Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted
Tytuł postu chyba powinien być "Jakie narzędzia kupić" albo "Jakiej firmy" a nie "gdzie kupić narzędzia? " - jak to gdzie w sklepie z narzędziami, stacjonarnym lub internetowym.
  • 2 weeks later...
Posted

Tytuł postu chyba powinien być "Jakie narzędzia kupić" albo "Jakiej firmy" a nie "gdzie kupić narzędzia? " - jak to gdzie w sklepie z narzędziami, stacjonarnym lub internetowym.

Bardzo trafne spostrzeżenie 

Ja kupuje w sklepach stacjonarnych, jakby co potem łatwiej z gwarancją nie trzeba wysyłać 

• 3 weeks later...
  • 10 months later...
Posted

Ja z kolei kupowałem kiedyś w https://narzedziowy24.eu/ więc co do tego sklepu mogę się wypowiedzieć. Mają bardzo duży wybór, dlatego warto tam chociaż zajrzeć. Co do cen to standardowe, jednak czasem idzie kupic cos taniej. Może tam cos znajdziesz, co do innych to nie wypowiadam sie bo nie kupowałem tam przez internet. Częściej raczej w stacjonarnym

• 2 years later...
Posted

Wysokiej klasy narzędzia, a przede wszystkim spawarki warto zawsze przeglądnąć u producenta MOST. Wysoka, przemysłowa jakość, przystępne ceny, kilkanaście salonów sprzedaży w całej Polsce. 

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam stary transformator do ciężkich rzeczy i migomat Magnum 190 do drobiazgów. Spawarka jest warta ceny, ale osprzęt do kitu. Prawie wszystko poprawiałem i przerabiałem i teraz działa bez problemów. Używam tylko jako MIG i MAG (lutospawanie).

Narzędzia to jeden problem. Przerdzewiało mi dno w skrzynce narzędziowej w MF255. No to chciałem kupić nową bo nie warto przecież naprawiać. W sklepie mieli po 190 zł. Cena mnie zszokowała więc postanowiłem kupić w sieci. znalazłem -

https://allegro.pl/oferta/skrzynka-narzedziowa-mf-255-235-909616m93-7055153980?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=lvsku&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAjwqJSaBhBUEiwAg5W9p4cF6u3kfJj9igz_i2RxvUxe_PLhm07rA6JbXF7kgKCKYKInl74hIRoC0KUQAvD_BwE

192 zł za taką fuszerkę? Pozdrawiam!

Posted

sie człowiek zastanawia, czy śmiać się czy płakać. Ja na oryginalnych błotnikach jeździĺem ponad 20 lat, ale rozsiewacz lej nawozowy sprawił że od nawozu zgniły, kupiłem nowe i po 5 latach zaczeĺy po kawałku odpadać i pękać niemal wszędzie, kupiłem drugie i tosamo, aż wkońcu zrobiĺem z profila 50x50 a wypeĺnienie z blachy trójki. Zrobiłem szersze i krótsze bo zacbodnie maszyny zaczepiają o bĺotniki a i wejść nie idzie między maszyne a bĺotnik. Teraz mam wszystko jak należy i pewnie m ie przeżyją..

Miałem je z tłu złączyć poprzeczką skręcaną na kryzy śrubami, nawet daĺem do wypalenia kwadraty w kryzach żeby od środka spawać, ale są tak sztywne że odpuściłem, przypuszczam, że dużo by zasłaniała taka poprzeczka i utrudniaĺa zapinanie maszyn. Najtrudniej było zrobić podstawe do obudowy sprzęgła bo 3 różne wysokości do płaszczyzny, a i śruby calowe i gwintownik też musiaĺem zdobyć.

Jestem zadowolony z tej konstrukcji bo rodziła sie w bulach.

Narzędziówka taka gdzieś u mnie w garażu jest bo w 1614 były dwie i jedną wywaliłem bo mi przeszkadzała, a 1614 ma spore kieszenie na bĺotnikach

Posted
mój kolega , zaw. spawacz kupił już lata temu inwertorówke MOST, a ja puźniej coś o większej mocy i lipa już nie leje jak jego, są takie mikro przerwy podczas spawania, a jego idzie tylko szumi. Jakiś czas temu kupiĺ migomata MOST i również chwali, a spawał moim besterem przez chyba 10 lat i twierdzi że MOST to inny przedział czasu. Dlatego jakby ktoś sie zastanawiaĺ to pokecam tą firme
Posted

Ja przy swojej miałem problem z uchwytem..Tam jest takie badziewie, że szok. Trochę kleju, trochę rzeźbienia i działa. Zaletą tej mojej spawarki jest synergiczne programowanie. Działa to fajnie bo ustawiam co spawam i czy wtopienie ma być głębsze czy płytsze, a nie prąd i napięcie. Przy mniejszym doświadczeniu jak moje to spora wygoda. Materiał do 5 - 7 mm grubości spawam Magnum. Grubsze transformatorowa. Jeżeli chodzi o spawanie Magnum elektrodami otulonymi to, mówiąc oględnie, na kolana nie powala. O elektrodach 4 mm raczej należy zapomnieć, choć elektrodami 2,5 mm i cieńszymi spawa się lepiej niż transformatorową.

Za co płacić prawie dwie stówy przy tej skrzynce wykonanej badziewnie? Gdyby była ładnie wykonana dałbym 50 zł, ale ta jest warta najwyżej 30 zł. Wytnę nowe dno i wspawam do starej i będzie służyć.Pozdrawiam!

Posted

30 zł to na złomie za dziurawą by zaśpiewali. Już na łeb ludzi wali, miejscowy złom 5zł za kilo gdy chcesz kawał ajzola nabyć.

A z gazami spawacie czy z drutem samoosołonowym?

Posted

Gdyby skrzynka była ładnie wykonana, ale te chyba pijany robił i tylko podkład. Przy wszystkich maszynach powinny być skrzynki, np. przy opryskiwaczu puści jakaś uszczelka albo końcówka pękła i problem bo nie wziąłem do kieszeni.

Ja spawam drutem w osłonie gazowej aktywnej (argon + dwutlenek węgla). Ocynk spawam drutem CuSi3. Trzyma to lepiej niż można przypuszczać. Samoosłonowy to albo porażka, albo nie umiem nim spawać. A może moje oczekiwania są zbyt duże. Pozdrawiam!

Posted

tak, jak miałem polski opryskiwacz to zawwze na jednym hektarze coś pękło albo sie zatkaĺo. Od kiedy mam state zachodnie maszyny to nie wiem co to grzebanie w polu przy nich.

Nawet robiąc kombajnem nie biore nic ze sobą, także narzędziówki zbędne.

• 8 months later...