Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chcę zrobić tłukę w zasadzie to zaczołom i zastanawiam się czy te kułko z tyłu jest potrzebne czy mozna zrobić kosiarkię tylko na płozach?

https://www.google.pl/search?q=t%C5%82uka&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tP7UVOXNMIvmatDsgpAL&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=619

Macie może jakieś rady co do robienia takiej maszyny bo jestem na etapie wyważania noża i wszelkie zmiany jeszcze możliwe.

Posted

Osobiście wydaje mi się że kółko jest zbędne. Może gdyby rozdrabniał słomę po kombajnie........ po co targać ją tak nisko.

Z drugiej strony jak pooglądasz oryginalne wyroby to mają przynajmniej niektóre małe kółka z przodu pod obudową i jedno z tyłu.  

Posted

Kólko jest zbędne bo ono sluży do transportu ewentualnie jak ciągnik ma za ciężko to możesz na kólku podnieść tyl ale to praktycznie to samo co podniesienie calego rozdrabniacza lekko do góry.

Slomę cięzko jest rozdrobnić no chyba że ma sie zaje... noże bynajmniej lepiej użyc orkana.

Posted

Spytalem z ciekawości :) niektórzy robią sami np. z resora i w sumie one dobrze sie sprawują tyle że jak są kamienie na polu albo coś na prawdę twardego trafią to lubią pękać :(

Massay

To kólko może slużyć do transportu ale nie musi dlatego też niektóre egzemplaże w ogóle kólka nie maja.

Co do slomy to po co ją targać tlukiem jak można od razu ściąć kombajnem :)

Posted

Różnie bywa. Sąsiad w zeszłym roku przez pogodę zostawił ze 4-5 hektarów słomy. Już jest powód do zmielenia.

Trudno powiedzieć jak to jest z tym kółkiem bo nie miałem okazji tym pracować ale patrząc na ofertę to 99,9% ma kółka.

Ogólnie sprawa jest prosta..... albo zrobić bez i w razie potrzeby dorobić, albo zrobić z kółkiem a jeśli okaże się zbędne wymontować.  

Konstrukcja samej maszyny nie wymaga specjalnych przeróbek.

Posted

Ja w zeszłym roku kilka razy pożyczałem takij ścinarki DITTASERIA i muszę powiedzieć ze mi się maszyna  spodobała ale cena już nie i dlatego sam robie.

Co do kamieni, to wytrzymywała spodkania z 15cm kamieniami, po prostu je rozbijała na mniejsze.

Co do kułka to przy jeżdzie tylko do przodu jest nie potrzebne. co innego do tyłu ciężar maszyny kąt belek powoduje że mały trzktor potrafi stanąc.

Płozy wchodzą w ziemie i kops.

Kułko trochę pomaga ale to trochę.

Posted

Fakt aura nie zawsze sprzyja :(

Kólko sluży jako podpora bo w sumie żadnej ważnej funkcji nie pelni

Co do cofania to nie robi róznicy bo i tak musisz podnieść rotosan do góry jedynie mogę sie zgodzić że plozy wchodzą w ziemię noi wtedy kólko robi za podporę :)

Posted
Tak czytam i nie bardzo wiem o co chodzi, aż pokusiłem się o otworzenie linku z ciekawości. Maszyna o której mowa nazywa się rokosad i w 90-tych latach kupiłem taką nową tylko z 3-ema bębnami do rozdrabniania słomy po konsulu bo takiego miałem bez sieczkarni. W pierwszym roku przeleciałem z 30 ha.a w drugim to już bardziej rozrzucało tą słomę niż rozdrabniało - porażka. Do słomy to się nie nadaje, ogrom paliwa i co 30 ha oszczenie albo wymiana noży. Maszyna jest przeznaczona do sadownictwa, ugór i drobne gałęzie z przycinki rozdrobnienia, ale nie suchą słomę. Konstrukcja z 3-ema bębnami jest podobna, ale są 4 kółka a nie jedno i są to koła kopiujące !!! a więc niezbędne do pracy. To pojedyncze też będzie miało takie zadanie na długości łącznik - koło, natomiast w poprzek na przechyłach to nie wygląda to stabilnie. Pomysł z płozami jest dobry i o wiele tańszy.
Posted

No właśnie to maszyna do sadu do rąbania gałęzi. I tam może się kółko przydać podniesiesz wysoko żeby zrąbać rosochate gałęzie. Nie będzie ich cisło przed tłuką. 

Spróbować bez i tyle. Okaże się czy jest potrzebne.

Kiedyś rąbałem ale dwuwirnikowom w ogrodzie z jabłoniami gałęzie z przycinania drzew.  Tam zamiast noży były tylko łańcuchy. W 60-ce chciało wom ukręcić.

Posted

U nas mało kto rozdrabnia słomę bo jest potrzebnado truskawek, Tak jak pisałem chodzi o maliny.

Kolego łańcuchy stawiają straszny opór a taki nuż jak się rozpędzi to i c330 da radę bez problemu.

Posted

Dlatego pisalem że muszą być dobre noże a skutek i tak nie zawsze jest zadowalający :(

Te co mają kólka podporowe z przodu i z tylu to są do trawy.

szerokość plozy u mnie to 12cm bo wymienialem

Przy dobrych nożach to po malinach nie będzie śladu :)

A przekladnie o jakim masz przelożeniu?

Posted

Góra 2,5 boki 5 lub 6 Konstrukcja profil zamkniety 40x40x3

Zastanawiam sie jeszcze nad kształtem, co prawda nie ma to większego znaczenia ale w przyszłości "tłuka" ma być zawieszona przed cięgnikiem na TUZ-ie, Dlatego ten kształt nie za bardzo mi pasuje.

Posted

Latka jak najbardziej tyle że nie taka gruba  bo 5-6mm powinno starczyć poza tym nóż i tak przykręcisz na dwie np.14tki do tego podkladki tak że nie powinno wyrwać.

ja u siebie podkladalem blachę bo tą orginalną wciągalo do środka razem z podkladkami tyle że mój jest z początku 2000r tak że w różnych warunkach pracowal :)

Posted

Sorki strzelilem gafe :) bo 2,5 to na góre a jak że na bok :P 6 powinno być bynajmniej w orginalnym wiem że od środka tam gdzie jest ten nóż to jest spora latka :)

W sumie jutro zmierze to Ci napisze ile to jest w starym orginale :)