kebix Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Witam, tego roku w ogrodzie chcę zasadzić truskawki.Posiadam małą szklarnię gdzie do tej pory rosły pomidory i inne warzywa. Problem tkwi w tym ,że nie wiem który gatunek sadzonek wybrać by był jak najmniej problemowy w pielęgnacji.Proszę o poradę który gatunek wybrać dla początkującego w tym temacie Quote
pawel98k Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Moge ci polecic z nich Honeoye jest latwa w uprawie i nie ma duzych wymagan, senga sengana jest tez dobra ale miekki owoc przez co slabo znosi transport, i moze jeszcze elsanta. Poszukaj odmian Marmolada,Donna,Bogota tez sa niezle Quote
Stiven1983 Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Kolego nie wiem czy jeszcze znajdziesz ale jak ci się uda to poszukaj Kamy, jest przede wszystkim smaczna reszta to szit co by nie było, rośnie duże i kartoflowate, dopiero pod koniec owocowania nabierają smaku.Honeoye to odmiana deserowo przemysłowa żeby było smaczna musi bardzo dojrzeć. Quote
Vademecum Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Kolego najsmaczniejsza jest senga-sengana nazywana w Polsce również faworytka. Późna, miękka i wrażliwa na szarą pleśń. Niestety. Owoc zaokrąglony, ciemno czerwony. W dzieciństwie plantacje wyczuwałem na odległość!!!!! Niepowtarzalny aromat. Wielokrotnie kupowałem senge-sengane na targach jako flance i niestety trafiałem na oszustów. Także sam zamówię tą odmianę z podanego powyżej linku. Owoce pokazane na foto tej pierwszej to na pewno ta odmiana. Elsante i Kamę też pamiętam z dawnych lat, kiedy to zajmowałem się owocami i warzywami w Nowej-Hucie. Bajeczne tereny i mikroklimat na nowalijki i owoce PozdrawiamZnikną mi link do truskawek Quote
pawel98k Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 juz jesthttp://sadzonkitruskawek.pl/oferta/ Quote
prometeusz Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Orientujecie się ile średnio można uzyskać flancy z jednego krzaka? Quote
Johny82 Posted January 8, 2016 Report Posted January 8, 2016 Witam. Polecam odmianę Dukat - jak dla mnie najlepsza. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 15, 2016 Report Posted January 15, 2016 A może na początek warto skupić się na tych najbardziej popularnych jak Marmolada,Donna,Bogota które łatwo pozyskać i także smakują bardzo dobrze,wg mnie można się nad nimi zastanowić. Quote
Recommended Posts