Jump to content

Recommended Posts

Posted

Gospodarstwo - 15ha w porywach do 20ha (dzierżawy chwilowe pt. zakup słomy itp) ziemi ornej 8ha (II, III i kawałek IV klasy - glina), łąk 7ha - produkcja mleczna. Ciągniki Zetor Major 80 + Tur, Renault 77.12, C-362

Chce kupić kilka nowych maszyn chciałbym się zapytać jakie by były optymalne.

1. Kosiarka rotacyjna bębnowa do koszenia 7ha x 3 pokosy +/- 4ha (dzierżawa sezonowa)

Plan: Samasz 2,1 metra z hydrauliką

Pytanie nie za duża? Nie lepiej 1,85m z hydrauliką? Może inna firma i za Samasza nie warto przepłacać?

2. Przyczepa 6ton PRONAR, URSUS, METAL-FACH czy lepiej dopłacić do WIELTONA czy METALTECHA?

3. Agregat uprawowo-siewny z wałem packera 2,5m czy 2,5 z wałem strunowym? A może 3m z wałem strunowym? Jakiej firmy najlepszy?

4. Agregat uprawowy na podwójnym wałku z tyłu 3,2m. Z przodu jest konieczny czy lepszy bez? Jaka firma najlepsza?

5. Opryskiwacz 600l czy 800l?

Co polecacie? Cenne rady mile widziane. Z góry dzięki

W planach zmiana ciągników Renault 77.12 na coś ok. 90KM z napędem zaś C-362 na MFa 550 lub Zetora 5211 lub Renault z niską kabiną.

Posted

ad.4 agregat z przednim wałkiem strunowym i podwujnym prawolewo skrętny z tyłu. Polecam agrofaktory, tani i niezły, lekki.

ad.5 opryskiwacz 600 l. spokojnie wystarczy. Pełny cza liczyć 800 kg.

ad. Przyczepa metal fach jest ma dobrą opinię

• 3 weeks later...
Posted

@Luke – sprawdź sobie co ma AMJ agro, mówię tu o agregatach uprawowych. Masz tam hydropack, produkcja jest solidna i da radę na 20 hA. Sam mam i nigdy się nie zawiodłem.

Co do opryskiwacza – większy lepszy. Także spokojnie bierz osiemsetkę.

• 2 weeks later...
Posted

Ostatnio miałem podobne dylematy i chętnie się podzielę opinią

1. Kosiarki nie kupowałem , nie mam łąk tak więc się nie wypowiadam.

2. Przyczepa - Ja zakupiłem pronara jednoosiową, 6,1 tony bardzo solidna - jestem bardzo zadowolony. 

3 i 4 . Agregat uprawowy. U mnie są ziemie klasy IV- VI tak więc brałem bez przedniego wałka, mam 3 rzędy zęgów i z tyłu 2 wały strunowe, szerokość 2,5m.

Tobie koniecznie bym jeszcze polecił wał przedni, żeby dobrze rozbijał grudy. szerokość 3,2 m takiego zestawu jest dla Twojego traktora chyba nieosiągalna. 

Firma: ja kupiłem jakiegoś lokalnego producenta mechrol czy coś takiego 3300zł, musisz zobaczyć u Ciebie w rejonie jest,

5. Opryskiwacz koniecznie 800 litrów, spokojnie powinien dać rade ten ursus. Zazwyczaj 600 od 800 litrów różni się tylko wysokością zbiornika, czyli możesz sobie nie lać do pełna i będziesz miał to co 600, a koszt zakupu niewiele większy Ja kupowałem Tadlen 812, mam wąskie kawałki i dużo zawracania.