Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ośrodki szkoleniowe i egzaminacyjne mają tyle do powiedzenia co ... Jeżeli wiek byłby podwyższony powyżej granicy pełni praw do czynności prawnych czyli powyżej 18 lat byłoby to niezgodne z Konstytucją, a ponadto wymagałoby wypowiedzenia Konwencji Rzymskiej. Konstytucja gwarantuje prawo do uzyskania prawa jazdy kat B każdej osobie pełnoletniej. Z kat C jest inaczej gdyż nie jest uważana za "dobro powszechnego użytku" lecz zawód i w związku z tym prawo do jego uzyskania nie musi być powiązane z pełnoletnością. Dyskusja nad podwyższeniem wieku do uzyskania prawa jazdy faktycznie się toczy ale dotyczy kategorii C.

Dziękuję mojemu imiennikowi z Forum za wyjaśnienie mi tej kwestii dzięki której jestem tak mądry że mogę się podzielić z innymi.:)

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Prawo jazdy kat B od 21 lat? Absurd z powodów jakie napisał nam kolega wyżej ale Polacy nie byli by sobą jakby nie próbowali tego obejść:) Próbowano wprowadzić coś w w rodzaju tymczasowego prawa jazdy. Osoba w wieku 18-21 mogła by jeździć ale tylko z osobą powyżej 21 lat jak " stróżem" i obydwoje mieliby być odpowiedzialni za wykroczenia popełnione w tym czasie przez kierującego z takim prawem jazdy.

Całe szczęście że to upadło:)