33RoLnIk33 Posted February 8, 2015 Report Posted February 8, 2015 Podajcie jakieś pomysły z czego i w jaki sposób mogę zrobić obciążnik do 120kg. Ma on służyć na dociążenie tyłu traktorka sama ,ponieważ przy odśnieżaniu strasznie mi się ślizga tył.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2015 Report Posted February 8, 2015 Najprościej uspawac skrzynke i zalać betonem.Drugi kupić profil lub rurę i wlać ołów jeśli masz.albo zbiornik po LPG zalać betonem, ładny i nie trzeba spawać. Ps wrzuć jak możesz fotkę sama do galerii;-) 33RoLnIk33 and Michałek 2 Quote
Vademecum Posted February 8, 2015 Report Posted February 8, 2015 Poszukaj jakiejś beczki nawet na złomie nawet 200 L i zalej kamieniem i betonem zrób konstrukcję na tuz i już. Albo zapnij jakąś maszynę niewielką. Ja na MF 255 pospawałem kosz na trylinki tylko na przód do opryskiwacza. Upierdliwe to było i po paru latach kupiłem komplet obciążników od dużego mf-a 550 kg ale najwięcej zawiesiłem 450 - nie weszło więcej, opony od dostawczaka 16 CKoszt obciążników niebagatelny 2,4 tyś i transport z za łodzi myślałem, że passata połamę. Ale wygoda bo szybko jest zawiesić czy zdjąć. Na co dzień jeżdże bez. Używam tylko do nawozów i oprysków Michałek 1 Quote
Stiven1983 Posted February 8, 2015 Report Posted February 8, 2015 120kg ołowiu niby gabaryt mały ale ile aku na to potrzeba..Butla LPG i beton to najelegantsze rozwiązanie. Quote
massay1 Posted February 8, 2015 Report Posted February 8, 2015 A ja sobie zbieram pomalutku ołów, mam już ponad sto kilogramów. Jeden litr waży 11 kg. Porobię sobie pakiety po 2,5 litra z profila kwadratowego 100x100. Małe można upakować wszędzie.Ale faktem jest że od betonu to nic tańszego nie ma. tyle że beton lekki. Quote
majk44 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Ja zrobiłem z rury fi 350 , grubość ścianki ok 1 cm (ze złomu). Zalałem to wszystko betonem , dospawałem dwa pręty o średnicy pasującej do ramion podnośnika tak aby można było obciążnik przetaczać a jednocześnie podpięcie do ciągnika nie sprawia żadnego problemu. Nie wiem ile waży obciążnik ale myślę że ponad 100 kg. Quote
przemek2092 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Ja mam zalany zbiornik od jelcza betonem i ładnie uchwytu do tego zrobione tyle że on jest trochę cięższy niż byś chciał ta butla po gazie wydaje mi sie też najlepszym pomysłem Quote
Robert ;-) Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Na ołów nie koniecznie potrzebne akumulatory(topienie z nich ołowiu jest bardziej szkodliwe)można zakręcić się u wulkanizatorow po sezonie jest parę kilo, ja zanim zacząłem zbierać na złom sprzedałem ze 200 kg , jak się topi stare ciężarki wystarczy przelać płynny materiał przez sito i zostaje czysty ołów, jeśli ktoś zainteresowany takim olowiem to trzeba przejrzeć ciężarki bo ostatnio było dużo metalowych. Quote
Stiven1983 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Też tak robiłem kilka razy. pojechało się do wulkanizatora dostał na flache i obie strony zadowolone. Ale fakt trafiały się jakieś dziwne ciężarki nawet nie metolowe..Ciekawe czy i tu zieloni swoje paluszki maczają. Ciekawym rozwiązaniem może być duża butka lub dwie zespawane razem a ich masę regulujesz ilością wody.. Quote
Robert ;-) Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Miał być całkowity zakaz produkcji ciężarkow ołowianych i przez dwa sezony były metalowe, ale znowu są ołowiane, z wodą dobry pomysł ale woda lekka litr =kg ja na swojego esioka stawiałem 4 banki 30 litrowe z wodą ale to było za mało Quote
Recommended Posts