cron_x Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 Witam, Panowie macie jakis dobry sposob na umycie silnika i podnosnik z oleju i kurzu? Tylko dodam ze nie mam myjki cisnieniowej Quote
Vademecum Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 To ją kup ! I patrz by miała pompę mosiężną, a nie plastikową ! W dzisiejszych czasach to podstawa. 30 lat temu prubowałem olejem napędowym, benzyną i sodą kałustyczną ( ług sodowy Na ( OH ) 2 ) i trwało to cały dzień maziania pędzelkiem z marnym efektem.... Miałem też beczkowóz z pompą HSP100 robiłem zwężkę na wąż 1" i ognia szły 2 Kubiki wody w 8 minut i efekt nie był jak po kerscherze Tak więc kolego wyprubowałem chyba wszystko co miałem w zasięgu ręki i kupiłem kearschera To jedyne rozwiązanie . Quote
grzepaku1 Posted January 5, 2015 Report Posted January 5, 2015 spryskać płynem od mycia silników i zmyć wodą pod ciśnieniem 15 bar pompą od opryskiwacza tylko pompa musi być przystosowana do takiego ciśnienia Quote
henryk Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 po tym płynie to nawet ciśnienie z węża 3-4 atm. daje dobre efekty,oczywiście jeśli się myje chociaż raz w miesiącu a nie jak mój szw. raz na 10 lat i potem wszystkim opowiada jaki to on,, robotny''-pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Ja myję silnik płynem K2 AKRA ,mogę śmiało powiedzieć ,że to jest dobry środek do mycia pod warunkiem ,że brud jest umiarkowany ,a nie taki ze 2 cm i wpalony . Quote
PatrykG Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Tani i szybki sposób to kupić DIMER, preparat do mycia plandek 5l można za 40zł, zastosować większe stężenie niż zalecają na ulotce, spryskać silnik mieszaniną dimera i wody, odczekać 20 minut i spłukać wodą, bez myjki ciśnieniowej powinno usunąć wszystkie zabrudzenia w razie potrzeby czynność powtórzyć. Quote
przemek2092 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Ja też używałem k2 i później woda kerchera nie mam więc prosto z wodociągu myłem i też efekt był zadowalający ale kercher najlepsza sprawa Quote
Stiven1983 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Dobra myjka min.160bar potem płyn i znów myjka. Quote
massay1 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Byle nie przesadzać z jednym i drugim. Płyny szczególnie te z kwasem niszczą lakier a przesada z myjką to odbity lakier i wycieki na uszczelniaczach tych nieosłoniętych. Wszystko z głową. Quote
henryk Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 masz rację od spodu zawsze miałem sucho pod tylnym mostem ale trochę czarno, jak domyłem to nagle z pod dekla od pompy podnośnika zaczął olej wypływać,musiałbym teraz spuścić olej odkręcić dekiel i nową uszczelkę zakładać ale czekam jak się dobrze zakurzy to może się uszczelni,nadgorliwość gorsza od hitleryzmu-pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 henryku mało prawdopodobne byś pod spodem uszkodził myjką prawidłowo założoną uszczelkę pod pompą, myślę że mówisz o ciągniku c 360, jak będziesz wymieniał uszczelkę pod pompą to sprawdż przed rozebraniem czy nie leci po 4 śrubach od przykręcenia pompy i 2 od napędu pompy powinny na nich być uszczelki bo śruby przechodzą na wylot Quote
majk44 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 Po 33 latach użytkowania ciągnika myłem go płynem DIMER +pianownica + myjka 170 bar + rotolanca. Niestety za pierwszym razem efekt nie był zadowalający , ale nie ma się czemu dziwić. Po trzecim myciu było już ok. Quote
wiesieki1202 Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 powyzej dwoch centymetrow to raczej brud sam pod wplywem wstrzasow odpadnie.Oj cos Ty henryk jedziesz po szwagierku he he bez obrazy pozdrawiam ale kazdy robi jak mu sie podoba demokracja wszakze Quote
henryk Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 wiem że myciem nie zepsułem uszczelki ,musiała zapewne być uszkodzona wcześniej lub tak jak jeden z kolegów pisze leciało po śrubach pompy,ale na wskutek kurzu to się uszczelniło a ja to zniszczyłem ,jeśli idzie o szwagra-no cóż ja go nie wybierałem -jakoś obaj za sobą nie przepadamy-pozdrawiam Quote
grzesiek12031980 Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 wiem że myciem nie zepsułem uszczelki ' date='musiała zapewne być uszkodzona wcześniej lub tak jak jeden z kolegów pisze leciało po śrubach pompy,ale na wskutek kurzu to się uszczelniło a ja to zniszczyłem ,jeśli idzie o szwagra-no cóż ja go nie wybierałem -jakoś obaj za sobą nie przepadamy-pozdrawiam[/quo-te'] Tez mam taki problem ze szwagrem Quote
Recommended Posts