RafZielak Posted January 11, 2015 Report Posted January 11, 2015 Witam,To jest mój pierwszy post na forum i na wstępie oczywiście ... uszanowanie dla wszystkich. :-)Przeczytałem wszystko co zostało już napisane w podobnych tematach na tym (i innych) forach około-rolniczych i nie znalazłem kompendium zawierającego jasno, klarownie, a przede wszystkim rzeczowe zebrane informację, które umożliwiłyby mi i innym szukającym tego samego osobom, łatwe znalezienie rozwiązania "wyzwania zakupowego". Przechodząc do rzeczy ... usiłujemy wybrać jak najlepiej i kupić najlepszy możliwy rozrzutnik za rozsądne pieniądze.Założenia:> (raczej) używany> wydatek do max. 40.000 PLN> dopuszczalna waga ładunku ok. 8 ton (agregowany będzie z ciągnikiem o mocy ok. 105 KM)> dolny zaczep (Piton-Fix)> pionowe wałki rozścielające> hydrauliczny napęd taśmy z regulatorem posuwu> napęd roztrząsaczy z wałka WOM 540 obr./min.> możliwość adaptacji do użytku jako przyczepa objętościowa do wożenia kukurydzy i wjeżdżania na pryzmę do 2 metrów wysokości Przez wzgląd na ostatnie założenie z automatu odpadają (wydaje mi się) wszystkie rozrzutniki na jednej osi. Wiem, że w polu stwarzają mniejsze opory, ale 1-osiówka do wjeżdżania na pryzmę to chyba jednak zły pomysł ... proszę o konstruktywne uwagi. Pod uwagę brane są póki co:1. nieśmiertelny Fortschritt T-0882. URSUS/Warfarma N-266 - http://ursus.com.pl/Nawozenie/Rozrzutniki-nawozow-naturalnych#N-2663. Cynkomet N-221 8 ton - http://www.cynkomet.pl/index.php/2014-07-16-21-46-25/rozrzutniki-obornika/n-221-8-ton Wiem, że na forum i nie tylko w świecie wirtualnym Fortschritt ma w dalszym ciągu duże grono zatwardziałych zwolenników jednak równie dużo jest przeciwników (a to za ciężki, a to stara konstrukcja, a to awaryjne przekładnie, a to problem ze sprzęgłami) więc będę wdzięczny za wypowiedzi obecnych i byłych użytkowników tego sprzętu na temat wad (przede wszystkim) i zalet tego sprzętu.Tak samo jak o Fortschrittcie ... poproszę o wady i zalety pozostałych wymienionych przeze mnie sprzętów.Jeśli coś jest złe, jest wadą to czy komuś udało się te wady wyeliminować i w jaki sposób?Jak wypada porównanie tych 3 rozrzutników i czy o jakimś rynkowym produkcie zapomniałem, a powinienem się nad nim również zastanowić? UWAGA: NIE INTERESUJĄ MNIE opinie osób których kolega, kolegi powiedział, że ich kolega ... PozdrawiamRafał Quote
Vademecum Posted January 11, 2015 Report Posted January 11, 2015 Kolego obawiam się marnego odzewu na tak postawione pytania. Dobrej zachodniej maszyny za te pieniądze nie kupisz. Produkcja krajowa wytrzymałościowo jest marna. Natomiast nasze mocne komunistyczne maszyny nie spełniają Twoich oczekiwań. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Vademecum do 40 tyś zł to rozrzutników jest od huhu i jeszcze trochę z zachodu, wystarczy wejsc na allegro czy OLX.Ja nigdzie na razie nie szukam, czekam aż znajomy coś ciekawego przywiezie ale tak ok 10 ton.W tej cenie zachodniego sprzętu jest opór, nawet takie co mają własną hydraulikę ( Twisten np.).Co do wozenia na pryzmę my 8 ton na jednej osi używamy i daje radę, ale większy byśmy chcieli też z bratem na tandemie co by tak nie wisiał na ciągniku. Quote
RafZielak Posted January 12, 2015 Author Report Posted January 12, 2015 Allegro i OLX to jedynie oferta. Każdy chwali swoje. Każdy napisze, że jest najlepsze.Vademecum zawierające konkretne wady/zalety i opinie nie ma ani jednego, a szukam od dawna. Dziwi mnie trochę fakt, że choć zdecydowanie najbardziej interesują mnie rzeczowe argumenty (wypunktowane) za i przeciw wymienionym (lub nawet innym modelom) to w temacie w zasadzie brak wypowiedzi. Gdybym nie zarzekł się, że nie chcę tu opinii "kolegi, kolegi, którego kolega" to pewnie już dawno w temacie byłyby dwie strony, a gdy ktoś oczekuje konkretnej dyskusji ... panuje milczenie. Quote
Michal207 Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Kolego, ledwo co się zarejestrowałeś na forum i już pretensje. Ani się nie przedstawiłeś w odpowiednim dziale, ani nie odczekałeś chwili na odpowiedz. Nie każdy "siedzi w necie" cały dzień. Co prawda jest okres zimowy, ale rolnik i tak ma dosyć pracy w obejściu. Poczekaj chociaż do wieczora, wtedy więcej ludzi jest "online" i powinno być więcej odpowiedzi na frapujące ciebie pytania. Quote
lottomito Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Kolego czytałem twój post rano ale co z tego jak nie mam zielonego pojęcia co ci podpowiedzieć. Przy tej ilości obornika jaki jest u mnie wystarczy rozrzutnik z wynajmu. Ale mogę Ci już odradzić ten z cynkometu bo piszą że cynkowany ogniowo a on jest elektrolitycznie i może?? cała rama a nie tylko elementy. Quote
íktorn Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Mam 1 osiowy Joskin i bez problemu wjeżdża na pryzme niestety cena nawet używanego to ciężko Quote
Vademecum Posted January 12, 2015 Report Posted January 12, 2015 Kolego napisałem ze swojego doświadczenia i wyczerpującej odpowiedzi która Cię usatysfakcjonuje tu nie otrzymasz. Ktoś tam miał do mojej wypowiedzi zarzut odnośnie masy takich maszyn na np. Allegro ale Ty masz duże wymagania i nie widzę by Cię jakiś sprzęt nastoletni usatysfakcjonował za taką kasę, a nasze polskie które podajesz w linkach nowe maszyny są z marnego materiału. Oglądałem to w Realu i widziałem jakie to wszystko słabe i wiotkie. Komuniści na dobre maszyny sprowadzali stal walcowaną z Austrii, a nasze maszyny są produkowane z byle badziewia. Jeden forumowicz podał Joskina i możesz przeanalizować oferty tej firmy. Quote
Karol42 Posted March 13, 2019 Report Posted March 13, 2019 Ja mam Evospreader z Alima Bis i dobrze sie sprawdza takze polecam jesli wciaz szukasz. Jesli masz pytanie to chetnie odpowiem Quote
anoi1 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Duży wybór rozrzutników macie w serwisie https://maszynyrolnicze.pl/rozrzutniki/Po kliknięciu w baner Korbanek też można znaleźć rozrzutniki w ich ofercie. Quote
Vademecum Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 tylko że ogłoszenia mają około 10 lat Quote
Recommended Posts