rasy i kryć je jakimiś czenpionami i sprzedawać żrebaki w wieku roku co o tym myślicie Quote
redbarn Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Pomysł dobry, tylko zamiast arabów kupiłbym konie rasy Polski Koń Zimnokrwisty- takie dotacyjne. Quote
Wielki124 Posted January 6, 2015 Author Report Posted January 6, 2015 tylko takiego sprzedam za 2 tys a araba za który tys i dotacie mi tego nie wyrównają Quote
Vademecum Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 To choduj te araby tylko najpierw zorientuj się co to za temat......Z tego co piszesz to widać, że żadnego pojęcia nie masz... Quote
redbarn Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Dokładnie tak jak pisze Vademecum. Jakby to było takie proste to by każdy hodował araby. Na wysokim poziomie to już jest duży wydatek. Czempiona musisz żywić jak czempiona, pokazywać jak czempiona, dbać o niego jak należy, trenować, znać światek itp. Wszystko to kasa, kasa, kasa. I na koniec MOŻE Ci się uda go dobrze sprzedać. Masz przemyślany wstępnie program hodowlany? Pomysł na kierunek użytkowania? Linie którą chcesz kontynuować? Ród? To właśnie tacy 'hodowcy' idący na żywioł (bez celu i sensu) doprowadzili do zapaści rynku koni gorącokrwistych w Polsce. Weź to pod uwagę. Zimnokrwistego jak nie uda Ci się sprzedać do agroturystyki albo dalszej hodowli, zawsze możesz sprzedać na mięso. Quote
kubusjettaII Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 jak masz duużo pieniędzy to jak sam napisałeś ryzykuj i na koniec może uda Ci się go sprzedać... Powiem Ci że sam również hodowałem konie, w ilości jak dla mnie nie małej około 5 do 7 szt. (teraz mam jedną klacz ale właśnie "zimną") i wolę pewne 2 tys. niż wirtualne dziesiątki tys... Quote
nowy Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Ja hodowalem kuce walijskie i powiem tylko tyle że w tych czasach kokosów nie zarobisz wręcz będziesz musiał dokładać do interesu,kilka lat w tył coś z tego było teraz to można trzymać dla hobby,dlatego na twoim miejscu nie nastawial bym się na dochodowy interes.A i z popytem tej jest różnie mało kto da Ci za konia tyle ile byś chciał chyba,że zanirzysz cenę,co do zimnokrwistych to ten kto je ma to wie ile potrafią zjeść,a na 2 hektarach to za wiele nie potrzymasz.Jak juz się uparles na hodowle koni to pomysl o walijskich są mało wymagające,nie jedzą,aż tak dużo i z wyglądu przypominają araby. Quote
bardzomalorolny Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 Konie zimnokrwiste to moim zdaniem dobrze chować jak się nimi pracuje las, pole. Oczywiście są duże hodowle co mają po kilkadziesiąt i tylko na rzeź. U nas dużo chowają 1 czasem 2 klacze przeważnie zimnokrwistych. I za takiego źróbka rocznego już coś przyuczonego to nieraz 4 tysiące wezmą. Sam kupiłem klacz (gorącokrwista na razie niestety, bo na taką mnie było stać) i zobaczymy co z tego wyniknie, ale na pewno nie będę na minusie. Bo nawet jeśli nie będę miał pieniędzy ze źróbka to na pracy nią przy ziemniakach czy na grządkach po ludziach więcej zarobie a kiedyś może uda mi się jakiegoś zimnokrwistego kupić A kolega Zeus50 chyba nie wie ile koło koni jest roboty, nawet koło takiego zwykłego roboczego, a co dopiero czempiona. I kolego za 2 tys to ciężko jest kupić zimnokrwistego. Sam szukałem to wiem, że nie da się. Źróbki pół roczne poniżej 3tys nie schodzą. Quote
Recommended Posts