Jump to content

Recommended Posts

• 1 year later...
Posted
Wał campbella niema takiego parametru bo ten zawsze ma 0 stopni. Chyba chodzi o wał pierścieniowy czyli taki pomiędzy gładkim a campbella (w dużym uproszczeniu). Jeżeli chcesz żeby bardziej kruszył to 45 stopni, jeżeli bardziej jego działanie ma być zbliżone do campbella to 30 stopni. Moim zdaniem wał campbella za pługiem to zły pomysł.
Posted
Wał campbella nie rozbije brył a zagęści podglebie, a ponadto nie jest to wał ciężki słabo sobie radzi z nierównościami. Wał campbella w typowym zastosowaniu puszcza się przed siewnikiem. Za pługiem jeżeli wał to albo crosskill albo Cambridge. Zwykły pierścieniowy się zakleja i robi się gładki. Masz rację z tym ciężkim wałem. Uprawa po takim wale to bajka. Typowym zastosowaniem wału campbella to wałowanie przed siewem żyta jeżeli orka była wykonana na mniej niż dwa tygodnie przed siewem żeby nie wylegało, bo żyto zasiane w nieodleżaną ziemię krzewi się przy pierwszym kolanku zamiast przy drugim. Ja jestem starej daty i też może być różnica co to jest wał campbella. Wg mojej wiedzy wał compbella składa się kół koniecznie ze szprychami szerokości ok 2,5 cm w naszerszej części części roboczej i średnicy ok 70 cm, rozstawione co 15-18 cm. W czasie pracy koła zagłębiają się na głębokość ponad 10 cm. Jeżeli koło niema szprych to już nie jest campbella. Zauważyłem ostatnio, że nawet podręczniki wały pierścieniowe błędnie nazywają campbell.