simson54 Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 witam po ile u was kosztuje wapno interesuje mnie wapno magnezowe takie co by można na pole po ściernisku jesienią rozsiać Quote
Vademecum Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Około 20 -30 zł + transportNajbliżej mnie świętokrzyskie Quote
simson54 Posted January 24, 2015 Author Posted January 24, 2015 no właśnie tam u Ciebie to było dawno ale jakieś 7 lat temu gdzieś koło kielc jest jakieś składowisko duże tego i przywieźli mi całą wanne ale już nie pamiętam za ile wiem że wtedy bardzo dużo ciężarówek z tamtąd woziło tu w moją strone Quote
Tofik Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Simson pogadaj z Kwiato5=Sławkiem bo on wozi wapno gdzieś z okolic Ostrowca o ile dobrze pamiętam a bynajmniej z tamtych stron.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Kolego wpisz wapno nawozowe w allegro, tablicę (OLX) ogłaszają się jeśli nie teraz to za miesiąc teraz jest martwy sezon to parę wanien może uda Ci się wytargować 15 zł za tonę. Zawsze żądaj certyfikatu na wapno.Musi mieć ponad 50 % wapna rozpuszczalnego. Kiedyś wapno było w Chrzanowie, Olkuszu wszystko zlikwidowaneSprawdzałem na OLX jest w Kielcach po 21 zł za tonę z certyfikatem. Jest martwy sezon więc można się targować. Quote
simson54 Posted January 25, 2015 Author Posted January 25, 2015 ja jeszcze zapytam w swojej okolicy jak nic nie znajde bd kombinował tak naprawde to przydało by mi sie jesienią dopiero no ale późneij może cena wzrosnąć albo nie wiem ale jak kupie teraz to jak bd siał pola na wiosne to sobie troche teraz rozwioze troche jesienią wiadomo po zbożach ozimych nie bardzo bo spali wszystko ale w przygotowaniu pola do wiosennnego siewu już mógł bym troche go rozsiać Quote
Vademecum Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Węglanowe nic Ci nie spali, może przyblokować przyswajalność NPK. Musi być zmieszane z ziemią bo spłynie. Quote
simson54 Posted January 25, 2015 Author Posted January 25, 2015 a czy opłaca się kupić wapno nawozowe granulowane czy lepsze to tlenkowo węglanowo magnezowe ? Bo to granulowane to chyba wap mag jest Quote
Vademecum Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Kolego granulowane jest powalająco drogie. Najbardziej reaktywne jest tlenkowe palone CaONajlepsza byłaby kreda, ale też jest droga. Jak masz parę ha. to możesz się bawić w przepłacanie. Węglanowe jest najtańsze. Quote
henryk Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 ja kupuję workowane po 30 kg. z Tarnobrzegu 45% wapna 15 % magnezu za 230zł/t. i takie sypię po żniwach ,jego trzeba 4t/ha ale ja zawsze sypię po 1t/ha przez 4 lata później 4 lata przerwa ,wg. mnie rewelacja tylko trzeba kosem siać,oczywiście luzem jest o połowę taniej ale trzeba 26 ton zamówić-pozdrawiamjeśli idzie o tlenkowe to cena ok.500zł/t,jego wystarczy maks. 500kg./ha ale ono nie bardzo nadaje się na liche gleby gdyż jest bardzo szybko wypłukiwane ale je mozna z powodzeniem lejkiem siać Quote
Recommended Posts