piotrxxx Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 Witam jak w temacie o godz 14 wypuszczam kury chodzą sobie wokół gospodarstwa.Tydzień temu zauważyłem 1 przypadek trochę hałasu i już miał kurę...Widocznie mu zasmakowałybo dziś załatwił kolejna..można temu jakoś zaradzić ktos miał podobny przypadek..proszę o rady ..najlepiej na skrzynke...pozdrawiam.. Quote
ania1983 Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 Piotr, innego wyjścia jak siatka z góry nie ma. jeśli chcesz skutecznie obronić swoje kurki... kurek11 1 Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 Albo łapkę zrobić na jastrzębia może się uda go schwytać i "wywieźć" do innego województwa;-) Quote
ania1983 Posted February 22, 2015 Report Posted February 22, 2015 haha, byle nie na podkarpacie Quote
Michałek Posted February 23, 2015 Report Posted February 23, 2015 Rozciągnij druty nad wybiegiem, posadź drzewa, krzewy. Jastrząb musi mieć do ataku przestrzeń. Żeby odlecieć też. Ogranicz tę przestrzeń. To zniechęci Jastrzębia. Możesz zastosować pułapkę. Sporo tego w internecie. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
przemek2092 Posted February 24, 2015 Report Posted February 24, 2015 Woilera to najlepsze wyjście, taka siatka na kury polietylenowa z oczka 8 cm wystarczy jak najbardziej ewentualnie żywołapka tak jak mówią moi poprzednicy i złapać tego ptaszka jeśli chcesz zobaczyc jak taka siatka wygląda lub pułapka pisz pw bo sam sie zmagałem z takim problemem i wytłumaczę Quote
RolnikIT Posted March 6, 2015 Report Posted March 6, 2015 U mnie, z racji że ojciec lotuje gołebie pocztowe, stosujemy żywołapkę na jastrzębie - w internecie łatwo znajdziesz takie pułapki - i w naszym przypadku sprawdzają się znakomicie (już kilka sztuk jastrzębi zostało wywiezionych a gołębie mogą sobie swobodnie latać) Quote
jasiek80 Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Rzeczywiście to jest dość poważny i często spotykany problem. Niestety gospodarz musi bardzo mocno uważać, aby jastrzębiowi nie zrobić krzywdy przypadkiem. Quote
jacq Posted March 24, 2015 Report Posted March 24, 2015 Oj musi musi, ale tak poważnie mówiąc to z tymi jastrzębiami to naprawdę problem jest. Ostatnio mojemu sąsiadowi załatwiły jastrzębie trochę gołębi. Quote
jasiek80 Posted March 26, 2015 Report Posted March 26, 2015 Kura dla jastrzębia to smakołyk. Dlatego woliera musi być i to porządnie zrobiona – z drewna, dobrych siatek. Quote
jacq Posted March 27, 2015 Report Posted March 27, 2015 Dokładnie. Sąsiad od gołębi teraz zrobił wolierę. Byłem u niego i oglądałem to całkiem solidnie wygląda to. Siatki o oczku 20x20 mm kupował w symarze, przez takie oczko nie przejdzie nawet wróbel. Z tego co wiem mają też większe rozmiary oczek na inne ptaki np 60x60 Quote
jasiek80 Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 Właśnie fajne są takie siatki, bo mają różne oczka i można sobie dostosować do tego, co się ma w wolierze. Ale są też inne metody, np. pułapki na jastrzębie. Quote
jacq Posted March 30, 2015 Report Posted March 30, 2015 Są takie samopały, no ale pomyśl o tym, że złapiesz ptaka i co dalej? Musisz chyba weterynarza wezwać, żeby go zabrał. Quote
jasiek80 Posted April 4, 2015 Report Posted April 4, 2015 Pewnie tak, bo ptaki takie dość drogocenne są, więc lepiej się z nimi delikatnie odchodzić. Quote
Krzysztof55 Posted May 22, 2015 Report Posted May 22, 2015 Jak upatrzył sobie miejsce do polowania, to tak łatwo nie odpuści, po prostu musisz go odstraszyć żeby wiedział że nie ma po co wracać. Quote
Sepolia9 Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Niestety, nie ma chyba innego wyjścia, jak ogrodzić kurki siatką z wierzchu, żeby jastrząb nie miał do nich dostępu. Możesz też zacienić miejsce, posadzić drzewa, ale to rozwiązanie przyniesie efekty po kilku latach dopiero, więc teraz zostają siatki. Quote
gk21 Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 Na jastrzębia dobre są takie pułapki z klatką do której można wsadzić żywą przynętę Quote
pawel7991 Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 W telewizji parę tygodni temu mówili o gospodarzu, który zastawił taką pułapkę z kogutem w środku. Reżimowa stacja mówiła o nim jak o zbrodniarzu, a przez ekoterrorystów grozi mu do 3 lat więzienia. Quote
Recommended Posts