krisodx Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Witam. W tym roku budował bede obore na opasy i jak myślicie lepiej robić ja na luza czy czepiać? Quote
Vademecum Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Czepiać..... Kolego jakkolwiek to ma się rozumiećA wiela tych byków ??? Quote
damianus87 Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Ja byczki do 300 kg trzymam luzem. Pozniej od 300 do konca czyli do wagi ok 850 kg utrzymuje na uwięzi. Quote
Mikruss Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 ja mam troche na łancuchu i troche luzem i powiem Ci że ja łancucha nie chce już widzieć. Niedosyć że gorzej rosną to mają lipną budowę. Porównując zwykłego HFa z uwięzi a z wybiegu jet różnica w budowie bardzo duża. Ja sam będę traz przerabiał stodołę na byki i na łąncuchu może bym miał ze 40 szt a luzem zrobie z okulnikami na zewnątrz i spokojnie moge załadować 60 szt.... Quote
krisodx Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 ja mam troche na łancuchu i troche luzem i powiem Ci że ja łancucha nie chce już widzieć. Niedosyć że gorzej rosną to mają lipną budowę. Porównując zwykłego HFa z uwięzi a z wybiegu jet różnica w budowie bardzo duża. Ja sam będę traz przerabiał stodołę na byki i na łąncuchu może bym miał ze 40 szt a luzem zrobie z okulnikami na zewnątrz i spokojnie moge załadować 60 szt.... a powiedz jak hf zachowuja sie na luza, nie ma żadnych problemów? jak z odbiorem wganiasz na samochod czy lapiecie?Ja mam wszystko na uwiezi i strasznie duzo roboty przy nich... Quote
damianus87 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Też zastanawia mnie problem z ładowaniem opasów które chodzą luzem na samochody. Wiem ile sprawia mi klopotu złapanie 300 kg cielaka by wziąć go na łańcuch, a co tu dopiero mowic o 850 kg i większej ilości. Ale pewnie masz jakieś bramki które prowadza prosto na rampę lub cos podobnego... Quote
Mikruss Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 Z luzu to bez łapania, szybciej wegnasz 10 sztuk niż czasami 1-2 szt z łancucha przez powróz.Ja nie mam żadnego problemu, nawet rogów nie mam powypalanych. Quote
damianus87 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 Jesli podjeżdża do Ciebie ciezarowka i ładujesz luzem to rozumiem. Ja niestety nie mam takiej możliwości bo na moja dwukolke wchodzą. Dwa byki i muszę je uwiązać. I sam przetransportować do pobliskiej ubojni. Pozniej jeszcze wtargac na wagę.... Wiec troche umęczenia jest. Jesli miałbym uczciwego i godnie plącącego innego odbiorcę który bralby na miejscu to również zdecydowałbym sie na oborę wolnostanowiskowa. Quote
Mikruss Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 damianus a nie moga przyjechać do ciebie z ubojnie, przecież na pewno mają transport... Quote
damianus87 Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 Ja wożę do lokalnej ubojni i on nie ma transportu, ale daje wyższa cenę. A ci którzy jeżdżą i skupuja w moich okolicach to cwaniaki i wole nie handlować z nimi... A z tym handluje juz dlugi czas i chwale go sobie. Quote
Vademecum Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 I chwała Ci za to Damianus, dostaje gorączki jak widzę chandlarza (pośrednika) Quote
Recommended Posts