Terminator Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Witam, jaki nawóz azotowy najlepiej sypnąć na wiosnę pod pszenicę ozimą jeśli zboże jest słabo rozkrzewione i żółknie miejscami ? Myślałem nad saletrą amonową 200kg/ha bo podobno szybko działa i pomoże nadrobić straty w rozkrzewianiu lub może saletra wapniowa ? Tylko kiedy ruszyć z pierwszą dawką? I jaki zachować odstęp czasu przed pryskaniem na chwasty, a jaki polecacie dobry środek na zwalczanie chwastów wiosną ? Quote
Vademecum Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Kolego za jednym zamachem tyle pytań ???? Najpierw trzeba zastanowić się dlaczego to żółknie. Istotne jest co pod korzeń dałeś i ile. Kiedy siane w czas czy późno. Co było przedplonem. Jakie chwasty są popularne ???Generalnie najpierw cherbicyd, a później nawóz. Choć to tylko zasada, a bywa różnie Quote
rafaello3 Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Kolego Vademecum nawóz na zboża się sypie w marcu i pewnie tak samo robisz o ile pogoda pozwoli na to .Tym bardziej na kiepskie plantacje ,jak u kolegi Terminatora .A jakim sposobem chcesz zastosować o tej porze'' herbicyd'' ???.Jest taka zasada i ona jest znana od lat ,że zboże pierw się dokarmia i daje odżywki o ile to jest możliwe'' wjechać '' ,a następnie wykonuje się zabieg na chwasty ,jak już zboże się wzmocni . Quote
Terminator Posted January 21, 2015 Author Report Posted January 21, 2015 Siew 30.09- 02.10, pod korzeń Polifoska 8 250kg/ha, zaprawa ziarna kinto duo 080FS + nawóz donasienny, przedplon na połowie areału pole stało puste po pszenicy z sezonu 2013 (na kawałku troche ziemniaków było ) a na drugiej połowie też pszenica była ale już 2014, czyli trochę lipa ale wyszło tak bo teraz będę chciał wszystko obsiać rzepakiem po pszenicy, chwasty to glównie perz, ostrożeń, miotła innych nie znam a i jeszcze w listopadzie poszło dolistnie wapno 2.5kg ha + siarczan magnezu 8kg/ha ale raczej nie pomogło na żólknięcie gleba raczej trochę zakwaszona dawno nie wapnowana Quote
Vademecum Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Siew wczesny, a przedplon marny to i taki przebieg pogody są w znacznym stopniu odpowiedzialne za żółknięcie. Jakie kolwiek zabiegi w oziminach wykonuje się po ruszeniu wegetacji. Jeśli masz możliwość to na pobudzenie krzewienia dobra jest włuka lub delikatnie rysnąć lekka broną.Nawóz po mechanicznym ruszeniu (jak jest możliwość) i mała ilość !!! Dobry byłby dolistny. Dasz dużo nawozu to pójdą chwasty.Zastosowałeś polifoską po 60 kg fosforu i potasu, a średnia dawka dla pszenicy fosforu 80 kg, a potasu 110 kgCherbicyd do pszenicy polecam stosować dwa razy przeciwko dwu liściennym i przeciwko jednoliściennym. Trochę mało tych chwastów znasz w swoich uprawach..... Quote
Vademecum Posted January 21, 2015 Report Posted January 21, 2015 Z cherbicydów przeciwko dwuliściennym najprostszych to masz granstar lub lintur, ja używam tego drugiego ale nie pamiętam jak jest z ostem tzn. Ostrożeń polny . U mnie niema ostrożnia pol. Jednoliścienne to drogi ale odlotowy jest Axial dwuskładnikowe 1:3 axial : adigor. Jest niewrażliwy na deszcz i można go stosować do połowy strzelania w źdźbło.Przepraszam, że tak na raty ale mam tu 2,5 letnią Gremel CórciaSprawdzałem i lintur bierze ostrożeń polny Quote
