natalia73 Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 WitajcieOd około miesiąca w moim domu zawitały mrówki faraonki. Są bardzo uciążliwe i nic nie wskazuje na to, by się wyniosły. Stosowałam różne środki, jednakże żadne z nich nie rozwiązały problemu do końca. Czy możecie polecić mi skuteczny środek, który sprawi, że faraonki na dobre wyniosą się z mojego domu? Quote
VoYtek8 Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 W styczniu? Aż dziwne... Moje doświadczenie co do walki z mrówkami jest takie iż za każdym razem gdy pojawiały się przy schodach do domu to gineły za sprawą środka Bros na mrówki. U mnie efekty zastosowania tej trucizny były zadowalające. Z bardziej ekologicznych sposobów których kilka lat temu używala moja babcia jest rozpuszczenie w szklance wody sporej ilości cukru i pozostawienie jej przy siedlisku mrówek, wtedy mrówki są przyciągane przez ten słodki roztwór, a następnie się w nim topią. Jednak myślę że jak kupisz tą trutkę i posypiesz to problem powinien zniknąć. Oczywiście trzeba truć do skutku, a nie jednorazowo! Pozdrawiam Quote
farmerka Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 No ja polecam Karate Raz a dobrze Pewnie na mnie naskoczycie, że w domu ale wystarczył tylko jeden oprysk w większej dawce i było po mróweczkach Co najważniejsze nigdy już nie wróciły Quote
Vademecum Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 To zależy od mrówek bo jeśli są to faraonki (nazwa potoczna) to jest problem.Trucie ? skuteczne, ale faraonka lgnie do żywności jeśli zostanie potraktowana insektycydem i nie zdąży paść..To mamy skarzoną żywność.W budynku murowanym jest łatwa walka, natomiast jak jest stary budynek, albo drewniany to problem. U mnie mrówki około wiosny wychodziły z pod płyty betonowej co rok. Znajdowały się w domu, ale po wymianie okien z drewnianych na plastikowe zniknęły. Natomiast na zewnątrz nadal były, zobaczę w tym roku bo latem rozkopałem wszystko przed domem łącznie z odkopaniem fundamentu w celu izolacji. Były całe gniazda mrówek pod betonem. Mam nadzieję, że się ich pozbyłem. Z pewnością to nie były faraonki Bo one są malutkie. U mnie były średniej wielkości i rude.Farmerko, gratuluję skutecznej walki, ale czy to były potocznie nazywane _faraonki_ ? Quote
farmerka Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Ja na mrówkach się nie znam, babcia mówiła, że to faraonki... Quote
Vademecum Posted January 14, 2015 Report Posted January 14, 2015 Ja rozrużniam po wielkości największe widziałem na Pomorzu w lasach przy wydmach. Miałem wrażenie, że są długości zapałki, - brązowe, znam średnie i małe czarne, średnie rude i te malutkie rude to najgorsze mówią na nie faraonki. Chociaż przecież wiemy, że faraon nie miał żadnych mrówek Quote
Michal207 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 U mnie też podziałał proszek Bros-a. Co do skażenia żywności to tez miałem tę obawę. Na specyfikacji proszku przeczytałem, iż proszek nie tyle niszczy te mrówki co wchodzą w ten proszek, tylko niszczy gniazdo, gdyż ten proszek jest zabierany przez mrówki-robotnice do gniazda i tam dopiero powoduje wyginięcie gniazda a przez to cała kolonia ginie. Specjalistą-mrówkologiem nie jestem, lecz z moich obserwacji wynikało, iż mrówka biorąc ziarnko proszku wracała do gniazda, więc do kontaktu z żywnością nie nastąpiło. Wystarczyło, iż sypałem proszek na początku zaobserwowanej dróżki mrówek i na drugi dzień już ich nie było. Quote
przemek2092 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 Ja stosowałem proszek i też z brosa i kłopot zniknął, jednak to latem mnie męczyły tak jak było ciepło Quote
Recommended Posts