nesquik Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Witam mam fendta 412 vario plus obciążnik 900 kg teraz kupujemy agregat talerzowy z wałem pierścieniowym firmy Agro-masz nie wiem ile będzie on ważył ale czy lepiej jest w czasie pracy zakladać obciażnik na przedni tuz czy bez? mam problem bo w domu róźnie mówią i nie wiem co zrobić proszę o rady. Quote
Vademecum Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Zobaczysz jak będzie się zachowywał ciągnik. Wszystkie obciążniki są po to by zwiększyć przyczepność do podłoża, a przedni dodatkowo zapobiega podnoszeniu przodu ciągnika i przez to poprawienie sterowności i przyczepności. Więc musisz wyjechać w pole i poobserwować podczas pracy ciągnika Quote
Stiven1983 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Ogólnie fendt ma lekki przód i no 90% będzie lepiej z obciąż nikiem. Quote
fireblade Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Mam 311 i agregat talerzowy z agromaszu tylko ze z wałem packera i radzi sobie bez problemu beż żadnych obciążników chyba ze zapniesz siewnik na hydropaku to wogóle nie da sie jechac Quote
Stiven1983 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Osobiście robiłem głęboszem na trzy łapki i z ciężarkiem 900kg szedł jak burza a bez ciężarka ślizgał się czasami.Poza tym żadnej różnicy w prowadzeniu nie było.Wydaje mi się że jak agregat nie będzie ważył więcej jak 1000 i nie będzie miał odwodu dużego to możesz jeździć bez ciężarka. Sam spraktykuje . Quote
VoYtek8 Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Nie rozumiem po co to pytanie? Jak masz już ten obciążnik i dokupisz w końcu agregat to wyjedź w pole raz bez obciążnika, raz z obciążnikiem i sam zobaczysz w którym wypadku będzie Ci się lepiej pracowało. Każde pole jest inne, każdy operator ma inne wymagania, więc na pytanie zawarte w wątku możesz odpowiedzieć tylko sobie sam poprzez spraktykowanie. Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted February 10, 2015 Report Posted February 10, 2015 agregat talerzowy z AM waży 1100kg w podstawowej wersji przy szerokości 2.7bez siewnika spokojnie da radę, ale do siewu raczej dociążenie się przyda Quote
Recommended Posts