Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Ktoś może wypowiedzieć się na temat tych dwóch ciągników, Zetor Forterra 130 HSX czy Valtra N 103.4. Ciągnik ma pracować z agregatem uprawowosiewnym i pługiem 4 skibowym obrotowym na 40 ha. Proszę o opinie. 

Posted

Rozmawiałem we wtorek  z kolegą na temat zetora 140HSX i powiedział ,że się nie nadaje .Jest za lekki i skacze na polu .Na drodze również ucieka .Miał na próbach i mimo ,że dociążony przód to robił to samo  i zrezygnował . Mówił ,że cała reszta jest oki .Kupił starego JD i jest zadowolony .

Posted
Fakt faktem Forterra jest lekka ale po dociążeniu przodu problem znika (a chodzi tu o Forterre 135 ktora jest krotsza, lżejsza i węższa), a jeśli chodzi o uciekanie to chyba znajomy miał problem ze zbieżnością albo nie jest przyzwyczajony do tak wrażliwego układu kierowniczego (ale na to też jest sposóB).
Posted

Ta sytuacja działa się ,jak zaczepił do niego pług 4 skibowy obrotowy .O ile uciąg ma dobry to ,tak jak napisałem skakał na polu pod górki i na tej wspomnianej drodze .Ja tego osobiście nie widziałem ,tylko to powtarzam co powiedział i na moje na tej drodze zarzucało przodem .Ciągnik miał dociążony przód .

Posted

Zetor ma zbyt dużo powietrza w oponach co też wpływa na jazdę. Moje Proxima miała tyle, że wykrywała wszystkie nierówności na drodze. Upuściłem jej trochę i teraz już nie skacze.

Ja brałbym Zetora bo w budowie jest prostszy. Nawet jak coś się zepsuje to pewnie w naprawie taniej, zresztą w eksploatacji też. Wszystko zależy od funduszy. Valtra pewnie będzie bardziej komfortowa.