zbyszek_lublin Posted January 26, 2015 Report Posted January 26, 2015 Witam. Przymierzam się do zakupu przyczepy brandys 17.13 (12 ton ładowności). Większość tych przyczep jest na kołach bliźniakach. Proszę o opinię na temat wad lub zalet jednych kól nad drugimi. Z tego co się orientuję opona "balon" ma mniejsze opory toczenia co jest bardzo ważne przy wyjechaniu z pola z pełnym ładunkiem (może być i 14 ton zboża) ciągnik 130 koni. Opinie o złapaniu kapcia są zbyteczne Osobiście przychylam się do "balonów" ale tych jest mało na rynku. Dziękuję za odpowiedzi Quote
Vademecum Posted January 26, 2015 Report Posted January 26, 2015 Zdecydowanie balony są praktyczniejsze, bliźniaki stosuje się i nie są zamienne przy dużych prędkościach.O złapaniu kapcia pisał nie będę, ale mam dostawczaka na bliźniaku i o wiele łatwiej jest przelecieć z wężem od kompresora po singlach niż dobierać się do bliźniaków. Ciekawszy i mocniejszy jest tandem, ale nie jesteś zainteresowany. Quote
massay1 Posted January 26, 2015 Report Posted January 26, 2015 Balony maja mniejsze opory toczenia ale tylko w polu. Na asfalcie przyczepa idzie ciężej. Znów w rolnictwie po drodze ciągać przyczepę nie problem, problem wydrapać się na nią z pola. tak że jeśli przyczepa miała by być używana tylko lub głownie w transporcie drogowym to bliźniaki są dobre, jeśli w polu balonówki. Quote
troszkin Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Jest to realne żeby 30-stka targała 4 pełne przyczepy bo mi się coś wieżyć nie chce Quote
VoYtek8 Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Jak widać powyżej jest to możliwe, tyle że tylko na asfalcie, bo na innym podłożu nawet by nie ruszył. Poza tym prędkość z jaką jedzie jest śmieszna. O katowanym ciągniku i praktycznie żadnej możliwości skrętu nie wspomnę, bo taki "zestaw" się już do tego nie nadaje. Inna sprawa że jest to niezgodne z prawem. Nie wróżę tej trzydziestce dobrej przyszłości w takich rękach, raczej chłopaki chcieli się popisać i jednorazowo to zrobili, jednak dla mnie takie eksperymenty to głupota. Pozdrawiam Quote
troszkin Posted January 30, 2015 Report Posted January 30, 2015 Zgadzam sie z tobą VoYtek8 Chcieli sie popisać?? Na naszym forum juz sa sławni Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 zero kontroli nad takim składem, co do prędkości to może lepiej że nie jest zawrotna bo jak tu potem wyhamować taki pociąg... Quote
muzyk Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Głupota nie zna granic i gdy by dodać jej skrzydła fruwała by jak gołębica.Pozdrawiam. Quote
henryk Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 nawet nie chcę myśleć co by było z górki Quote
troszkin Posted February 5, 2015 Report Posted February 5, 2015 nawet nie chcę myśleć co by było z górkichyba mają tyle rozumu żeby z górki nie zjeżdżać no ale nic nie wiadomo Quote
Recommended Posts