Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

tego roku w ogrodzie chcę zasadzić truskawki.Posiadam małą szklarnię gdzie do tej pory rosły pomidory i inne warzywa. Problem tkwi w tym ,że nie wiem który gatunek sadzonek wybrać by był jak najmniej problemowy w pielęgnacji.Proszę o poradę który gatunek wybrać dla początkującego w tym temacie

Posted
Moge ci polecic z nich Honeoye jest latwa w uprawie i nie ma duzych wymagan, senga sengana jest tez dobra ale miekki owoc przez co slabo znosi transport, i moze jeszcze elsanta. Poszukaj odmian Marmolada,Donna,Bogota tez sa niezle :)
Posted

Kolego nie wiem czy jeszcze znajdziesz ale jak ci się uda to poszukaj Kamy, jest przede wszystkim smaczna reszta to szit co by nie było, rośnie duże i kartoflowate, dopiero pod koniec owocowania nabierają smaku.

Honeoye to odmiana deserowo przemysłowa żeby było smaczna musi bardzo dojrzeć.

Posted

Kolego najsmaczniejsza jest senga-sengana nazywana w Polsce również faworytka. Późna, miękka i wrażliwa na szarą pleśń. Niestety. Owoc zaokrąglony, ciemno czerwony. W dzieciństwie plantacje wyczuwałem na odległość!!!!! Niepowtarzalny aromat. Wielokrotnie kupowałem senge-sengane na targach jako flance i niestety trafiałem na oszustów. Także sam zamówię tą odmianę z podanego powyżej linku. Owoce pokazane na foto tej pierwszej to na pewno ta odmiana.

Elsante i Kamę też pamiętam z dawnych lat, kiedy to zajmowałem się owocami i warzywami w Nowej-Hucie. Bajeczne tereny i mikroklimat na nowalijki i owoce

Pozdrawiam

Znikną mi link do truskawek :(

• 2 months later...
  • 9 months later...