simson54 Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 witam chciałbym zapytać czy zboże należy wiosną przebronować chodzi mi głównie o pszenżyto czy nie jest to konieczne Quote
przemek2092 Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Słyszałem coś kiedyś o takim zabiegu agrotechnicznym ale u mnie w okolicy nikt tego nie praktykuje łąki owszem sporo osób tak robi ale na zborze raczej jest to niekoniecznie i odradził bym ci to Quote
lottomito Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Dawniej tak robił dziadek ale po pierwsze robił to konikiem a nie traktorem. Po drugie robił to jak zboże gęsto powschodziło i chciał usunąć nadmiar lub jeżeli po zimie robiła się skała na powierzchni. Quote
Vademecum Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Bronowanie ma na celu pobudzić krzewienie. Jeśli jest marne i dość sucho to się bronuje. Ale najlepiej koniem...... Pewnie dlatego teraz się tego nie praktykuje. Quote
simson54 Posted February 16, 2015 Author Report Posted February 16, 2015 Bo dziś mi facet powiedział o takim zabiegu że pszenice żyto i pszenżyto się bronowało ja osobiście nie wiem jak bym miał sie za to zabrać a jak już miałbym bronować to nawet nie wiem jakim biegiem jechać ciapkiem czy 4 wolno czy normalnie 5 szybciej mówił że rozsiewa się nawóz i delikatnie bronuje pole ale przecież można powyrywać pół zboża więc to raczej chyba nie bd miało sensu okej dziękuje za info Quote
Vademecum Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Delikatnie bronuje, sam napisałem. Jak najwolniej, mniej powyrywasz. Przy szybkiej jeździe pole będzie wyglądać jak po kultywatorze Quote
VoYtek8 Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Kiedyś był to zabieg popularny, bo jak koledzy wyżej wspominali w gospodarstwach pracowało się jeszcze końmi. Faktem jest że schodziło się dłużej niż ciągnikiem, jednak szkód w uprawie się takich nie wyrządziło jak ciągnikiem, bo wczesne wiosny (wtedy należałoby bronować zboże) bywają mokre, więc możesz tylko kolein naciąć i zboże kołami podniszczyć. Do tego zabiegu najlepsze byłyby brony lekkie które mało kto posiada (kiedyś owszem były, teraz większość można znaleźć na złomie, ale już w ogóle znaleźć nie można, bo brony to sprzęt wychodzący z użycia), bo ciężkimi możesz zrobić sporo złego (czyt. powyrywać). Ja tego zabiegu nie praktykuje (kiedyś próbowałem raz i sobie odpuściłem), u mnie w okolicy też nie widziałem już od dawna nikogo kto by coś takiego robił. Ogólnie to nie polecam, jednak jak się już uprzesz żeby spróbować to kieruj się tym co napisał @Vademecum, staraj się jak najdelikatniej i o wkładaniu 5 zapomnij, tylko i wyłącznie 4. Pozdrawiam Quote
Michałek Posted February 16, 2015 Report Posted February 16, 2015 Bronuje się z ozimin tylko pszenicę i pszenżyto, ale tylko bardzo późno siane. Tak jak to napisał kiedyś jeden forumowiczów podczas bronowania nie wolno się oglądać. Co do bron optymalne są 0,5 – 0,75 kg na ząb. Zęby proste. Pozdrawiam wszystkich na Forum! henryk 1 Quote
bardzomalorolny Posted February 20, 2015 Report Posted February 20, 2015 Ja zawsze bronuję pszenice koniem jak nawozy sieję, a sieję przeważnie I dawke dość późno bo końcem marca wiec w kwietniu bronuję. Bronowanie też odchwaszcza. Bronować też należy jeśli nie ma już przymrozków. Michałek 1 Quote
Recommended Posts