Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzięki Chłopaki :D

Jotes, wierzba :) daję królikom co jakiś czas gałązki, coby sobie poobgryzały. a że teraz nic innego nie ma zielonego, to praktycznie cała zima na wierzbie, plus suszone gałązki. ale suszone to juz tak dobre nie są :P

Posted

Ursus, króliki od razu dostały siano do paśników, ziarno do karmideł i wodę do poideł.

siano od razu zajarzyły, karmidła po ok. 2 godzinach, a wodę zaraz po tym jak znalazły jedzenie w karmidle :D

Jotes, bazi już nie będzie z tych wierzb, bo mąż 2 co roku na zero ucina :P ale jeszcze zwykłe na wybiegu kurzym zostają :)

Przemek, nie mam nic w klatkach na podłodze. same deski. na początku miałam coś jak by papę, nie wiem jak to się nazywało, ale takie śliskie. nie sprawdziło się. źle było mi sprzątać i króliki darły pazurami. myślałam o gumoleum bo grube, ale fundusze nie pozwoliły, bo klatek mam 14 w sumie, a gumoleum do najtańszych nie należy...może kiedyś,na razie jest jak jest.

ale jak klatki są puste, to są myte dokładnie, a po wyschnięciu wapnowane 2 razy. zauważyłam, że te klatki które są od początku wapnowane, tak moczu nie chłoną, jak te co w późniejszym czasie powapnowałam.

Posted
Ja widziałem kiedyś klatki z podłogą pokrytą wykładziną podłogowa taką właśnie śliska,a dna klatek były tak zrobione pochylo aby ciecz spływala do tyłu klatki i były z tyłu jakby rynienki i do pojemnika spływala ciecz.
Posted

Robercie, nasze są tez przechylone, z tyłu mają wycięte takie właśnie "dziury" . w planach były rynienki, ale żeby się rynienki opłacało robić, to trzeba właśnie jakieś gumoleum położyć na podłodze, inaczej to się mija z celem...

Posted (edited)

Tak właśnie byłem ciekawy czy masz coś na spodzie ;) ogólnie bardzo fajne klatki ;) a nie myślałaś żeby karmniki też zamontować na wierzchu na dzwiczkach ? było by co dużo łatwiej i szybciej oprzątać ;) ?

Edited by przemek2092
Posted

Przemek, myślałam przez chwilę :) ale jak zawiesiłam jeden karmnik na siatkę, to szybko zaniechałam ten pomysł :P mam różne siatki na drzwiach. i zwyczajnie bym się bała, że nie wytrzymają. a poza tym, teraz sa na takiej wysokości, ze nijak przy porządkach nie będą przeszkadzały :)

Posted

Dlaczego zbędne? To też jest zwierzę i potrzebuje trochę swobody :)

Aniu nikt nie mówił o 14 klatkach, pewnie znalazłyby się twoje ulubione króliki, którym mogłabyś je wypuścić na jakiś czas, zwłaszcza w cieplejsze dni ;)