Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Jak zauważyliście w temacie wątku interesuje się bażantami, lecz w sprawach hodowli jestem zielony Dlatego chciałbym, żebyście podzielili się ze mną swoimi doświadczeniami w tej sprawie. Może kilka pytań nawiąże do naszej dalszej rozmowy:

Jaki jest proces wylęgu piskląt?

Jakie warunki trzeba spełniać aby zacząć hodowle?

Gdzie można je kupić?(a jestem z okolic Kalisza, woj. wielkopolskie)

Jakie są zalety i wady?

W jakiej skali można liczyć na przystępne zyski?

Jak należy przystosować swoje pomieszczenia gospodarcze do procesu hodowlanego?

Na co trzeba uważać na początku?

Czy w moim rejonie istnieje jakiś hodowca który chętnie podzielił by się swoimi spostrzeżeniami oraz pasja?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Posted
Zacznij od kur bo z bażantami jest większy problem. Po doświadczeniach z kurami będziesz miał jakieś praktyczne pojęcie i wtedy bażanty. Mniej strcisz, a na zyski z bażantów potrzeba czasu.
Posted

Przepraszam, ale ja nie odradzam nikomu pomysłu nawet jeśli jest tak złożony. Ja tylko wyciągnąłem wnioski z postu i radzę posmakować prostej chodowli na kurach bo zaczynając zawsze popełnia się błędy a w przypadku kur są dużo mniejsze straty. Kolega napisał o swoim pojęciu "Nie mam zielonego pojęcia" i o skali przystępnych zysków. No chyba, że kolega już uszczkną tajników hodowli drobiu i ma ambicję podniesienia poprzeczki.

Pozdrawiam