edek Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 Mam pytanie, czym leczyć (jakim lekarstwem) biegunke u prosiąt w pierwszych dniach po odsadzeniu ? Quote
Brumbram Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 Tesciowa mowi zeby podac kawe zbozowa do oporu bo tez tak bylo u niej. Ponoc obylo sie bez weta henryk and simson54 2 Quote
henryk Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 kurczakom na pewno pomaga parzona mięta ale czy świniakom ? Quote
dominika1989 Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 Kawa zbożowa jest ok ale jedynie jako dodatek, nie uleczy biegunki sama. Doktor z lecznicy gdzie pracuje przelecza biegunkę uprosiaków enrofloksacyną iniekcyjnie, tak 3-5 dni, być może w wyniku steresu przyplątała się jakaś bakteria. Niektórzy stosują tlenek cynku i zakwaszacz w diecie i chwalą jego działanie. Quote
mariola685 Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 Moim zdaniem może zjadły coś surowego zbyt dużo i dlatego tak się dzieje. Może kilka dni i się uda pozbyć biegunki. Warto kupić sobie parnik http://www.rolnet.pl/136-parniki i gotować jedzenie świnią. Jest to naprawdę super urządzenie. Quote
antek82 Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 Ze swojej strony zdecydowanie mogę polecic produkty z oferty http://bentawet.pl/ Są naprawde skuteczne a przy tym nie wywołują skutkow ubocznych Quote
gk21 Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 Ja podawałem taki ziołowy dodatek paszowy Enterostop i pomogło. Quote
Vademecum Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 zależy też co to jest za biegónka , jaki patogen ją powoduje. Kawa tak. W 80-tych latach woziłem na tony fósów z kawy ze skawiny, teraz to sie nazywa balsen jakoś tak..... Ale zeszli na psy. Kawe podobno dalej palą. Jęczmień na inke Quote
okurcze Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Może Selko PH na trawienie? Ma fajny program lojalnościowy do tego, zwracają część kosztów. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 A jakie macie zdanie na temat tego ziołowego dodatku do paszy Enterostop? Próbowaliście już? Pytam bo nie wiem co będzie bardziej sprawdzone i bezpieczne,to czy tez kawa zbożowa? Quote
Filoda Posted October 22, 2018 Report Posted October 22, 2018 Od kilku tygodni daję moim prosiakom Bentawethttp://bentawet.pl/produkty-i-opisy/i jest w porządku- na początek na próbę kupiłem 3 kilo od weterynarza, potem dopiero 10 kg u producenta Quote
Rolnikos Posted December 8, 2018 Report Posted December 8, 2018 Porcilis ColiClos w okresie ciąży obowiązkowo i później racjonalne żywienie loch - proste, ale skuteczne działanie w przypadku prosiąt z lochą. Po odsadzeniu brak gwałtownych zmian paszy - najlepiej przyzwyczajanie prosiąt do paszy jaka będzie zadawana jeszcze gdy są przy maciorze. Quote
tomcio112 Posted November 4, 2019 Report Posted November 4, 2019 Do świń słyszałem już od wielu osób że w celu zapobiegnięcia biegunki stosuje się Baracid (zakwaszacz) Quote
KrzyH Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 A jakie macie zdanie na temat tego ziołowego dodatku do paszy Enterostop? Próbowaliście już? Pytam bo nie wiem co będzie bardziej sprawdzone i bezpieczne,to czy tez kawa zbożowa?naturalne środki sa zawsze dobre. moze tylko nie byc od razu efektu. tu znalazlem o dodatku paszowym, ze chroni przed biegunami https://projektagrar.pl/biegunki-u-prosiat-jak-ich-unikac/ Quote
pszeniczny Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Najlepszym sposobem są sorbenty chroniące przed biegunką. Polecam! KrzyH 1 Quote
Monk Posted November 18, 2019 Report Posted November 18, 2019 A może wezwać weterynarza, aby coś zaproponował a nie samemu kombinować. Quote
kolejarz Posted November 20, 2019 Report Posted November 20, 2019 Gadu gadu, baju-baj Biegunki prosiąt przy maciorach to wina maciory. Biegunka prosiąt po odsadzeniu to wina wody i powietrza. Jedni zarabiają na poradach weterynaryjnych, drudzy na sprzedaży suplementów itd. Smoczek z wodą sterowany elektronicznie zapobiega pobraniu zbyt dużej ilości wody przez prosię. Quote
Vademecum Posted November 20, 2019 Report Posted November 20, 2019 zdecydowanie bardziej złożony problem. Wina zawsze po stronie człowieka. Quote
Recommended Posts