Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dawniej tak robił dziadek ale po pierwsze robił to konikiem a nie traktorem. Po drugie robił to jak zboże gęsto powschodziło i chciał usunąć nadmiar lub jeżeli po zimie robiła się skała na powierzchni.

Posted

Bo dziś mi facet powiedział o takim zabiegu że pszenice żyto i pszenżyto się bronowało ja osobiście nie wiem jak bym miał sie za to zabrać a jak już miałbym bronować to nawet nie wiem jakim biegiem jechać ciapkiem czy 4 wolno czy normalnie 5 szybciej mówił że rozsiewa się nawóz i delikatnie bronuje pole ale przecież można powyrywać pół zboża więc to raczej chyba nie bd miało sensu okej dziękuje za info ;)

Posted

Kiedyś był to zabieg popularny, bo jak koledzy wyżej wspominali w gospodarstwach pracowało się jeszcze końmi. Faktem jest że schodziło się dłużej niż ciągnikiem, jednak szkód w uprawie się takich nie wyrządziło jak ciągnikiem, bo wczesne wiosny (wtedy należałoby bronować zboże) bywają mokre, więc możesz tylko kolein naciąć i zboże kołami podniszczyć. Do tego zabiegu najlepsze byłyby brony lekkie które mało kto posiada (kiedyś owszem były, teraz większość można znaleźć na złomie, ale już w ogóle znaleźć nie można, bo brony to sprzęt wychodzący z użycia), bo ciężkimi możesz zrobić sporo złego (czyt. powyrywać). Ja tego zabiegu nie praktykuje (kiedyś próbowałem raz i sobie odpuściłem), u mnie w okolicy też nie widziałem już od dawna nikogo kto by coś takiego robił. Ogólnie to nie polecam, jednak jak się już uprzesz żeby spróbować to kieruj się tym co napisał @Vademecum, staraj się jak najdelikatniej  i o wkładaniu 5 zapomnij, tylko i wyłącznie 4. ;) Pozdrawiam :)

Posted

Bronuje się z ozimin tylko pszenicę i pszenżyto, ale tylko bardzo późno siane. Tak jak to napisał kiedyś jeden forumowiczów podczas bronowania nie wolno się oglądać. Co do bron optymalne są 0,5 – 0,75 kg na ząb. Zęby proste. Pozdrawiam wszystkich na Forum!