Jump to content

Recommended Posts

Posted
koledzy -mam problem,otóż ostatnio regenerowałem głowice i przy ok. zwaliłem miskę olejową żeby podwyższyć ciśnienie oleju bo było trochę za niskie,przełożyłem reg. o 1 otwór tzn ok.1.5 mmm,zapaliłem ciągnik dopiero dzisiaj chodził 20 min. i stwierdzam że na zimnym silniku ma 4-5 atmosfer ale na wolnych obrotach zegar pulsuje tzn wskazówka chodzi raz na 4 raz na 5,przy wysokich obrotach jest raczej równo,przed regulacją ciśnienie było ok.3atm. na zimnym ale wskazówka stała równo w miejscu,czy to jest normalne że tak skacze ciśnienie na wolnych obrotach-pozdrawiam i proszę o porady
Posted

Tam raczej regulacji nie ma. ten drugi otwór to był do filtra bąka jaki zdarzał się w 4011. A raczej może to wspomnienie po zetorze trudno powiedzieć.

Mogłeś podłożyć tylko podkładke pod sprężynę.

A jakie ciśnienie było wcześniej na rozgrzanym silniku?

Posted
to co ja zrobiłem to jest tak jak bym podłozył podkładkę pod sprężyne,tylko u mnie wygląda to tak w tej rurce jest korek który ciśnie w sprężynę i on ma dużo otworów ,w jeden otwór i rurkę jest włożona zawleczka żeby korek nie wyleciał,wystarczy wyjąć zawleczkę trzymając śrubokrętem korek popycham do o 1,5 mm i wtedy wkładam zawleczke w rurkę i w otwór korka(jest to już następny otwór w korku) ,gdyby był tylko jeden otwór w korku to wówczas musiał bym podkładkę podkładać ,myślę że kapujesz o co chodzi,ciśnienie przed regulacja było 1,5 atm. na pełnym gazie i gorącym silniku,na wolnych obr.0,5 atm-pozdrawiam
Posted

Na moje oko to powinieneś zdjąć michę jeszcze raz, sprawdzić stan zaworu czy nie jest wypłukany, rozebrać pompę i ocenić jej zużycie tak dla pewności. Jest to opisane w książce napraw. Trochę to wygląda jak by się zwór przycinał.

Opór na sprężynie nie powinien powodować pulsacji. To raczej oznaka braku płynności otwierania/zamykania ale nie przez sprężynę.

W starszych tych silnikach z filtrem bąkiem był zawór ustawiony w otworach na maxa ciśnienie i nic nie pulsowało.