jasiek80 Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Witam rolników. Czy ktoś orientuje sie może, jaka może być przyczyna, że taśmociąg, którego zdaniem jest transport nasion zacina się oraz wyłącza? Taśmociąg ma dwa lata, niestety firma, która go wykonywała pokpiła sprawę i uznała, że wszystko jest ok. Natomiast ewidentnie nie jest. Jak serwisuje się takie urządzenia? Quote
Michałek Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Przyczyn może być wiele. Jeżeli firma mówi że jest ok. to może coś z warunkami eksploatacji. Sprawdź czy na walcu taśmy od strony zasypu nie zbiera się ziarno. Ono może blokować taśmę. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Stiven1983 Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Może taśma zsuwa się w którąś stronę i się zacina.A na sucho bez ziaren też się zacina?? Quote
jacq Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Normalnie teraz to ciężko spotkać normalnego wykonawcę. Taki taśmociąg to przecież sporo elementów jest. Quote
Stiven1983 Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Nic nie mów o jakości produktów dzisiejszych producentów przerabiałem ostatnio temat opryskiwacza. Michałek 1 Quote
Karols Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Albo trzeba naciągnąć taśmę i dlatego się zacina bo za luźna jest. Może także być tak że za dużo nasion na raz idzie i będzie za duży ciężar żeby to wszystko ruszyć. Quote
jacq Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 No właśnie - słuchaj, a nie ma u was tam w mieście po prostu serwisanta, który ogarnia takie rzeczy? Przecież jak gmina rolnicza jest to różne firmy załatwiają takie rzeczy Quote
lottomito Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Jeżeli chodzi Ci o wyrównanie taśmy na rolkach, żeby się nie zsuwała przy dłuższej pracy, to reguluje się ją naciągiem. Rolka na której masz napinacze najczęściej jest na przeciwnym końcu niż napęd. Bierzesz klucz i delikatnie przekręcasz śruby w prawo lub w lewo. Czasochłonne ale można to zrobić samemu. Jak znam pracę takich serwisów to wpadają ustawiaja taśmę na środku włacza maszynę i jeżeli się nie przesunie to się zabierają. A taśma powoli ale się zsuwa podczas dłuższej pracy. Quote
marika Posted February 14, 2015 Report Posted February 14, 2015 Faktycznie. Można najpierw samemu pokombinować i postarać się ogarnąć temat. No chyba, że zupełnie nie idzie, to wtedy trzeba fachowca. Ale z tymi fachowcami też to trzeba uważać, bo dziś jest sporo takich, co by pewnie sprawili, że taśmociąg by w ogóle padł. Quote
jasiek80 Posted February 15, 2015 Author Report Posted February 15, 2015 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Tak właśnie zamierzam się zając tym w tygodniu i sprawdzić wszystko krok po kroku, ale szukam też firmy, która się fachowo zna na tym. Quote
jacq Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Poszperałem trochę w sieci i pogadałem ze znajomymi, bo zaciekawił mnie temat. Rzeczywiście taka konstrukcja to sporo elementów jest. Wiem, że firma www.buttimer.pl takie przenośniki taśmowe projektuje i serwisuje. Może to będzie dla ciebie wskazówka jakaś – postaraj się najpierw sam pokombinować, a w razie czego może zadzwoń do nich, na pewno ktoś coś będzie wiedział, jak specyfikację podeślesz. Quote
jasiek80 Posted February 16, 2015 Author Report Posted February 16, 2015 Dzięki za pomoc. Od rana dziś walczę, coś tam idzie, ale jakoś chyba będę zmuszony właśnie poszukać fachowca – no chyba, że cudem się uda to uruchomić. Trzeba kombinować, nie ma co. Quote
marika Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 to koniecznie daj znać, co i jak się wyszło - po prostu sprawdź wszystko na spokojnie Quote
Recommended Posts