Jump to content

Recommended Posts

Posted

Gospodarstwo rolne gospodarstwem rolny ale dom, budynek mieszkalny to już chyba gospodarstwo domowe.

Ja rozumiem to tak że nie powinno się montować paneli na dachu stodoły tylko domu, bydynku mieszkalnego

Posted
Właśnie nie jest tak, doradca ma mi dać odpowiedź. Chodzi o jeden adres, jeśli jest działalność rolnicza. Jeśli jest dom mieszkalny i działalność np. Sklep czy usługi to dotacja nie należy się. A nie wiadomo na 100% czy też tak jest z gospodarstwem rolnym
Posted

Dom mieszkalny jest częścią, i to nieodłączną gospodarstwa rolnego zarówno wg. obecnych przepisów jak i tych co wejdą niebawem w życie..

Ja piszę o przepisach które zostały uchwalone lecz jeszcze nie ogłoszone. Wejdą one w życie za kilka tygodni. W myśl tych przepisów rolnik jest, a dokładniej będzie prosumentem o ile będzie miał instalację.

Kolega Vademecum pisze o przepisach które wprawdzie obowiązują lecz za chwilę stracą moc obowiązującą,

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Kolego, doradca mówił o rużnej sprawności zależnej od nasłonecznienia tylko ja zapomniałem napisać, ogniwa pracują do zmierzchu nawet w pochmurne dni tylko z mniejszym wynikiem.

Z finansowaniem źle zrozumiałeś otóż:

Bank udziela kredytu na 100% inwestycji i ustala raty miesięczne, a po odbiorze instalacji i kontroli z dofinansowania spływa 40% dotacji do banku i wtedy bank na nowo oblicza raty pomniejszając je o dotację.

Wiem że te ogniwa pracują przy świetle rozproszonym, Takim jakie wydobywa się za chmur. Kiedyś miałem okazję popracować w Niemczech na takich elektrowniach i nie jednego mrówki przeszły jak się nierozważnie dotkną kabla który był podłączony już do płyty a było pochmurno czy też zmierzchało. Z parametrów które podałeś o ile mnie pamięć nie myli to są dla pełnego nasłonecznienia.

Posted

Kolego, nie będę pisał szczegółuw. Jest powiedziane moc 250 W i 31 V -38 V 38 to bieg jałowy, a po podłączeniu 31

Temat uważam za wyczerpany bo taka polemika dotycząca szczegółów niema sensu.

Dodam jeszcze, że jest opcja montażu na innym budynku niż dom mieszkalny lub na gruncie.

W moim przypadku praktycznie tylko dom wchodzi w grę, na budynki pada cień od lasu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...