Jump to content

Jastrząb atakuje moje kury..mozna temu zaradzic??

Recommended Posts

Posted

Witam jak w temacie o godz 14 wypuszczam kury chodzą sobie wokół gospodarstwa.

Tydzień temu zauważyłem 1 przypadek trochę hałasu i już miał kurę...Widocznie mu zasmakowały

bo dziś załatwił kolejna..można temu jakoś zaradzić ktos miał podobny przypadek..proszę o rady ..

najlepiej na skrzynke...pozdrawiam..

Posted

Rozciągnij druty nad wybiegiem, posadź drzewa, krzewy. Jastrząb musi mieć do ataku przestrzeń. Żeby odlecieć też. Ogranicz tę przestrzeń. To zniechęci Jastrzębia. Możesz zastosować pułapkę. Sporo tego w internecie. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Woilera to najlepsze wyjście, taka siatka na kury polietylenowa z oczka 8 cm wystarczy  jak najbardziej ;) ewentualnie żywołapka tak jak mówią moi poprzednicy i złapać tego ptaszka ;)  jeśli chcesz zobaczyc jak taka siatka wygląda lub pułapka pisz pw bo sam sie zmagałem z takim problemem i wytłumaczę ;)

• 2 weeks later...
Posted

U mnie, z racji że ojciec lotuje gołebie pocztowe, stosujemy żywołapkę na jastrzębie - w internecie łatwo znajdziesz takie pułapki - i w naszym przypadku sprawdzają się znakomicie (już kilka sztuk jastrzębi zostało wywiezionych a gołębie mogą sobie swobodnie latać)

• 3 weeks later...
Posted

Oj musi musi, ale tak poważnie mówiąc to z tymi jastrzębiami to naprawdę problem jest. Ostatnio mojemu sąsiadowi załatwiły jastrzębie trochę gołębi.

Posted

Dokładnie. Sąsiad od gołębi teraz zrobił wolierę. Byłem u niego i oglądałem to całkiem solidnie wygląda to. Siatki o oczku 20x20 mm kupował w symarze, przez takie oczko nie przejdzie nawet wróbel. Z tego co wiem mają też większe rozmiary oczek na inne ptaki np 60x60 

• 1 month later...
  • 8 months later...
Posted

Niestety, nie ma chyba innego wyjścia, jak ogrodzić kurki siatką z wierzchu, żeby jastrząb nie miał do nich dostępu. Możesz też zacienić miejsce, posadzić drzewa, ale to rozwiązanie przyniesie efekty po kilku latach dopiero, więc teraz zostają siatki.

• 1 month later...
Posted
W telewizji parę tygodni temu mówili o gospodarzu, który zastawił taką pułapkę z kogutem w środku. Reżimowa stacja mówiła o nim jak o zbrodniarzu, a przez ekoterrorystów grozi mu do 3 lat więzienia.