nowy99 Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Witam mam 70ha i planujemy kupic w tym roku jeszcze 30 tylko problem w tym ze nie mam sprzetu. moze ktos by mi doradzi od czego zaczac czego sie nie oplaca kupowac jakie marki itd. dziekuje Quote
Michal207 Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Ale 70ha to mówisz o ziemi ornej? Normalnie roli takiej? Dziwne troszkę że przy 70ha nie masz sprzętu...I sprawa następna i prośba, nie zadaj zaraz pytania typu: co uprawiać żeby zarobić?Napisz coś więcej: gdzie rola się znajduje, jakie ziemie, co na nich było do tej pory (bo z kosmosu przecież nie spadły), co planujesz uprawiać, jaki jest dotychczasowy profil gospodarstwa, jakie masz doświadczenie.... ogólnie więcej informacji... Quote
nowy99 Posted January 14, 2015 Author Report Posted January 14, 2015 sprzetu niema bo nie bylo czasu na to poniewaz mamy rowniez drob. a ziemie kupowal ojciec jak byla okazja i tak sie nazbieralo teraz chcemy to rozruszac. do tej pory glownie byla kukurydza pszenica i mi tez na tym najbardziej zalezy bo sami robimy pasze. doswiadczenia brak tylko tyle co z teori jak narazie i znajomy ma gospodarstwo i pomaga mi sie wdrazac. Teraz dostalem za zadanie zorientowac sie w sprzecie i szukam pomocy Quote
nowy99 Posted January 14, 2015 Author Report Posted January 14, 2015 kasa kasa powiem tak chce dobry sprzet ale tez zeby nie przeplacac za sama marke czy cos. na juz szukam ciagnika i porzadne przyczepy poniewaz mam 2 bazy i mam troche do przewozenia. jedni mowia jesli ma chodzic tez w transporcie to przynajmniej 200km jedni mowia ze 150 spokojnie na te ha i transport co sadzicie Quote
Tofik Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Co to znowu za ściema? gość ma 70ha i nie wie jaki sprzęt potrzeba na 100ha a w tych 70ha to samo sie robiło:)????Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Mam pewną wizję. Myślę, że wyjściowym punktem powinno być to jakim pługiem chcesz to orać, a to wiąże się z pytaniem jaką masz ziemię lekka, ciężka w miarę równa czy górzysta. Przy średniej ziemi i niedużych wzniesieniach i 4 korpusowym pługu wystarczy 110-130 km, przy 5 korpusów 150-180 km. Podstawą są środki finansowe jakimi dysponujesz i to czy masz pojęcie o mechanice czy będziesz korzystać z serwisu. Ja jestem zwolennikiem używanego sprzętu i nie zatrudniam mechaników.Jaka kasa ? Quote
kubusjettaII Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 rzeczywiście temat trochę śmierdzący... Quote
simson54 Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 Kolego 100 hektarów i nie mieć teraz żadnego sprzętu to kiepsko żeby kupować wszystko to wogule kiepsko wydaje mi sie że rolnik mający taki areał pola ma porządny sprzęt i wie ewentualnie jaką maszynę dokupić by ulepszyć swoje gospodarstwo jeśli zaczynasz od zera no to grubo to cie wyniesie ale nie martw sie jutro kumulacja w dużym lotku może uda Ci sie zgarnąć te 23 mln zł wtedy bd mógł kupić sobie zajebisty sprzęt Quote
Recommended Posts