Mastif Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 Witam wszystkich,Jak zauważyliście w temacie wątku interesuje się bażantami, lecz w sprawach hodowli jestem zielony Dlatego chciałbym, żebyście podzielili się ze mną swoimi doświadczeniami w tej sprawie. Może kilka pytań nawiąże do naszej dalszej rozmowy:Jaki jest proces wylęgu piskląt?Jakie warunki trzeba spełniać aby zacząć hodowle?Gdzie można je kupić?(a jestem z okolic Kalisza, woj. wielkopolskie)Jakie są zalety i wady?W jakiej skali można liczyć na przystępne zyski?Jak należy przystosować swoje pomieszczenia gospodarcze do procesu hodowlanego?Na co trzeba uważać na początku?Czy w moim rejonie istnieje jakiś hodowca który chętnie podzielił by się swoimi spostrzeżeniami oraz pasja?Z góry dziękuje za odpowiedzi. Quote
Vademecum Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 Zacznij od kur bo z bażantami jest większy problem. Po doświadczeniach z kurami będziesz miał jakieś praktyczne pojęcie i wtedy bażanty. Mniej strcisz, a na zyski z bażantów potrzeba czasu. Quote
nowy Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 http://www.rolnik-forum.pl/Thread-bażanty?highlight=bazantyJak kolega ma ochotę trzymać bazanty to po co mu odradzac,jedni lubią bazanty drudzy kury;) Quote
Vademecum Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 Przepraszam, ale ja nie odradzam nikomu pomysłu nawet jeśli jest tak złożony. Ja tylko wyciągnąłem wnioski z postu i radzę posmakować prostej chodowli na kurach bo zaczynając zawsze popełnia się błędy a w przypadku kur są dużo mniejsze straty. Kolega napisał o swoim pojęciu "Nie mam zielonego pojęcia" i o skali przystępnych zysków. No chyba, że kolega już uszczkną tajników hodowli drobiu i ma ambicję podniesienia poprzeczki. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 u mnie ma ziomo ze 30 albo lepiej na wolnym wybiegu a co on z nimi robi nie wiem Quote
przemek2092 Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 Jeśli chcesz to podam ci bardzo fajną stronę poświęconą hodowli bażantów ja sam mam małe stadko więc w razie czego chętnie ci pomogę Quote
Recommended Posts