Jump to content

Agroturystyka? Czy ktoś z was posiada gospodarstwo agroturystyczne?

Recommended Posts

Posted

Witam wiem, że jest zima ale już myślę o wakacjach... :dodgy: Razem z przyjaciółmi latem planujemy dalszy wyjazd, gdzieś w totalne odludzie aby odetchnąć od zgiełku codzienności i pracy.

Gdzie będziemy mogli zaznać spokoju i relaksu.

Gdzie będzie można pójść nad rzekę lub jeziorko się wykąpać

Gdzie otaczać będą nas zwierzęta i krajobraz starej polskiej wsi:)

Gdzie będzie można pójść na łąkę na piknik lub też pójść na małą drzemkę na hamaku.

Gdzie będe mógł znaleźć istny raj na ziemi...

Wiem rozmarzyłem się....i to bardzo. :shy:

Pomyślałem sobie skoro jest nas tak dużo tutaj, na pewno ktoś z Was może pochwalić się ładnym ośrodkiem agroturystycznym lub też znanym miejscem, z którym łączy piękne wspomnienia.. :cool:

A więc czekam z niecierpliwością na wasze propozycje :D

Posted

Jeśli interesują Cię malownicze i spokojne. Jeśli lubisz kontakt z przyrodą dziką - leśną ale i uporządkowaną i spokojną, to zapraszam do mnie. Ja przechodząc przez ogród mijam wiewiórki na wyciągnięcie ręki, jadąc do miasta mijam sarny, lisy oraz dzikie bażanty. Jak tylko wiosna zawita to znad jeziornych trzcin uslyszymy wieczorkiem "śpiewające" bąki, nad ranem przy stawie zobaczymy stada żurawii oraz dzikich gęsi. Lecz goniąc codziennie niedoścignione dużo rzeczy niedostrzegamy i nie słyszymy. Od wiosny do jesieni pod rozłożystą jabłonią wisi hamak, aby o każdej porze dnia lub nocy można było się w nim położyć i .... reszta do dopowiedzenia. Ogólnie hektar ogrodzonego obszaru graniczący z 3 jeziorami, rzeczką, stawem oraz kilkudziesięcioma hektarami lasów.

A tak przyziemnie troszkę: myslę, że moja opinia jest obiektywna, gdyż na wakacje to wolnych pokoi już dużo nie zostalo... :) zapraszam.

Nie chcę podawać adresu strony internetowej tutaj, bo nie wiem czy mogę, lecz jeśli kto zainteresowany to na prw prześlę.

Posted

Witam Michale, na taką odpowiedź właśnie ciekałem. Myślę, że moderatorzy strony nie będą mieć nic przeciwko, jeśli podasz Nam link do strony. Każdy z chęcią zobaczy twoją galerie z ośrodka.

Twój opis brzmi naprawdę nieźle i pobudził moją wyobraźnie, czekam z niecierpliwością na foty ;)

Pozdrowienia z pod Kalisza :cool: ( u nas dzisiaj ładnie świeci Słońce)

Posted

Dziś odwiedzałem dealerów z środkami do produkcji. Miałem okazję podziwiać moją okolicę pełną skałek wapiennych miejscami porośniętych lasami wyglądającymi spod topniejącego śniegu w promieniach słońca u podnuża których przeciska się szemżąco Prądnik. Korytania - od Sułoszowej poprzez Ojców, zielonki po Kraków. Zaciekawił mnie obstawiony rusztowaniem zamek w Pieskowej

Skale. Nareszcie remont pięknego zabytku, oddział zamku Na Wawelu. Teren mocno związany z Władysławem Łokietkiem.

Z samego zamku mam masę zdjęć z zeszłego roku, ale nie jestem wstanie ich tu zamieścić. Powiem, że jest wewnątrz piękniejszy od Wawelu, choć mniejszy. Można bez trudu poczuć się jak w średniowieczu. Większa swoboda. Z drugiej strony Krakowa - Dobczyce zamek odbudowany w fragmencie. Na cudownym wzniesieniu, a u podnuża zapora i zalew dobczycki na Rabie. Od zachodniej strony

Krk. Szlaki zabudowy drewnianej i węglowej. Cała masa zamków i dworów niestety większość w ruinie. Ruiny zamku w Lanckoronie i u podnuża powstający zalew z zaporą. Sama Lanckorona jest magiczna, wygląda jak przed kilkoma wiekami. Niema nowej zabudowy. Ryneczek i uliczki otoczone drewnianymi chałupami, krytymi trzciną lub gontem. Ze wschodniej strony miejscowość Branice, ulokowane w tym samym czasie co Kraków. Odbudowany zabytek w którym zgromadzono pokaźne zbiory skarbów historycznych. Pokazany szkielet kobiety którą tam odkopano jako najstarsze znalezisko (umknęło mi czy to 10 wieków wstecz czy więcej)

Tym samym zapraszam na południe polski do byłej Galicji do miejsc pokazujących naszą historię.

