Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! ;) Chciałam prosić o pomoc doswiadczonych gospodarzy, z narzeczonym mamy po 21 lat i planujemy zająć się rolnictwem/gospodarstwem ale tak od początku, nie mam swojego nic u jego rodziców trzymamy 6 byków no i na 4 ha pola bd siał kukurydze, zboża. On ma stała prace ja dorywczą. Żeby dostać kredyt np. żeby kupić dom i pola to co musimy zrobić? I w ogóle od czego zacząć i jak jeszcze dodam że on jest bardziej doswiadczony ma skończone technikum a ja jestem ''zielona'' nic nie wiem i mało rozumiem. 

Posted

Najpierw poczytaj Strategię Rozwoju Polski do roku 2030. Przeczytasz tam, że rolnictwo i górnictwo do dwie schyłkowe gałęzie gospodarki. Czeka cię konkurencja na kurczącym się rynku z gospodarstwami które na nim funkcjonują od pokoleń. Musisz przemyśleć czy dasz radę w tej siłą rzeczy nierównej konkurencji z nimi. Weźmiesz kredyt, to łatwo, ale trzeba go spłacić. Jeżeli go nie spłacisz możesz zostać z zadłużeniem przez następne 20 lat.

Żeby dostać kredyt musisz mieć zabezpieczenie około dwu-trzykrotnie wyższe od kredytu.

Nie jesteś "zielona". Pytasz więc wiesz że potrzebujesz wiedzy. To jest Twoja mocna strona.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 2 weeks later...
Posted
Witam. Przylacze sie do tematu a mianowicie, ile potrzebuje pieniędzy na rozpoczęcie gospodarstwa rolniczego ,a dokladnie chodzi mi o chodowle krów mlecznych jak zarówno świnek, nie mając niczego ? Czy to w ogole jest opłacalne na województwie podlaskim? I czy sa jakies szanse na to żebym sie utrzymał z gospodarstwa w tej chwili? Myślałem tez nad tym, aby po rozpoczęciu gospodarstwa otworzyć swoja firmę wytwarzająca nabial ,z mleka własnego chowu krów. Z gory dziekuje za odpowiedz;) pozdrawiam
Posted

Ja już się naczytałam i mam taki mętik w głowie że nie wiem sama czy chce mieć gospodarstwo. MOja siostra pracuje na roli to jej się opłaca bardzo warzywka sadzi ale bardzo dużo trudu i pracy trzeba w to włożyc, jak we wszystko ;) a czy zwierzątka się opłaca trzymać to z jednej strony tak ale z drugiej nie...

Posted

Mętlik w głowie to rzecz normalna przy rozpoczynaniu jakiejkolwiek samodzielnej działalności. :) Nikt nie zagwarantuje Ci że dany interes nie wyjdzie, ale żaden nie jest z góry skazany na porażkę. Z rolnictwem dziś to jest tak że ludzie posiadający już jakieś gospodarstwa i doświadczenie dają radę to ciągnąć, ale takie zaczynanie od całkowitego 0 jest trudne, bo maszyny są drogie, materiały budowlane i artykuły po produkcji rolnej też, a zyski są dość przyziemne lub nie ma ich wcale. A nie myslałaś o tym żeby iść w tą stronę co siostra i zająć się uprawą warzyw? Tyle że musisz mieć dobre gleby i sporo zapału do pracy, bo przy warzywach wiele prac można wykonywać ręcznie co jest na początek na +, bo nie trzeba od razu kupować zbyt wiele maszyn i wkład na początek nie jest, aż tak duży, więc i kredyt jakiś duży kredyt na początek nie byłby potrzebny. Wiadomo że uprawa warzyw jest wymagająca, ale masz tą siostrę, więc mogłaby Cię jakoś naprowadzać. Myślałaś nad czymś takim czy zostajesz z planowaniem hodowli zwierząt? Pozdrawiam :)

Posted

W sumie to nie myślałam nawet o warzywach narzeczony zawsze mówi o zwierzątkach i tak ja zaczęłam o nich bardziej rozmyślac, no i masz racje jest więcej pracy ale nie jest na początek tyle potrzebne. Ja się pracy nie boję, więc dałabym radę na pewno. ;)

• 4 weeks later...
Posted

a moje zdanie jest takie: jesteście bardzo młodzi, wyjechać za granicę, zarobić konkretne pieniądze i nie brać żadnego kredytu, który potem będzie się spłacało do końca życia, ale przyjechać z konkretną potrzebną sumą i zacząć od zera, ale nie na minusie finansowym :)