Jump to content

Ile ha przeliczeniowego do KRUS ?

Recommended Posts

Posted

Witam,

bardzo proszę o odpowiedzi jeśli ktoś wie na pewno. Otóż posiadam dokładnie  0,49 fizycznego czyli 0,74 przeliczeniowego.

Zamierzam zacząć płacić składki w KRUS i obecnie mogę ubezpieczyć się na wniosek.

Chcę dokupić ziemię i podlegać ubezpieczeniu z mocy ustawy. Nigdy wcześniej nie byłem w  KRUS lecz w ZUS.

Moje pytanie brzmi : Ile muszę zakupić realnie ziemi aby spełniać warunek do ubezpieczenia z mocy ustawy ?

Spotkałem dwie podpowiedzi i nie wiem komu wierzyć, czy powinienem kupić minimum 0,27 przeliczeniowego czy też minimum 1,01 ha przeliczeniowego ?

pozdrawiam

Posted
Kolego w sumie masz mieć ponad 1 ha.fizyczny. Ale nie cyrkluj do ara ! Znam blisko mnie przypadek gdzie gościu miał 1,09 ha. A po rozgraniczeniu okazało się, że mu się zmniejszyły działki o 10a i brakło mu 2 ary.
Posted

Powyżej 1 ha przeliczeniowy.

Ustawa z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. 1991 Nr 7 poz. 24 z późniejszymi zmianami):

...

Art. 7. 1. Ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy:
1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny,
2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1
– jeżeli ten rolnik lub domownik nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

...

Art. 16. 1. Ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:
1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny;
2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1;
3) osoba pobierająca rentę strukturalną współfinansowaną ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;
4) małżonek osoby, o której mowa w pkt 3, jeżeli renta strukturalna współfinansowana ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich wypłacana jest ze zwiększeniem na tego małżonka.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

dziękuję za tę wiadomość, natomiast czy mając owe 0,74 przeliczeniowego mam dokupić do pełnego 1 przeliczeniowego czy też mam zakupić mimo posiadania już owe całe ponad 1 przeliczeniowego ???

Chodzi mi o ten szczegół bo usłyszałem dwie rozbieżne informacje czyli  KUPIĆ 1ha oraz DOKUPIĆ aby MIEĆ 1 ha.

czy Ktoś się z tym spotkał i wie ?

pozdrawiam

Posted

Podlegasz z mocy ustawy wtedy gdy Twoje gospodarstwo rolne będzie miało powierzchnię przeliczeniową użytków rolnych powyżej 1 ha. Z tych przepisów nie wynika że masz kupić, możesz np. wydzierżawić. Ważne aby wszystkie Twoje grunty będące w Twoim użytkowaniu (władaniu) miały powierzchnię przeliczeniową użytków rolnych powyżej 1 ha.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Dziękuję za podpowiedź

moje dopytywanie czyli ,,masło maślane" wzięło się stąd, że pytając w KRUS-ie, jedna Pani powiedziała, że powinienem DOKUPIĆ do 1ha a druga, że KUPIĆ 1ha

i po prostu zgłupiałem.

dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam

• 3 years later...
Posted

Witam jestem nowy.

Mam pytanie, mam 1,2ha roli i mam podatek rolny, mogę ponoć płacić krus 

Zmienia się plan zagospodarowania przestrzennego i chcemy przekształcić kawałek ziemi na budowlane działki

Nie zamierzamy ich sprzedawać po prostu chcemy je mieć dla dzieci

Czy jak wydzielimy te działki to czy zmniejszy sie nam obszar i czy już przestaniemy być krusowcami??

Zamierzamy mieć 0,9ha roli i 0,3 budowy jak się uda

Mamy klasę ziemi 4a

Posted

Ok a jak jest z podatkami czy nam wzrosną za stodołę ziemie  garaż td?

I czy ubezpieczenia rolniczego nie będziemy musieli płacić??

czyli jak się nie ma ponad hektar to nie jest się rolnikiem tak?

Posted

troche cie nie rozumie, ale możesz wydzierżawić od kogoś i być dalej rolnikiem ale na min 10 lat.

Jak stracisz status rolnika to zapłacisz podatek dodatkowo za budynki i większy podatek od wszystkiego.

Posted

Przekształcić działkę rolną w budowlaną można poprzez wydanie decyzji o warunkach zabudowy lub poprzez uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w którym działka lub jej część zostanie przeznaczona pod zabudowę. Dopóki będzie użytkowana rolniczo dopóty w podatku nic się nie zmieni. Nadal będziesz płacił podatek rolny i KRUS. Dopytaj się co z tzw. rentą planistyczną bo możesz być nią obciążony. Pozdrawiam!

Posted

Dziękuję rozumiem że cz y jak wydzielę działki i je np okamieniuję to do puki ich nie sprzedam to będe rolnikiem i będe płacił rolny podatek

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam