Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam takie pytanie. Kończy mi się właśnie pięcioletni okres zwolnienia z podatku rolnego. Czy muszę teraz sama tego dopilnować, czy dostanę odpowiednie pismo z kwotą do zapłacenia? Do kiedy płaci się ten podatek? Czy płaci się go niezależnie od tego, czy gospodarstwo wykazuje dochody?
Posted

Ha, koleżanko przerabiałem temat. Nie musisz nic robić gmina Cię znajdzie. Podatki są naliczane z początkiem roku. W lutym powinnaś dostać nakaz płatniczy. Jest możliwość zapłaty w ratach kwartalnych. Pierwsza rata mija 15 marca.

Wyjątek stanowią tzw. Działy specjalne które trzeba zgłosić :)

Posted

Mi nakaz właśnie przyszedł i o dziwo bez podwyżki:)

Babo mazurska:) jest tak jak kolega wyżej pisze tzn. gmina sama Ci przyśle nakaz:) u mnie jest tak że sołtys nakazy roznosi.

Pozdrawiam

Posted

Dzięki chłopaki, zatem będę czekać, aż mnie znajdą :) Zdenerwowałam się, jak sobie przypomniałam, że 5 latek mija ;)

BTW, jak już napisałam pytanie, to poszłam pogrzebać w papierach i okazało się, że nie od stycznia a od września będę płacić i jeszcze mam zniżkę na pierwsze dwa lata... więc uff ;) Myślałam, że liczą pełnymi latami.

A potem i tak pewnie dochodowy wejdzie i będzie inna bajka :)