Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam 9 ha pola. W żniwa pożyczam od znajomego 6 tonową autosanke. Tak myślałem żeby mieć swoją przyczepe ;) Byłem u dilera przyczep MetalTech za 6 tonową powiedział mi około 38 tys. Czy opłaca się kupować nową przyczepę 6 tonową ?

Posted

Jeżeli są środki i przyczepa jest potrzebna to sie opłaca ;) jednak jeśli używasz przyczepy tylko w żniwa to pomyślał bym nad kupnem używanej ;) taka nowa przyczepa aby sie spałcić musi na siebie zarobic a mianowicie jeździc jak najwięcej a żniwa to może troszkę mało ? ;) za około 7 tys w zwyż kupisz już dość ładną przyczepę używaną o tej samej ładowności ;) ale oczywiście wybór należy do cb ;)

Posted
Kolego ja na 50 ha miałem Czeszke 9 ton z roku 84 kupiona nowa wraz z mtz 82 i nigdy mi się nie zwróciła !!! Używana tylko w żniwa, a jeszcze za komuny trochę piachu woziłem na budowę. Tak to stała i tylko cza było konserwować. W zeszłym roku sprzedałem ją za 12 tyś. i dołożyłem 10 tyś. Kupiłem furgona wywrotkę. Wywiozłem wszystko łącznie ze świniami i zboża do mieszalni de heus - daleko. Ciągnikiem nie jechałbym ponad 50 km. Kuku ponad 150 ton !! Uważam to za dobrą inwestycję. I za taką kasę jak nowa przyczepa kup sobie mocne autko dostawcze i wszystko nim zwieziesz. Ja kupiłem Lt 55 bo ma najmocniejszą ramę potrójna rama. Ładowność 2,2 a ładowałem 5,5 kuku !!! Drogie wydawałoby się jak na swój rok, ale wszystko tam się robi samemu !!!! Wcześniej miałem lt 28, a później drugiego i blaszki więc przy świniach zgniły. Autko jest kozak bo na resorach i bliźniaki, nie do połamania i nie do zajechania.
Posted

Każdy robi żeby mu było najwygodniej, nie wszyscy mogą sobie kupić auto zamiast przyczepy, U mnie przy takich cieżko dostępnych ziemiach autem w pole nigdy sie nie wjezdza bo mało kiedy sie wyjedzie chyba że sucho jak mur beton, jak na 9 ha to używkę kupi i będzie mu służyła długo długo, nie wiem jak kosiłeś kuku jeśli miałeś jedno auto ? nasypał ci pełne auto i co dalej ?

Posted

Popieram przedmówców! :) Nowa przyczepa na 9ha również moim zdaniem nie jest to odpowiednia inwestycja. W dodatku to Polski wyrób, więc z jakością może być różnie, a na 9 hektarową gospodarkę ok. 38tyś to spora inwestycja. Prawda jest taka że jak będziesz miał budżet 10-15tyś, to kupisz praktycznie każdą przyczepę 6 tonową, dwu osiową, z wywrotem, papierami i w takim stanie że posłuży Ci długie lata. Tego jest mnóstwo na rynku, Polskie, Niemieckie, Czeskie, na pewno znajdziesz coś taniego w stosunku do nówki i wartego uwagi. Pamiętaj że przyczepa to taki sprzęt że używasz kilka razy do roku, szybko rdzewieje gdy stoi i zajmuje dużo miejsca jeśli chodzi o garażowanie, więc moim zdaniem pchanie się w taką inwestycje przy takim areale nie jest konieczne, bo używana Ci powinna wystarczyć. ;)

Ten pomysł z samochodem dostawczym jest dobry, tyle że sprawdza się tylko w większym gospodarstwie w którym taki samochód "ma co robić", bo kupować go żeby stał i odpalać 3 razy do roku to bez sensu. Już lepiej żeby przyczepa tak stała, przynajmniej utrzymanie tańsze.

Więc podsumowując: Przemyśl czy na pewno nowa przyczepa jest Ci potrzebna, a najlepiej rozejrzyj się w internecie za uzywanymi i pomyśl czy któraś z nich nie będzie odpowiednia dla Ciebie. Pozdrawiam :)

Posted

Ja miałem na myśli koszt nowej 38 tyś. Przyczepa używana ok. Autkiem można wiele więcej przewieźć, dodatkowo możliwość usługi. O.C. przy ful zniżkach to jakieś 350 zł mniej od osobowego tej samej pojemności bo dla gospodarstwa pojazd. Oczywiście przy ubezpieczonym gospodarstwie.

Kuku sam zbieram, więc jak kombajn postał to nic nie kosztowało :)

Posted
Jeśli chodzi i ten areał to uważam, że takie pieniądz wydane na nową przyczepę, to pieniądze wywalone w błoto; no chyba, że masz spory nadmiar pieniędzy i nie martwisz się o fundusze domowe to śmiało. Wracając do sedna to wolał bym kupić coś do remontu i wymienić stare burty na jakieś nowe (porządnej firmy) i ogólnie dopieścić technicznie i wizualnie.
Posted
To 6 ton spoko da radę. Najlżejsze i dobre przyczepy są czeskie 6-8-9 ton. Jako BSS możesz szukać w ogłoszeniach one mają wywrot na dwie strony i drewniane burty. Możesz taką kupić od 4-8 tyś. Do remontu, albo ładną za 13 tyś. około. Są tańsze DDR-owskie możesz szukać pod nazwą przyczepa THK ale są słabsze. Te BSS cza patrzeć za oryginałem bo handlarze kłamią często. Możesz też zobatrzeć na przyczepę Hofman chyba DDR .