majk44 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Witam Z ogłoszeń , które przeglądam widzę że jest kilka typów pras do robienia balotów. Chciałbym zapytać , która z nich jest najlepsza (łańcuchowa, rolkowa, pasowa czy może jeszcze jakaś inna). Interesuje mnie prasa na własne potrzeby do małego gospodarstwa, która będzie agregowana z ciągnikiem o mocy do 50km. Może ktoś mógłby polecić konkretny model prasy. oczywiście interesuje mie maszyna za rozsądne pieniądze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Pasowa dobra do suchej slomy np john deere 550, minus taki że pasy drogie choć ludzie zachwalaja ich bezawaryjność i prostotę. Łańcuchowa dobra do wszystkiego choć nie uzyskasz takiego zgniotu jak walcowa czy pasowa, np mi wpadła w oko krone kr 125 i carraro 1200 ta ostatnia to Włoska ale części pasują od polskich simp do tego potrzebują najmniej mocy z trzech rodzajow.a walcowa to z takich w miarę to myślę że welger rp12 ale z walkami ryflowanymi(gładkie odpadają w przedbiegach) są jeszcze walcowo łańcuchowe sąsiad kupił ale nie widziałem jak pracuje bo było po sezonie.i jeszcze walcowo pasowe tych nie znam,na swój użytek myślę że łańcuchowa była by ok, z tego co czytałem to ważne aby miała podbieracz choć od 160 cm wzwyż, choć jak dla siebie to i taka 140 by wystarczyła ale wygodniej było by z szerokim.choc w zakupie są droższe i to sporo. Quote
vw141998 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Kup lancuchowa i nie bedzie mial tak ciezko ale zalezy w czym... Quote
majk44 Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 Głównie słoma , ewentualnie siano. Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Siano dobrze idzie sianokiszonka choć ciężko też idzie, ale w suchej słomie np. w belarke walcowej potrafi bela stanąć, albo się zapychac w podbieraku, Łańcuchowa poradzi sobie w słomieki sianie bez problemu, ważne aby miała zabieraki takie palce za podbierakiem niektóre prasy ich nie mają i są bardziej podatne na zapychanie np claas rollant 44. Quote
majk44 Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 Robert widze że temat pras masz rozkminiony na drobne. Wielkie dzięki za pomoc. Może masz jakąś konkretną ofertę- ogłoszenie , które jest warte uwagi. Pozdr Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Jak szukałem coś dla siebie to czytałem i obserwowałem jak pracują belarki różnej maści, co do ogłoszenia to co można powiedzieć po kilku fotkach, ja jechałem ponad 100 km w jedna stronę i jakie było moje zdziwienie co zobaczyłem:-( a na zdjęciach i po rozmowie ze sprzedawca miała być super itp itd.jak chcesz wyślę Ci na pw te co mi się podobają ze zdjęć..ważne są umiejętności operatora np. belki po 70 konnym ciagniku i prasie sipma walcowa wygladaja jak fkaki a drugi łańcuchowa i c360 3p zrobil bele o niebo lepsze, przykład z zeszłego roku więc możliwe . Quote
p1a2w3 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 domyślam się ze na pewno będzie chodził przy niej ursus 360 ja ,a, 60 i prasuje jd 540 jest do niego idealna , jest mmniejsza od 550 Quote
majk44 Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 Będzie chodziła przy 5211 Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2015 Report Posted February 14, 2015 http://olx.pl/oferta/5prasa-krone-125-carraro-CID757-ID8Cjpx.html#d3488fca81ttp://olx.pl/i2/oferty/q-prasa-krone/?search%5Bregion_id%5D=2&search%5Bcity_id%5D=0&search%5Bdist%5D=0&search%5Border%5D=created_at%3Adesc&view=gallery Quote
vw141998 Posted February 14, 2015 Report Posted February 14, 2015 Ja polecam prase Sipma Classic. Poczatkowo robilem c355 siano mokre suche i słomę i ładnie szlo, bele byly lux dobite ( nie byly babki jak niektorzy robia ) teraz tylko c355 przywoze prasa zielonke dla bydla. A przy slomie i sianie teraz robię ursusem 914 Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Mam john deere 550 pracowała razem z c360 ursus daje rade ale jednak się nie pogoni roboty... Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Napisał byś coś o wąskim podbieraku jak masz na szerokość, jak się tym prasuje słomę np po bizonie? I jak jest z suchym sianem jakiej wielkości walki robisz aby było wygodnie pracować. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 W mojej john deere 550 mam ten wąski podbierak on ma 120 cm prawie po bizonie z056 zbiera bez problemu i po classie dominatorze też nie ma problemów. Siano robię wielkośći 120cm bo większe mi się nie mieszczą na obore słoma 140cm. Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Dzięki za odpowiedz jeśli o podbierak chodzi to mam kostkę o szerokości 140 to po bizonie było na styk, belka jedzie sie po srodku pokosu, wiec jest prościej jeździć prosto. a mi chodziło o szerokość walkow siana zbieranego(robisz wąskie czy większe, jak jest lepiej) i czy na wąskim podbieraku też jeździ się raz po jednej stronie raz po drugiej (zygzakiem) Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Tzn jest taki myk do siana kolego żeby nie dograbiać wałka do końca tylko tak jakby jeden obok drugiego żeby w maire cała szerokośćia brął cały czas :] ja miałem kostke 135 i tak było że mi nawet zostawaiała i też się zastanawiałem czy mi zbierze ta John deere i zbiera polecam Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Sory ze tyle pytań ale skoro mam okazję to do pytam;-) jaka masz obrabiarkie ja mam stara 7 gwiazdowa(pozwoli mi to ogarnąć jaki ten wałek jest na wielkość) i druga sprawa masz koła nagarniajace te gumowe słoneczka? ciekawe czy one by pomogły w wąskim podbieraku. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Pytaj trzeba pomagać jak ja kupowałem to też pytałem. A więc ja mam 5 gwiazdową zależy od siana jak gruba jak mam dużo to dwa okrążenia czyli że dwa razy do okoła . tak mam słoneczka w sianie trochę pomagają ale też nieraz nie za bardzo bo docisną i prasa nie zbierze słoneczek używam tylko do siana drugi pokos. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Spoko a może wiesz coś o Renówce 781s ? Quote
Recommended Posts