33RoLnIk33 Posted January 18, 2015 Report Posted January 18, 2015 Czy to prawda ,że prawo jazdy kat.b po zmianie przepisów można uzyskać po skończeniu 21lat? Jest to prawda czy plotka? Pozdrawiam:D Quote
MrDKDP Posted January 18, 2015 Report Posted January 18, 2015 też o tym słyszałem ale to nie jest prawda. Możesz sobie poczytać o tym w necie że ktoś sobie tylko to wymyślił. Quote
przemek2092 Posted January 18, 2015 Report Posted January 18, 2015 Ludzie robią takie dziwne artykuły byle tylko kliknąć w stronę i mają kase, myślę że zaraz nie będzie takiego przepisu... ośrodki musiały by praktycznie trzy lata nie funkcjonować Quote
SuperUrsus Posted January 18, 2015 Report Posted January 18, 2015 No Przemek2092 ma rację , za dużo pieniędzy by kosztował taki przepis. Ośrodki szkoleniowe na pewno na takie coś się nie zgodzą Quote
Michałek Posted January 19, 2015 Report Posted January 19, 2015 Ośrodki szkoleniowe i egzaminacyjne mają tyle do powiedzenia co ... Jeżeli wiek byłby podwyższony powyżej granicy pełni praw do czynności prawnych czyli powyżej 18 lat byłoby to niezgodne z Konstytucją, a ponadto wymagałoby wypowiedzenia Konwencji Rzymskiej. Konstytucja gwarantuje prawo do uzyskania prawa jazdy kat B każdej osobie pełnoletniej. Z kat C jest inaczej gdyż nie jest uważana za "dobro powszechnego użytku" lecz zawód i w związku z tym prawo do jego uzyskania nie musi być powiązane z pełnoletnością. Dyskusja nad podwyższeniem wieku do uzyskania prawa jazdy faktycznie się toczy ale dotyczy kategorii C.Dziękuję mojemu imiennikowi z Forum za wyjaśnienie mi tej kwestii dzięki której jestem tak mądry że mogę się podzielić z innymi.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
lottomito Posted January 20, 2015 Report Posted January 20, 2015 Prawo jazdy kat B od 21 lat? Absurd z powodów jakie napisał nam kolega wyżej ale Polacy nie byli by sobą jakby nie próbowali tego obejść Próbowano wprowadzić coś w w rodzaju tymczasowego prawa jazdy. Osoba w wieku 18-21 mogła by jeździć ale tylko z osobą powyżej 21 lat jak " stróżem" i obydwoje mieliby być odpowiedzialni za wykroczenia popełnione w tym czasie przez kierującego z takim prawem jazdy. Całe szczęście że to upadło:) Quote
33RoLnIk33 Posted January 23, 2015 Author Report Posted January 23, 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedź Pozdro Quote
Recommended Posts