Stiven1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Przymierzam się do postawienia garazu 100-120m2 a może i większy, prawdopodobnie jednospadowego z kanałem głębokim i...Przeglądając różne stroy w zasadzie nie ma nic więcej poza garażami na auta osobowe,Mi chodzi o miejsce gdzie mogię zrobić remont dosłownie wszystkiego o każdrej poże roku.Z racji sporej ilości maszyn narzędzi itp. Czy nie natkneliście się na jakieś rozwiązana dotyczące rozwiązań technicznych.Nie chcę gołych czterech ścian i dziury w ziemi tylko nieco bardziej przemyślanego zarysu. Czy ktoś oriętuje się ile postawienie takiegoi budynku może kosztować Quote
muzyk Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Sam zaprojektuj i firma pobuduję Ci według projektu.Pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 Kolego, a co z Twoją wyobraźnią ??? Jednospadowy to brak wyobraźni !!! Chcesz coś fikuśnego to idź do biura projektów. Tylko najpierw pogadaj kto Ci to wybuduje i za ile. Jeśli chcesz tanio to jedziesz sam. Z projektem i budową. Ja budowałem chlewnię 450m²Bez żadnych dokumentów przy najemnej sile roboczej. Kosztowało mnie to niewiele ponad 100 tyś w 2004 r. Oczywiście najdroższy był strop. W 2010 zrobiłem dokumentację i wszelkie pozwolenia za 4 tyś. Działka graniczy z naturą 2000 i to było najtrudniejsze, ale dało rade.także zakasuj rękawy i do roboty. Marek Grabowski and henryk 2 Quote
lottomito Posted February 2, 2015 Report Posted February 2, 2015 Kolego steven to już spora inwestycja ale nie sprecyzowałeś dokładnie o co Ci chodzi. Czy ma to być garaż typu blaszak gdzie projekty i budowę wykonuje za Ciebie producent a Ty tylko zapewniasz mu płaską utwardzoną lub wybetonowaną powierzchnię do zamocowania konstrukcji. Potem wystarczy że sobie ocieplisz go od środka styropianem i zamkniesz to wszystko płytą OSB. Wydaje się to najtańsze rozwiązanie bo sporo prac mozesz zrobić samemu bez specjalnych umiejętności. Możesz też wybudować murowany budynek z lekkim stropem z płyt warstwowych. Można też budować budynek w całości z takich płyt. Masz też firmę która stawia takie budynki z prefabrykatów. Opcji jest masa i wszystko zależy od Ciebie i Twojego konta:) VoYtek8 1 Quote
Stiven1983 Posted February 3, 2015 Author Report Posted February 3, 2015 Myślałem nad murowanym z pustaka żużlowego, dach jednospadowy ocieplony pokryty blachą podparty podciągiem z kratownicy.Dlaczego tak?Ato dlatego że zależy mi na powieżchni bez punktu podparcia.Strop to tony betonu, dach dwustadowy bez stropu nie do ogrzania w zimę. Blaszany ocieplony i wybity płytą niby OK. ale szlifowanie + spawanie + cięcie gazami a do okoła drewno i styropian, to mi się nie widzi. Co do projekru to szfagier zajmuje się projektowaniem.Dodam że większość prac mam zamiar wykonać samodzielnie. Quote
Vademecum Posted February 4, 2015 Report Posted February 4, 2015 To człowiek bierz ta kielnia, paca i jedziesz - za miesiąc wiosna !!!!!! Quote
Stiven1983 Posted February 6, 2015 Author Report Posted February 6, 2015 Trzeba najpierw jakieś fundusze zgromadzić. Lepiei zacząć w lato... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted March 19, 2015 Report Posted March 19, 2015 Skoro większość prac masz zamiar wykonać samodzielnie to na tym akurat zaoszczedzisz,co nie zmienia faktu że najpierw warto byłoby miec projekt a potem zbierać,kupić materiały od których zaczniecie budowę. Quote
majk44 Posted March 19, 2015 Report Posted March 19, 2015 Myślę że konstrukcja wiązarowa wyjdzie najtaniej. Quote
Stiven1983 Posted March 20, 2015 Author Report Posted March 20, 2015 Ostatnio patrzyłem płyty warstwowe dachowe w II gatunku można kupić za 50PLN a nawet mniej.Można zrobić jeden podciąg lub dwa i konstrukcja samonośna. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Pewnie że można jeżeli już chcemy oszczędzić na materiałach,pozostale prace wykonamy we własnym zakresie,najwazniejsze jets to aby efekt finalny był zadowolający a garaż trwały,solidny. Quote
Recommended Posts