Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przymierzam się do postawienia garazu 100-120m2 a może i większy, prawdopodobnie jednospadowego z kanałem głębokim i...

Przeglądając różne stroy w zasadzie nie ma nic więcej poza garażami na auta osobowe,

Mi chodzi o miejsce gdzie mogię zrobić remont dosłownie wszystkiego o każdrej poże roku.

Z racji sporej ilości maszyn narzędzi itp. Czy nie natkneliście się na jakieś rozwiązana dotyczące rozwiązań technicznych.

Nie chcę gołych czterech ścian i dziury w ziemi tylko nieco bardziej przemyślanego zarysu.

Czy ktoś oriętuje się ile postawienie takiegoi budynku może kosztować

Posted

Kolego, a co z Twoją wyobraźnią ??? Jednospadowy to brak wyobraźni !!! Chcesz coś fikuśnego to idź do biura projektów. Tylko najpierw pogadaj kto Ci to wybuduje i za ile. Jeśli chcesz tanio to jedziesz sam. Z projektem i budową. Ja budowałem chlewnię 450m²

Bez żadnych dokumentów przy najemnej sile roboczej. Kosztowało mnie to niewiele ponad 100 tyś w 2004 r. Oczywiście najdroższy był strop. W 2010 zrobiłem dokumentację i wszelkie pozwolenia za 4 tyś. Działka graniczy z naturą 2000 i to było najtrudniejsze, ale dało rade.także zakasuj rękawy i do roboty.

Posted

Kolego steven to już spora inwestycja ale nie sprecyzowałeś dokładnie o co Ci chodzi. Czy ma to być garaż typu blaszak gdzie projekty i budowę wykonuje za Ciebie producent a Ty tylko zapewniasz mu płaską utwardzoną lub wybetonowaną powierzchnię do zamocowania konstrukcji. Potem wystarczy że sobie ocieplisz go od środka styropianem i zamkniesz to wszystko płytą OSB. Wydaje się to najtańsze rozwiązanie bo sporo prac mozesz zrobić samemu bez specjalnych umiejętności. 

Możesz też wybudować murowany budynek z lekkim stropem z płyt warstwowych. Można też budować budynek w całości z takich płyt. Masz też firmę która stawia takie budynki z prefabrykatów. Opcji jest masa i wszystko zależy od Ciebie i Twojego konta:)

Posted

Myślałem nad murowanym z pustaka żużlowego, dach jednospadowy ocieplony pokryty blachą podparty podciągiem z kratownicy.

Dlaczego tak?

Ato dlatego że zależy mi na powieżchni bez punktu podparcia.

Strop to tony betonu, dach dwustadowy bez stropu nie do ogrzania w zimę.

Blaszany ocieplony i wybity płytą niby OK. ale szlifowanie + spawanie + cięcie gazami a do okoła drewno i styropian, to mi się nie widzi.

Co do projekru to szfagier zajmuje się projektowaniem.

Dodam że większość prac mam zamiar wykonać samodzielnie.

• 1 month later...
  • 2 months later...