Jump to content

Czy do wycinki drzew potrzebne jest zezwolenie?

Recommended Posts

Posted

Mam takie pytanie po, żniwach chcę rozpocząć budowę chlewni na terenie gospodarstwa. Na działce rośnie jednak 12-letni dąb i drzewa owocowe. Czy muszę się starać o zezwolenie na usunięcie tych drzew? Czy coś sie za to płaci. Pechowo ostatnio była inwentaryzacja i drzewa są naniesione na mapce.

Posted

Przepisów Ustawy o ocli ronie przyrody, dotyczących uzyskiwania zezwolenia na usunięcie drzew, nie stosuje się m.in. do drzew lub krzewów: owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków; na plantacjach drzew i krzewów; których wiek - to maks. 10 lat. Tak więc w wymienionych sytuacjach nie trzeba wnioskować do urzędu gminy o pozwolenie na usu-nięcie drzewa. Jeśli chodzi natomiast o opłaty, to nie pobiera się ich za usunięcie drzew ni.in.: których wycięcie nie wymaga zezwolenia; na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele nie-związane z prowadzeniem działalności gospodarczej; jeżeli jest ono związane z odnowa i pielęgnacja drzew rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków; które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych;

które obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie (nie z winy psiadacza gruntu; które zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego oraz kolejowego albo żeglugi; które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane.

Trzeba jednak pamiętać, że uzyskanie zezwolenia a zwolnienie z opłat - to dwa odrębne zagadnienia. W przypadkach drzew klasyfikujących się do zwolnienia z opłat, należy złożyć wniosek. Inaczej, może to spowodować konieczność uiszczenia kary w wysokości trzykrotnej opłaty za usunięcie.

• 3 years later...
Posted
Samodzielne wycinanie drzew jest nielegalne i karalne i to nawet coś sporo trzeba zapłacić więc nie wiem czy warto ryzykować, bo może znaleźć się ktoś ,,życzliwy". Wiele firm ogrodniczych zajmuję się tego typu działalnością - oczywiście po uprzednim uzyskaniu zezwolenia. Polecam wycinkę drzew w Warszawie i okolicach jeśli ktoś potrzebuje. Korzystałem z tego typu usług i jestem zadowolony. Wszystko odbyło się sprawnie i legalnie.
Posted
Tylko na tego dęba potrzebuje są zezwolenie. Zezwolenie na wycinkę drzewa nie owocowego wymagane jest na wszystkich gruntach poza leśnymi, a tam obowiązują inne przepisy bo w lasach prywatnych też nie wolno ot tak wyciąć sobie drzewa.
  • 2 weeks later...
Posted
U mnie w gminie takowe pozwolenie kiedyś było płatne a teraz jest bezpłatne ;) ja też nigdy nie ryzykuję bo w telewizji pokazywali kiedyś człowieka który dostał ogromną karę za to że wyciął drzewo które niszczyło mu dach. Oczywiście nie wiedział że musi miec takie pozwolenie, nie wiem w końcu jak ta sprawa sie skończyła
  • 1 year later...
Posted

Zezwolenie jest konieczne, nawet na wycięcie z posesji drzewa potrzeba mieć zezwolenie bo jak ktoś podkabluje to cięzki los, zgłoszą gdzieś dalej i będziesz się pocił. 

Bez zezwolenie na własnej posesji można tylko wycinać drzewa i krzewy, które nie przekroczyły 10 lat, oraz zwykłe owocówki. 

Po zezwolenie trzeba udać się do gminy. Jak zetniesz samowolnie to wiedz że czeka Cię ogromna kara

• 1 month later...
Posted

zezwolenie jest bezpłatne albo kosztuje grosze, lepiej zapłacić to 20 czy 50 zł niż 20 tys jeśli to drzewo nie rośnie na działce leśnej wystarczy iść do gminy, jak ktoś chce scinać w lesie powinien iść do leśniczego bo to LP  sprawują nadzór nad lasami prywatnymi, u nas jest tak że leśniczy wszytsko załatwi nawet jak chcesz to może ci zrobić taki przegląd które drzewa trzeba wyciąć bo są np, zarażone kornikiem.

• 1 month later...
Posted

Nie każde drzewo wymaga pozwolenia na wycinkę, niektóre wymagają tyko zgłoszenia. I nie zależy to od gminy. Wszystkie przepisy znajdują się w ustawie o ochronie przyrody. Najlepiej zapoznać się z jej zapisami a szczególnie rozdziałem 4.

• 1 month later...
Posted

Ja w sobotę wycinałem ale zadzwoniłem do gminy dowiedzieć się jak to jest, to powiedzieli mi, że drzewa o obwodzie maks. 25 cm można ot tak sobie wyciąć, więc nie oglądając się położyłem wszystkie :) TO były choinki o takich cienkich pniach, na dodatek już kompletnie wyschnięte.... 

Posted
25 cm. mierzone 5 cm nad ziemią i są jakieś gatunki które można i grubsze ciąć. Kilka dni temu wziąłem formularz na wycinke i jest to tam opisane. Akurat w tej gminie jest wycinka bezpłatna.
  • 1 year later...
Posted

Świerki przerosły mi linie energetyczne praktycznie od dobre 1,5 m. Jak mogę bezpiecznie i prawnie jest wyciąć. Czy zgłosić to do energetyki i oni się tym zajmą? Wśród znajomych rozbieżne opinie a może ktoś z Was miał taką sytuację 

Posted

Świerki przerosły mi linie energetyczne praktycznie od dobre 1,5 m. Jak mogę bezpiecznie i prawnie jest wyciąć. Czy zgłosić to do energetyki i oni się tym zajmą? Wśród znajomych rozbieżne opinie a może ktoś z Was miał taką sytuację 

Zachęcam do przeczytania mojego wpisu, w którym znajdzie Pani odpowiedź na swoje pytanie.

http://polewiedzy.pl/2017/06/19/zmiany-w-przepisach-dotyczacych-wycinki-drzew/

Posted
Czytałem i nie sam nie wiem czy można na podwórku usunąć drzewa czy nie, jedno dobre to choć wiem ile mają mieć tych cm obwodu na wysokości 5cm od ziemi , był czas ze można było ciąć , ale się przegapilo :-( teraz do gminy trzeba iść
Posted

Panie Robercie reguła jest taka, że na swoim podwórku może Pan swobodnie decydować o swoich drzewach - o ile pień nie przekracza określonego we wpisie obwodu. Jeżeli obwód jest przekroczony dopiero wówczas potrzebne jest zgłoszenie zamiaru usunięcia drzew.