Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam ciągnik Zetor 10245. Nie wiem jaka wysokość podana jest fabrycznie ale jak zapnę pług 4 skibowy zawieszany to pierwszą skibę podnosi mi na około 10 cm w agregacie ścierniskowym jest tak samo przód ledwie co wisi nad ziemią

Posted

Przy rozdzielaczu od strony błotniaka masz taką dźwignię. Powinna być na samym dole, dotykać powinna podłogi ona lubi sama podnieś się 5 mm do góry i już nie podniesie do samej góry. Opuść ramiona na dół i pociśnij ją do dołu i zobacz czy nie wraca.

Ta dźwignia ma 4 położenia. Najwyższe jest przechylone bardziej niż do pionu. Zdaje się, że to najwyższe to jest regulacja siłową i też podnosi na niej do samej góry. Te ciągniki słyną z marnej hydrauliki . Ursus Zetor

Posted

Obawiam się, że nie pomogę... Zostają jeszcze wypracowane połączenia na sworzniach, lasach, wieszakach.

W moim rozważam przyspawać na końcówkach pasa od góry kawałki z innych. Można w ten sposób uzyskać z 15 cm. Tylko może być problem z kabiną.

Posted

kolego nie przerabiałem tego, ale prawie pewne, że siłowniki wspomagające nie puszczą tego, a i kabina jest na kolizji. Ja myślałem, żeby od góry z laszy ściąć tą blachę i z innej na górę przyspawać kawałek z kulą ???? Powiem Tobie, że ja już dawno temu zespawałem końcowy element z kulą do laszy podcinając go tak by był 2 cm. wyżej.

Posted

Dzięki wielkie za pomoc  :D Jutro sprawdzę  czy zadziała ten sposób z dźwignią a jak to nie pomoże to zrobię tak jak mówisz Vademecum :) Jak to nie pomoże to pozostaje wymienić mi cały tył na nowy co pewnie będzie nieźle kosztowało  :/

Posted

Ja teraz wymieniłem na nowe wieszaki i odciągi, z tym, że odciągi i całe mocowanie na zwolnicy sam robiłem bo to co sprzedają to glina. Oryginalne tylko cybanty i kwadrat z otworami.  Nowe sworznie do lasz. Jedna lasza to koszt ponad 6 stów ja tyle nie dam do dziadka.

Posted
no akurat ja mam 1614 jest to prawie to samo co 16145, pug mam 4 zagonowe i nie,mam dobrego puga. Przymierzaełm się do 4 obrut huart ale widzę , że go nie podniesie, a i wysokość podnoszenia daje wielę do życzenia
Posted
Ja właśnie też przymierza się do pługa 4 obrót i zastanawia się czy mój zetor podniesie na tyle wysoko by go obrócić bez problemu. Próbowałem dziś przełożyć o jednego freze i tak jak przypuszczałem siłownik nie puści :(
Posted

Jak kupowałem mojego 1614 to po ugadaniu się co do ceny, a sprzedający twierdził, że nim orał obrotowym poprosiłem go , że chciałbym to zobaczyć jak podnosi taki pług i go obraca, ku wielkiemu mojemu zdziwieniu podniósł go i obrócił co prawda muskając o ziemię lemieszami. Nie pamiętam co to był za pług może vogel-coś tam....  Natomiast na cięgłach to nie rozwiązanie do pługa bo łącznik przy wieży pługa uderza o kabinę. Widziałem taki ciągnik z wyciętą belką w kabinie, ale ja tego nie zrobię......