Dodam, że istotną atrakcją są fortyfikacje budowane za czasów austrowęgierskich. tak zwane forty austryjackie w ilości kilkadziesiąt.

Gospodarstw agroturystycznych jest masa, ale odwołuje się do netu :)

Pozdrawiam

Posted

Witam, to tylko namiastka tego co można zobaczyć. Trzeba przyznać, że więcej zameczków jest tylko na dolnym śląsku.

Pozdrawiam i zapraszam do uprawiania turystyki w północno zachodniej Małopolsce. :)

Posted

Szczerze jestem pod wrażeniem twojego pasji, prawdopodobnie turystycznej. Może kiedyś przydają się twoje spostrzeżenia, bo jeszcze nigdy nie byłem w Małopolsce. Założyłem ten wątek jednak dla osób, które były w jakiejkolwiek agroturystyce w Polsce i mają z niego miłe wspomnienia, spostrzeżenia oraz pamiętają miejsca, które pobudziły ich zmysły :D Nie mniej jednak dziękuje za inspirujący wpis :) a jeżeli posiadasz zdjęcia z tamtych miejsc i masz ochotę się z nami podzielić to zapraszam ;)

Posted

Kolego to wszystko jest naokoło mnie !!!! Dużo jeżdże i uczestniczę w tych wyprawach czynnie, wracam w specyficzne miejsca.

Południe jest bardzo bogate w wydażenia historyczne i udokumentowane budowlami. Ja jestem na szlaku orlich gniazd, inaczej warowni jurajskich. Zamek w Pieskowej jest jedną z warowni szczegących szlaków handlowych. A zamek w Odrzykoniu ? środkowa małopolska. Z Zemsty Fredry..... Wieliczka -fenomen na skalę światową !!!!

Zdjęcia jakieś mam i mogę wrzucać na bierząco tylko mam problem z tym. Nie jestem wstanie wrzucić tu zdjęć do swojej galerii.

Może ktoś pomoże ????

Posted

Jeżeli postąpiłeś tak ja jak:

-wszedłeś w swój profil i kliknąłeś jego edycje,

-a następnie utworzyłeś nowy allbum, to prawdopodobnie nie możesz wrzucić zdjęć, bo mają za dużą rozdzielczość lub za dużo ,,ważą''- max na plik to 50 mb.

Istnieje jeszcze druga opcja, że utworzyłeś album ale teraz nie możesz dodać zdjęć ale to powiem jak rzeczywiście się tak stało.. ;)

aha.. bym zapomniał! Jeżeli zaś nie możesz wrzucić zdjęć podczas pisania postu, to też wiąże się z z za duża rozdzielczością. Temat ten już omawialiśmy w tym wątku. Spójrz wcześniej, trzeba zastosoważ tzw. hosting. :cool:

Posted

Nie chodzi o zaduże zdjęcia, tylko nie mogę doszukać się gdzie, albo jak utworzyć nowy album.

Wchodzę na swój profil klikam w edycję i nie znajduję nigdzie obcji utwórz album. Tu mam problem, jak dalej ???

Posted

jeszcze raz od nowa:

edycja profilu

przechodzimy do zakładki galeria (obok użytkownika)

utwórz nowy album następnie znowu utwórz nowy album,

nadajemy nazwę z opisem i zapisz

na sam koniec na dole pokazuje nam się przeglądaj, po wciśnięciu tego  przycisku wyświetli nam się okienko z naszym komputerem gdzie znajdziemy zdjęcia na dysku

potem raczej sobie poradzisz

Posted

Tak czułem, że na tablecie nie da rady wstawić zdjęć. Nie wyświetla się dół - Przeglądaj - i stąd miałem te problemy.

Wrzuciłem experymentalnie tą Lanckoronę jakieś 20 km. na południowy zachód od Krakowa Magiczne miejsce. Całe miasteczko w tym stylu

na jednej z fotek jest flanka rynku w Lanckoronie :)

Dziękuję za pomoc. Będę wrzucał fotki na bieżąco. Pozdrawiam.

Posted

Witam cieszę się, że mogłem pomóc:) Będziemy wdzięczni oczywiście za fotki, aby nasza wyobraźnia sięgnęła jeszcze dalej ;)

Miłego dnia wszystkim :cool:

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Agroturystyka jest dotowana ? A gdzie można złożyć wniosek o takie dotacje ? Też myślę o agroturystyce, ale niestety brak funduszy ... może z pomocą dotacji dałbym radę ?