simson54 Posted January 22, 2015 Report Posted January 22, 2015 ja dawałem pod korzeń polifoske 8 i wap mag tyle że ja siałem pszenice paszową brałem z centrali nie pamiętam jaka odmiana ogólnie to u mnie nie ma takiego terenu by zasiać pszenice ciężkie są ziemie w mojej okolicy inne zboża dają rade ale pszenica najgorsza. u mnie też troszke zrzółknięta ale myśle że coś z tego bd w tej chwili jest za dużo wilgoci miejscami w okolicy woda na polach stoi a na wiosnę bd dawał saletrzak i saletrę tą białą zwykła bo jakaś żółta podobno też jest nie wiem . pszenżyto niestety mam do likwidacji i zasieję na nim coś innego ale zobaczymy Quote
Vademecum Posted January 22, 2015 Report Posted January 22, 2015 Kolego a dlaczego saletrzak ???? Quote
simson54 Posted January 22, 2015 Report Posted January 22, 2015 a czemu nie co roku sieje i wszystko okej Quote
Vademecum Posted January 22, 2015 Report Posted January 22, 2015 Bo to jest nawóz typowo długo działający i wymaga wymieszania z ziemią, a więc do stosowania przedsiewnie. Siejąc go pogłuwnie nawóz spływa i skarza środowisko azotanami. Inaczej Strata. Quote
Terminator Posted January 23, 2015 Author Report Posted January 23, 2015 co do tego rysowania broną na pobudzenie krzewienia to mam wątpliwości u mnie tak robią jak jest za gęste żeby trochę przerzedzić a nie na odwrót... Mi się wydaje że saletra amonowa 200kg/ha wcześnie sypnięta załatwi sprawę ? Quote
Vademecum Posted January 23, 2015 Report Posted January 23, 2015 Kolego jak się upierasz na tą saletrę to daj około 100 na ha. a później po chemi 150 mocznika. Jak dasz 200 to skorzystasz na chwastach bo one nawet 7 razy szybciej pobierają azot od pszenicy. Quote
Vademecum Posted January 23, 2015 Report Posted January 23, 2015 A włuka czy lekka brona to najstarszy i najtańszy sposób na pobudzenie oziminy do krzewienia. Quote
Michałek Posted January 24, 2015 Report Posted January 24, 2015 Witam' date=' jaki nawóz azotowy najlepiej sypnąć na wiosnę pod pszenicę ozimą jeśli zboże jest słabo rozkrzewione i żółknie miejscami ? Myślałem nad saletrą amonową 200kg/ha bo podobno szybko działa i pomoże nadrobić straty w rozkrzewianiu lub może saletra wapniowa ? Tylko kiedy ruszyć z pierwszą dawką? I jaki zachować odstęp czasu przed pryskaniem na chwasty, a jaki polecacie dobry środek na zwalczanie chwastów wiosną ?[/quote'] Przeczytaj ten wątek - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-mocznik-jako-naw%C3%B3z-dla-j%C4%99czmienia-ozimego-czy-to-dobry-pomys%C5%82Dotyczy wprawdzie jęczmienia ale zasady nawożenia gleby (nie rośliny!) są takie same. Jedna drobna uwaga do tego co jest tam napisane. Otóż to nie niskie pH jest szkodliwe dla roślin lecz szkodliwe jest to co się rozpuszcza w roztworze glebowym na skutek niskiego pH. Wraz z obniżeniem pH wzrasta między innymi ilość toksycznych dla roślin wolnych jonów glinu. Jeżeli gleba jest uboga w glin to niskie pH nie musi być barierą urodzajności gleby. Masz całkowicie rację co do szybkości działania saletry, Jej część saletrzana jest bezpośrednio pobierana przez rośliny. Mocznik to wyłącznie azot amonowy który nie jest pobierany z gleby przez rośliny bez przemian z udziałem bakterii.Ten wątek można byłoby połączyć z aktualnym - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-pszenica-czym-zasili%C4%87-nawozi%C4%87?Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
ali Posted January 25, 2015 Report Posted January 25, 2015 w zeszlym roku bronowałem połowę kawałka pszenicy dwa razy, koła od ciągnika się nie nakładały(przedplon warzywa) dla sprawdzenia ,zboże przezimowało super i było nawet za gęste, na pierwszą dawkę N nie dałem nic, efekt na częśći bronowanej znacznie ładniejsza pszenica a na koleinach leżało , wnioski wyciągnijcie sami, ziemia to rędzina Quote
Recommended Posts